Socialinis projektas skirtas NVO paslaugų plėtrai vaikams ir rizikos šeimoms
0 (0)

01

VšĮ Psichologinės paramos ir konsultavimo centras – socialinės srities nevyriausybinė organizacija, baigia vykdyti tarptautinį projektą „Nevyriausybinių organizacijų teikiamų paslaugų rizikos vaikams ir šeimoms plėtra, pasinaudojat norvegų patirtimi“. Projektą remia Europos Ekonominės Erdvės 2009-2014 m. finansinis mechanizmas: NVO Programa Lietuvoje. Projekto tikslas – Lietuvoje adaptuoti norvegų sisteminį šeimos konsultavimo modelį; sustiprinti regionų paslaugas rizikos grupės vaikams ir jaunimui teikiančių NVO socialinių bei jaunimo darbuotojų, psichologų gebėjimai teikti kvalifikuotas socialines paslaugas.

Lietuvoje, ypač mažesniuose miesteliuose, efektyvi konsultacinė pagalba yra sunkiai pasiekiama. Norvegų terapeutai jau dešimt metų taiko „Į šeimą oreantuotą“ sisteminį terapijos modelį. Metodas susideda iš žingsnių, skirtų padėti šeimai pačiai pamatyti savo stiprumus ir silpnybes bei gerinti tarpusavio bendravimą. Jo metu su šeima yra dirbama kaip su vienetu. Oreantuojamasi į pozityvųjį asmenų priėmimą, ieškoma stiprių šeimos pusių. Praktinių užsiėmimų tikslas – padėti šeimai pamatyti savo sunkumų galimus sprendimo būdus. Modelis orientuotas ieškoti paramos šaltinių socialinių santykių lygmenyje, todel nėra sudėtingas ir lengvai pritaikomas tiek socialinių darbuotojų, tiek psichologų darbe.

Projekto metu norvegų taikomas sisteminis šeimos konsultavimo modelis buvo adaptuojamas Lietuvos situacijai: parengta lietuvių ekspertų komanda, išleista metodinė priemonė. Regionų (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Telšių, Tauragės, Utenos) nevyriausybinių organizacijų specialistai buvo apmokyti dirbti su probleminėmis šeimomis, taikant sisteminio šeimos konsultavimo modelį: įvyko 40 seminarų, jų metu apmokyta 212 specialistų, dirbančių su šeimomis. Dalyviai turėjo galimybę mokytis taikyti metodus: Genograma, Gyvenimo upė, Gyvenimo medis, Problemos atskyrimas (Eksternalizacija), Šeimos dialogas, Įvertinimo skalės, At-kūrimo pokalbiai (reauthoring), Svajojimas apie ateitį, At-minties metodika (re-membering), Asmens savybės , Stebėtojo reagavimas.

Taip pat modelis buvo pristatytas Lietuvos visuomenei: nevyriausybinių bei biudžetinių organizacijų, vietos VTAS, atstovai, politikai buvo kviečiami į diskusiją su mokymų dalyviais.

2016 metų kovo 18 dieną bus Kaune rengiama baigiamoji projekto konferencija, kurios metu kartu su partneriais iš Norvegijos pristatysime vykdytą projektą, pasiektus rezultatus bei išleistą metodinį leidinį. Norinčius dalyvauti kviečiame išankstinei registracijai: luksyte.indre@gmail.com

Dalyvavimas nemokamas

remejai

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.