Požiūrio plėtimo klausimai koučinge
0 (0)

Koučingas gali būti apibrėžiamas įvairiai. Vienas populiariausių apibrėžimų – koučingas tai – menas užduoti klausimus. Klausimai koučingo sesijos metu leidžia parodyti klientui, kad koučingo specialistas domisi klientu, nori jį suprasti. Klausimų pagalba specialistas padeda klientui išsigryninti savo tikslus ir suprasti, kas trukdo šių tikslų pasiekimui.

Klausimai puiki priemonė, padedanti klientui atrasti sprendimus ir parengti veiksmų planą. Tinkamai suformuluoti ir laiku užduoti klausimai padeda klientui ištrūkti iš aklavietės ir pamatyti galimybes, apie kurių egzistavimą jis net nebuvo pagalvojęs. Šiai klausimų kategorijai galima būtų priskirti požiūrio plėtimo klausimus. Jie ypač vertingi tuomet, kai pokalbis tarsi įstrigo aklavietėje ir klientas sako “nežinau, ką dar galima būtų padaryti”, “viską jau esu išbandęs, niekas nepadeda”, “situacija be išeities”, “jei būčiau žinojęs sprendimą, jau seniai būčiau juo pasinaudojęs”. Ir, žinoma, pati nedėkingiausia situacija, kai klientas sako “gal jūs man galėtumėte, ką patarti?”

Bėda, jei koučas iš tikrųjų tuo klausimu turi patirties ir gali patarti. Didelė tikimybė, kad išgirdęs patarimus klientas atras begalę priežasčių, kodėl jis negali pasinaudoti tais patarimais. Tuomet prasideda užburtas ratas. Koučas duoda naujus patarimus arba bando įtikinti, kodėl visgi jo patarimais yra verta bent jau bandyti pasinaudoti.
Čia ir praverstų požiūrio plėtimo klausimai. Tipiškas tokių klausimų požymis yra jų pradžia.

  • Įsivaizduokime, kad…
  • Jeigu jūsų neribotų…
  • O kas, jeigu…

Galima būtų išskirti keletą tokių klausimų tipų:

1. Asociacija su pasiektu tikslu.
“Įsivaizduokite, kad jūs jau pasiekėte numatytą tikslą. Visos kliūtys įveiktos ir viskas jau praeityje. Kaip jaučiatės? Kaip jums dabar iš pasiekto tikslo pozicijų atrodo nueitas kelias? Kas šiame kelyje buvo svarbiausia? Kokie esminiai žingsniai ar veiksmai leido jums pasiekti tokį rezultatą? Į ką vertėjo susikoncentruoti? Į ką visai nereikėjo kreipti dėmesio? Dėl ko visiškai nebuvo prasmės pergyventi?”

2. Kito žmogaus akimis.
“Prisiminkite žmogų, kurio nuomonę jūs vertinate. Kas jis? Įsivaizduokite dabar, kad jūs ir esate tas žmogus. Kaip jūs sėdite? Kokie jūsų būdingi judesiai? Kokia jūsų kalbėjimo maniera? Ką jūs galvojate apie šį žmogų sėdintį šalia jūsų? Kokias stipriąsias jo puses išskirtumėte? Ką jam norėtumėte pasakyti? Kaip jam reikėtų pasielgti šioje situacijoje? Nuo ko vertėtų pradėti?”

3. Sisteminis požiūris.
Tokia sistema priklausomai nuo pokalbio konteksto gali būti šeima, skyrius, organizacija.
“Jei jūs būtumėte šeimos balsas, ką jūs pasakytumėte apie šeimoje susiklosčiusią situaciją? Ko šeima laukia iš jūsų? Ką reikėtų padaryti, kad pasiekti susitaikymą, harmoniją? Ką turėtų padaryti kiekvienas šeimos narys?”

4. Iš paukščio skrydžio.
Situacija, kai nelabai aišku kaip, kas ir su kuo yra susiję. Koks yra priežasties – pasekmės ryšys. Kai kintamųjų tiek daug, kad sunku pasiryžti priimti atsakingą sprendimą.
“Įsivaizduok, kad gali pakilti aukštai virš debesų ir pasižiūrėti į savo gyvenimą, projektą, šeimą tarsi iš paukščio skrydžio. Kas naujo dabar tau atsiveria? Ką apie tai galvoji?”

5. Resursų lauko praplėtimas.
Naudojama tuomet, kai klientui atrodo, kad jis turi nepakankamai žinių, laiko, ryšių, resursų, kad galėtų judėti toliau.

“Įsivaizduokime, kad tu turi visus tau reikiamus resursus – turi tiek laiko, kiek tau jo reikia, esi pažįstamas su reikiamais žmonėmis. Kaip tuomet atrodys tavo veiksmų planas? O ką iš šio plano tu gali realizuoti jau dabar?

Ką tu darytum, jei turėtum visa tau reikalinga informacija? Nuo ko pradėtum?
Kas būtų, jei tu turėtum tokią enciklopediją, kurioje yra vis atsakymai?”

6. Stebuklinga lazdelė.
“Įsivaizduok, kad eini gatve ir nepažįstamasis dovanoja tau burtų lazdelę. Jos pagalba gali įgyvendinti bet kokį savo troškimą. Ką tu pakeistum savo gyvenime?”

“Įsivaizduok, kad spaudi stebuklingą mygtuką ir kompiuterio ekrane atsiranda idealus tavo problemos sprendimas. Kas ten parašyta?”

Dar gali būti stebuklingi apsiaustai, portalai, kurie gali praskleisti kasdienybės uždangą ir leisti pagaliau pažvelgti į savo tikrąsias galimybes. Juk mes kaip ir vaikystėje galime viską. Tik dabar prie mūsų vaikiško tikėjimo prisideda patirtis, žinios, mokėjimai ir įgūdžiai.

Pabaigai norisi palinkėti, kad pokalbių metu naudotumėte kuo daugiau tokių ir panašių klausimų. Tegu jie padeda jūsų klientams ar pašnekovams atrasti tuos sprendimus, kurių jie dabar taip ieško.

Vitoldas Masalskis | koucingopaslaugos.lt
Koučingo paslaugų centras

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.