Ketvirčio amžiaus krizė: daugiausia alkoholio išgeria 25-mečiai
0 (0)

girtas

Apie vidurinio amžiaus krizę esame girdėję. Depresija, meilužės ar meilužiai, rizikingi, vaikiški poelgiai, naujų potyrių ieškojimas… Tačiau ar girdėjote apie ketvirčio amžiaus krizę, užklumpančią apie 25-uosius gyvenimo metus? Sakysite, kokia dar krizė pačiame jėgų žydėjime? Vienas britų atliktas tyrimas duos jums stiprų atkirtį.

Tyrimas nesikoncentravo į įvairaus amžiaus krizes, tačiau tyrinėjo vyrų ir moterų alkoholinių gėrimų vartojimo įpročius, susijusius su jų amžiumi ir gyvenimo patirtimi. Ir štai – stiprus tėvų nerimas dėl to, kad jų atžalos itin jauni pradės vartoti alkoholį ir įklimps į alkoholizmo liūną, galgi nėra jau tokios pagrįstos, mat nustatyta, kad nepriklausomai nuo lyties, gyvenimo būdo įpročių, daugiausia alkoholio suvartoja 25-mečiai.

Apie tyrimą buvo kalbama BMC Medicine žurnale. Kaip alkoholio vartojimo įpročiai keičiasi laikui bėgant ir koks kiekis alkoholio išgeriamas, buvo „matuojama“ pro kitų iki šiol atliktų tyrimų prizmę: surinkti net 174 tūkst. įvairių tyrinėjimų ir darbų apie alkoholį, kurie buvo padaryti nuo 1979 iki 2013 metų įvairiose pasaulio vietose.

Tyrimo vadovė daktarė Annie Britton teigia, jog įžvalgos, kaip alkoholio vartojimo įpročiai keičiasi bėgant individo metams, yra svarbūs, norint identifikuoti rizikos grupes. Ir štai pastebėta, kad alkoholio vartojimas auga iki 25 metų, pasiekia piką ir laikosi kurį laiką, o vyresniame amžiuje mažėja.

Be to, kad abiejų lyčių atstovai, turintys apie 25 metus, nevengia didoko alkoholio kiekio savaitgalio vakarais, išsiaiškinta ir tai, kad reguliariausi gėrėjai – 30 ar 40 metų sulaukę vyrai, nevengiantys stikliuką pakelti ar bokalą išlenkti kasdien. Vidurinio amžiaus moterys šiose lenktynėse pasižymėjo nuosaikesniu rezultatu ir vidutiniškai išgerdavo kartą ar kelis kartus per mėnesį.

Nustebino ir tai, kad paaugliai alkoholį vartojo ne taip dažnai, kaip tikėtasi ir bijota. Net ir tose šalyse, kur alkoholį legalu vartoti nuo 18 metų, paaugliai vidutiniškai suvartodavo nedidelį kiekį alkoholio kartą arbą du kartus per savaitę.

Alkoholizmo problema yra rimta ir didelę žalą žmogui bei visuomenei daranti problema. Priešlaikinis smegenų senėjimas ir pažeidimas, širdies, kepenų, kasos ir imuninės sistemos silpnėjimas ir net vėžio išsivystymas – tik dalis negerumų, kuriuos sukelia šie „velnio lašai“. Identifikavus, kad kažkokios krizės ar permainos, kamuojančios 25-mečius, verčia juos suvartoti daugiau alkoholio, būtų galima šią temą eskaluoti plačiau ir padėti žmonėms rasti kitokį sprendimą susidoroti su ketvirčio amžiaus tarpsniu.
.
Pagal: biomedcentral.com
Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.