10 manipuliacijos strategijų taikomų medijose
5 (1)

5 Responses

  1. Eglė parašė:

    Čia labai trūksta pavyzdžių.

  2. Dovilė parašė:

    Superinis straipsnis. Kaip aš senai tokių ieškojau… Ir nereikia jokių pvz, pavyzdžius patys beskaitydami susikuriame iš gyvenimo kokį matome.

    • Zilva parašė:

      Dovile: butent pavyzdziu nebuvimas ir leidzia kurti gandus bei nuomones pagristas vidiniu zmogaus pasaulio matymu, o ne tuo, ka autorius norejo pasakyti. Sitas straipsnis skamba taip, lyg ji butu parase Kremliaus ideologai, o ne Chomskis ir jis kalba apie Lietuva, o ne JAV. Sis straipsnis, kaip LRyto horoskopai.

  3. Eglei parašė:

    Kaip pavyzdys galėtų būti toks modeliukas. Tarkim, aš esu darbdavys ir darau verslą valstybėje, kurioje gyvena 10 darbingo amžiaus žmonių: 5 vyrai ir 5 moterys. Tie 5 vyrai dirba mano fabrikuose ir ofisuose ir aš nusiteikęs kas mėnesį jiems mokėti 1000 litų – taigi, po 200 Lt kiekvienam. Moteriškės nedirba, bo yra namų šeimininkės. Aš labai noriu, kad mano darbo išteklių našumas padidėtų dvigubai, bet atlyginimams išlaidos nedidėtų, tačiau kaip tai padaryti??? Nutariu skirti pinigų, už kuriuos pasisamdau profesionalų viešųjų ryšių (propagandos) specialistą (tarkim, jo pavardė E. Bernays). Pirmiausia jis man išaiškina, kad vyrų darbingumo koeficientas yra 100, o moterų net 200 (nes joms gamtos numatytas vaikų auginimas, kuriam reikalinga milžiniška energija). Vėliau jis paragina mane užsukti propagandą, kad esą namuose moterys patiria vergovę ir griežtą discipliną, o vat fabrikuose ir ofisuose jų laukia laisvė bei saviraiškos, savirealizacijos galimybės (viskas atvirkščiai, tsakant). Moteriškės patiki (juk jos patiklios nuo rojaus laikų :).
    Rezultate mano valdomos gamybos našumas padidėja ne dvigubai, bet trigubai (nuo 500 iki 1500 balų), o atlyginimams mokama suma pasilieka ta pati – pradedu mokėti po 100 Lt tiek vyrams, tiek moterims, teisindamasis tuo, kad norint būti konkurencingu, reikia taupyti…
    Kad vyrai nesugalvotų skaityti knygas ir supratę mano klastą neperkalbėtų moterų, aš jiems reklamomis įteigiu, jog ne knygų skaitymas, o pvz. alkoholinių gėrimų vartojimas ir sporto žiūrėjimas vyrą daro tikru vyru. Kad moterys nesugalvotų prisigimdyti vaikų ir nepabėgtų iš savo darbo vietų, aš joms įteigiu, kad kontraceptikai ir abortai yra gėris ir modernumo bei emancipacijos ženklas… Taigi, dantratukai jau gerai sutvarkyti, sutepti, ir sklandžiai sukasi :)
    Štai ir pavyzdys kaip smegenų plovimo būdu pavyko stipriai padidinti savo, kaip darbdavio, gerbūvį. O kieno gerbūvis nusmuko, menka bėda, jei jie to patys nesuvokia. Kai sakoma – nesuvokta problema – ne problema :)

    Šiaip, geriausia tai būtų pažiūrėti iš koto verčiantį BBC dokumentinį filmą „The Century of the Self”. Ten jame ypač daug pavyzdžių. Youtube galima surasti ir su rusiškais titrais, jei ką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.