Daugiau vaikų – vėlesnė senatvė
0 (0)

Parents and three children walking on the beach, outdoors --- Image by © P. Broze & A. Chederros/Onoky/Corbis

© P. Broze & A. Chederros/Onoky/Corbis

Saimono Freizerio universiteto Kanadoje mokslininkai teigia, kad moters pagimdytų vaikų skaičius turi įtakos jos senėjimo procesui. Apie tai skelbia sciencedaily.com.

Mokslinio darbo vadovas sveikatos mokslų profesorius P. Nepomnaschy ir tyrinėtoja C. Barha nustatė, kad moterys, pagimdžiusios daugiau sveikų vaikų, turėjo ilgesnes telomeras. Telomeros yra trumpos apsauginės DNR atkarpos, esančios pačiuose chromosomų galuose. Kiekvieną kartą ląstelei pasidalijus, telomeros trumpėja ir žmogus sensta. Ilgesnės telomeros susijusios su ilgesniu amžiumi.

Tyrimo metu buvo įvertintos 75  moterys, gyvenančios dviejuose gretimuose Gvatemalos bendruomenėse. Buvo tiriamas ryšys tarp jų pagimdytų vaikų skaičiaus ir telomerų ilgio. Respondenčių telomerų ilgis buvo matuojamas du kartus su 13 metų pertrauka, paimant seilių mėginius ir burnos tepinėlius. Tai yra pirmoji mokslinė studija, nagrinėjusi tiesioginį ryšį tarp vaikų skaičiaus ir telomerų ilgio kitimo žmogaus gyvenimo eigoje.

Anot profesoriaus P. Nepomnaschy, tyrimo išvados prieštarauja gyvybės istorijos teorijai, kuri mano, kad didesnis gimdymų skaičius spartina senėjimo procesus. Jis teigia, kad lėtesnis telomerų trumpėjimo greitis, nustatytas moterims, pagimdžiusioms daugiau vaikų, gali būti sąlygojamas hormoninių pokyčių nėštumo metu. Besilaukiančiųjų moterų organizmas išskiria daug didesnį estrogenų kiekį. Estrogenai veikia kaip antioksidantai ir  apsaugo ląsteles nuo telomerų sutrumpėjimo.

Tyrėjai pripažįsta ir tai, kad socialinė aplinka, kurioje gyvena moterys, gali turėti įtakos jų reprodukcinėms pastangoms ir senėjimo tempui. Moksliniame tyrime dalyvavusios moterys buvo kilusios iš aplinkos, kurioje didesnis vaikų skaičius šeimoje užtikrina didesnę socialinę paramą iš artimųjų ir draugų. Svaresnė socialinė pagalba sąlygoja padidėjusią metabolinę energiją, kuri didina ląstelių tamprumą ir lėtina senėjimo procesą.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.