Ar patyrusi daug traumų asmenybė gali tapti geru psichologu?
0 (0)

konsultavimas

Klausimas: Turiu klausimą. Ar depresiška, kopriklausoma asmenybė, anksti netekusi tėvo ir dar vaikystėje patyrusi daug kitų traumų gali ateityje tapti geru, kompetentingu psichologu? Dėkui už atsakymą.

Komentuoja psichologė Jurgita Skiparienė:

Klausimas yra brandus ir atsakingas, norėtųsi iš karto atsakyti „Taip. Gali“. Tačiau… Psichologui svarbu turėti ne tik profesinių žinių, kompetencijų, profesinių „įrankių“ ir t.t., psichologas ir pats tam tikra prasme yra „įrankis“, todėl jo asmenybė, jo psichologinės gynybos, patirtys, įveikos ir t.t. yra labai svarbu. Patirčių, kurios jau išgyventos, pakeisti, deja negalime, tačiau galima su tuo dirbti. Daugelis besimokančių psichologų lanko asmeninę terapiją tam, kad geriau suprastų save, išgyventų, priimtų skaudžių patirčių sukeltus jausmus, trumpai ir paprastai sakant, kad išmoktų gyventi su savo patirtimis ir, kad tos patirtys nebūtų trukdis jo darbui. Gali būti, jog asmeniniai patyrimai kaip tik gali būti privalumas, nes psichologas geriau supras ką gali jausti kitas žmogus. Išgyvenęs ir „atidirbęs“ savo problemas, psichologas gali būti labiau empatiškas, palaikantis, atliepiantis.

Girdima nuomonė „psichologais tampa tie, kas nori išspręsti savo problemas“. Tam tikra prasme tai tiesa. Žinios, įrankiai, psichologiniai metodai, kuriuos įgyja besimokantys, tikrai padeda būsimam psichologui surasti daugelį atsakymų į tam tikrus klausimus. Asmeninė / mokomoji terapija padeda ne tik mokytis profesinių įgūdžių, bet ir spręsti savo asmeninius sunkumus.
Todėl šią specialybę turėtų rinktis žmonės, kurie yra ne tik žingeidūs, motyvuoti, empatiški, bet ir labai atsakingi.

Dar. Psichologas yra ne tik tas, kuris teikia psichologinį konsultavimą, psichologai gali dirbti mokslinių tyrimų srityje, gali dėstyti, vesti mokymus, ruošti programas ir t.t., todėl veiklos sritys yra įvairios ir tikrai įdomios.

Linkiu sėkmės renkantis, ieškant, atrandant.

Psichologė Jurgita Skiparienė | psichologas-jums.lt
El. paštas: jurgita@psichologas-jums.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.