Zen meistras apie nusikaltimus
0 (0)

nusikaltelis

Vadinkite mane tikraisiais vardais

Į Slyvų kaimelį, kriame gyvenu Prancūzijoje, ateina daugybė laiškų iš pabėgelių stovyklų Singapūre, Malaizijoje, Indonezijoje, Tailande bei Filipinuose – šimtai per savaite. Juos skatyti labai skaudu, bet mes privalome tai daryti, privalome palaikyti ryšį. Stengiamės padėti tiems žmonėms kiek galėdami, bet kartais rankos nusvyra, nes ne mūsų jėgoms palengvinti tas neįsivaizduojamas kančias. Sako, kad pusė valtimis plaukiančių pabėgelių žūva vandenyne. Kitai pusei pavyksta pasiekti Pietryčių Azijos krantus, bet ir ten jie nėra saugūs.

Nemažai pabėgėlių mergaičių jūroje išprievartauja piratai. Nors Jungtinės Tautos ir daugelis šalių stengiasi padėti Tailando vyriausybei kovoti su piratais, šie ir toliau visaip skriaudžia pabėgelius. Kartą gavome laišką, pasakojantį apie nedideliu laiveliu plaukusią dvylikos metų mergaitę. Tajų pirato išprievartauta, ji šoko į jūrą ir nusiskandino.

Kai pirmąsyk išgirsti apie tokį atvejį, piratui pajunti vien pyktį. Žinoma, užjaučiant mergaitę ir nebegali likti nešališkas. Tačiau įsigilinę įstengsime ir kitaip įvertinti šią situaciją. Jei stoji mergaitės pusėn, viskas labai paprasta. Lieka tik apsiginkluoti šautuvu ir nudėti tą piratą. Bet mes negalime sau to leisti. Medituodamas išvydau, kad jei pats būčiau atėjęs į šį pasaulį gimtajame pirato kaimelyje ir išaugęs tokiomis pačiomis sąlygomis, tai labai tikėtina, kad irgi būčiau tapęs piratu. Supratau, kad jei mes – švietėjai, socialiniai darbuotojai, politikai ir kiti – nieko nedarysime daugybės Siamo įlankos vaikų labui (o jų kas dieną gimsta šimtai), per 25 metus daugelis iš jų papildys piratų gretas. Tai visiškai neabejotina. Jei jūs ar aš šiandieną gimtume tuose žvejų kaimeliuose, po 25 metų gal irgi taptume jūros plėšikais. Jei išsitraukę ginklą nukaunate piratą – nukaunate mus visus, nes visi esame labiau ar mažiau atsakingi už tai, kas vyksta.

Ar pažvelgę vienas į kitą, galėtume išvysti save? 

Pagal: Thit Njat Han (2014). „Ramybė su kiekvienu žingsniu”, 144-146 psl.
Šią knygą: Galite įsigyti pas mus!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.