Kodėl per šventes gali pašlyti porų santykiai?
0 (0)

Šventės – tai pats nuostabiausias laikas metuose ir daugelis šį teiginį priima kaip aksiomą, kuriai nereikia jokių įrodymų. Tik ar visi be išlygų jam pritaria? Ar nenutinka taip, kad būtent per šventes susiduriate su problemomis, gerokai apkartinančiomis jūsų ir partnerio santykius?

Kodėl gi šventės kartais tampa rimtu išbandymu porų santykiams? Priežastys – daugiau nei akivaizdžios. Juk prieš atostogas planuojama veikla, padidėjusios išlaidos, nuolatinė baimė ko nors nespėti ir būtinybė per šventes aplankyti gimines sukelia begalę rūpesčių. Slegiančią jų naštą paprastai pajunta abu partneriai, bet kartais ji užgriūva tik vieno kurio nors pečius. Svetainės huffpost.com kūrėjai kreipėsi į sutuoktinių poras konsultuojančius specialistus ir paprašė jų pasidalyti įžvalgomis apie dažniausiai artėjant šventėms išryškėjančias dviejų žmonių santykių problemas. Toliau apibendrintos jų pasakytos pastabos ir pateikta keletas patarimų.

1. Išlaidavimas savo nuožiūra. „Kai tenka pirkti dovanas, įsigyti lėktuvų bilietus, rengti vakarėlius, rūpintis namų dekoracijomis, ruošti įmantrius patiekalas ir kt., tikėtini nesutarimai dėl to, kam visgi reiktų leisti pinigus ir kiek jų skirti. Ypač rimtų problemų iškyla tada, kai vienas partneris neinformuoja kito apie nusimatančias išlaidas ir neaptaria su juo, kaip bus eikvojamas bendras biudžetas“, – sako šeimų terapeutė Sheri Meyers.

„Kad nekiltų nesusipratimų, abiem partneriams derėtų iš anksto sudaryti vieningą pinigų leidimo planą. Būtina drauge nuspręsti, kiek lėšų galite skirti konkretiems sumanymams įgyvendinti. Numačius biudžetą, nevalia nuo jo nukrypti. Turite griežtai apsispręsti, kiek pinigų skirsite dovanoms, numatyti įvairių alternatyvių variantų ir t. t.“ – pataria specialistė.

2. Apsisprendimas, pas kuriuos gimines vykti. „Viena iš dažniausiai iškylančių dilemų – su kurios pusės giminėmis sėstis prie kūčių vakarienės ir pas ką švęsti Kalėdas. Vienas iš galimų sprendimų – kasmet bendrą sprendimą kaitalioti. Gerai, jei ryšitės sukviesti visus gimines pas save, tačiau tada turėsite pasirengti ne tik nusimatančiai atsakomybei, bet galbūt ir naujiems jūsų porai teksiantiems iššūkiams“, – pamini šeimų konsultantas Danny Gibsonas.

3. Nesaikingas alkoholio vartojimas. „Labai daug problemų kyla padauginus alkoholio. Švenčių laikotarpiu šis pavojus ypač aktualus. Net ir tuo atveju, jei nė vienas partneris nėra linkęs į alkoholizmą, ruošiantis į vakarėlį, pravartu iš anksto nuspręsti, kiek leisite sau išgerti ir kaip ketinate grįžti namo“, – sako terapeutas Kurtas Smithas.

4. Nesutampančios šventimo tradicijos. „Vienų šeimose dovanas priimtina išpakuoti kūčių vakarą, o kitų – tik Kalėdų rytą. Vieniems gali atrodyti, kad visus reikia apipilti dovanomis, o kiti mano, kad to gėrio gali būti ir mažiau. Tai tik du skirtingose šeimose puoselėjamų tradicijų pavyzdžiai. Šventimo tradicijos mums įdiegiamos dar vaikystėje ir dėl jų nešamo emocinio krūvio mes sunkiai sutinkame ką nors keisti“, – sako šeimų terapeutė Winifred M. Reilly. „Nesvarbu, ar ryšitės ką nors pakoreguoti, ar vienais metais nutarsite daryti vienaip, o kitais – kitaip, atminkite, kad joks sprendimas savaime nėra nei geresnis, nei blogesnis. Kartais labiausiai vykęs pasirodo trečias kelias, duodantis pradžią naujoms pačios poros kuriamoms tradicijoms“, – sako specialistė.

5. Kasmet pasikartojančios nemalonios situacijos. Tik nemanykite, kad per ateinančias šventes giminės, su kuriais kasmet susitinkate, elgsis kitaip nei įprastai. Tikrai išgirsite tų pačių kandžių pastabų ir pajusite tą patį menkinantį požiūrį. Kad negatyvios reakcijos kuo mažiau gadintų nuotaiką, pasistenkite patys nusiteikti pozityviai ir nepamirškite atitinkamai elgtis. Pvz., būkite pagarbūs, demonstruokite geranoriškumą ir pan.

„Kartu su partneriu nutarkite, kaip jūs, kaip komanda, galėtumėte išsisukti nuo nemalonių situacijų. Galbūt vertėtų susitarti dėl slaptų ženklų, kuriuos galėtumėte duoti vienas kitam prireikus pagalbos. Bet kuriuo atveju atminkite, kad nuotaiką labiausiai kuria tai, į ką koncentruojamės, tad kreipkite dėmesį tik džiaugsmą, kurį patiriate visiems susirinkus“, – sako Sh. Meyers.

6. Išsiskiriančios nuomonės dėl dovanų. Kai kurie mano, kad meilę artimiesiems tegalima išreikšti perkant brangias dovanas. Kiti mąstydami, ką dovanoti, gali būti ypač išradingi. Treti gi dovanų apskirtai nesureikšmina. Jei dovanas partneriai pirks nesitardami, o jų nuostatos šiuo klausimu skirsis, kuri nors pusė tikrai pasijus ignoruojama ar įžeista. „Kad nekiltų problemų, būtina kartu aptarti visus su dovanomis susijusius klausimus ir nuspręsti, kiek pinigų joms skirti“, – pataria D. Gibsonas.

7. Per rūpesčius nutrūkstantis emocinis ryšys. Nesvarbu, kiek rūpesčių slėgtų jūsų pečius, privalote neprarasti emocinio ryšio su partneriu. „Dėmesys, dėkingumas ir meilė bei švelnumas yra trys svarbiausios priemonės, visada padėsiančios išlaikyti darnius tarpusavio santykius. Jausmams pademonstruoti nereikia nei begalės laiko, nei milžiniškų pastangų. Juk daug ką lemia tai, į ką koncentruojamės, – į meilę, ar į stresą. Jei svarbiausia taps meilė, jei žavėsimės partnerio darbais ir dėkosime už kiekvieną jo padarytą paslaugą, šventės ims teikti dar daugiau džiaugsmo, o santykiai tik pagerės. Abipusė meilė ir lygiavertė partnerystė veši tik dėkingumo ir palaikymo persunktoje atmosferoje. Tad nepamirškite kasdien pasakyti, kad mylite ir esate dėkingi už visus didelius ir mažus darbus, kuriuos vienas dėl kito padarote“, – sako Sh. Meyers.

Parengė delfi.lt
Iliustracija: Nicole De Khors / Burst

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.