Sprendimų priėmimas: įrankis visam gyvenimui
5 (1)

sprendimai

Seimūras Šuličius yra žinomas Kanados verslininkas, tik savo pastangų dėka praturtėjęs milijardierius. Pirmame knygos skyriuje „Get Smarter: Life and Business Lessons“ jis siūlo skaitytojams paprastą, bet labai efektyvų sprendimų priėmimo įrankį, skelbiama portale Farnam Street.

„Išmokau to prieš 50 metų, praktinės matematikos kurse, ir taikiau nuolatos, kai tik reikėdavo apsispręsti vienu ar kitu svarbesniu klausimu. Metodas visada pasiteisindavo.“

Tai yra savotiškas sąrašo „už ir prieš“ patobulinimas, kurį daugelis gana dažnai naudojame. Viename stulpelyje surašome teigiamus mus dominančio klausimo aspektus, t. y. visus „už“, o kitame – visus „prieš“.

Kiekvieną punktą įvertiname nuo 0 iki 10. Dešimt reikštų labai didelį privalumą arba patį didžiausią trūkumą, devyni mažiau reikšmingą ir t. t. Gautus balus sudėkite.

Bet čia yra viena labai svarbi taisyklė.

Jei teigiamo sąrašo balų suma viršija negatyvaus sąrašo balų sumą bent du kartus, tada turite to imtis – kad ir kas tai be būtų. Tačiau jei pozityvūs balai nepersveria negatyvių santykiu 1/2, to nesiimkite arba bent jau labai gerai pagalvokite prieš pradėdami.

Taip, tai atrodo labai paprasta, bet juk dalykai ir neturi būti sudėtingi, kad būtų efektyvūs.

Šis būdas tiesiog neutralizuoja vieno ar kito paskiro veiksnio neproporcingą įtaką bendram vaizdui ir padeda apsispręsti racionaliai, gyvybiškai svarbiais klausimais. Tai leidžia padėti emocijas į šalį ir ištirti kiekvieno atskiro aspekto svarbą, todėl ši sistema taip puikiai veikia.

Būdas tinka ir darbui grupėse

Franco-Nevada grupės vadovai pritaikė šį metodą grupiniam sprendimui atrasti, kai vyko svarstymas dėl šios įmonės pardavimo Newmont Mining kompanijai. Išvardijus visus įmanomus „pliusus“ ir „minusus“ 4 vadovai juos įvertino balais, kuriuos vėliau sudėjo. Teigiami balai gerokai nusvėrė neigiamus. Taip vieningai apsispręsta įmonę parduoti.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.