Žemė žmonių planeta
0 (0)

Žemė žmonių planetaAntoine de Saint-Exupery „Žemė žmonių planeta” (2008)
Išleido: Trigrama.

Tai pirmu asmeniu parašyta ir kupina autentiškų išgyvenimų bei autobiografinių faktų knyga. Biografija susilieja su legenda, o asmenybė ir personažai tampa simboliais atveriančiais skaitytojui naujus būties horizontus.

Pasakojimas parašytas Anri Gijomės garbei. 1935 m. Egziuperi skrisdamas iš Paryžiaus į Saigoną išties patyrė avariją Libijos dykumoje ir vos išgyveno. Mirštančius iš troškulio juos su pirmuoju mechaniku išgelbsti beduinai.

Knygoje gausų poetinių oro kelionių, lakūnų gyvenimo bei ribinių žmogiškosios patirties aprašymų: „Tik tada teįstengiame suprasti pasaulio tvarkymosi dėsnius, kai patys savo kailiu juos pažįstame”, rašo autorius.

Egziuperi kelia klausimus „Ką reiškia būti žmogumi?”, „Kokia žmogaus gyvenimo prasmė?”, „Koks yra pilnavertis ir laimingas gyvenimas?”.

Kelios citatos:

„[Kai sunku] Galvok tada apie tuos, kurie jau pirma tavęs yra to prisiragavę, ir sakyk sau paprastai: ką kiti išgalėjo, išgalėsiu ir aš.”

„Kiekvienas amatas, matyt, tiek yra taurus, kiek jis jungia žmones: yra tik viena tikra vertybė – tai žmogaus ryšys su žmogumi.”

„Būti žmogumi – tai kaip tik ir reiškia būti atsakingam.”

„Mes tik tada laisvai alsuojame, kai sieja mus su broliais bendras tikslas, esantis už mūsų, ir patirtis moko, kad mylėti – tai nereiškia žiūrėti vienas į kitą, tai reiškia žiūrėti visiems viena kryptimi. Draugai yra tik tie, kas, sukibę į vieną virvę, kopia į vieną viršukalnę ir tuo būdu suartėja.”

„Tiesa žmogui yra tai, kas jį žmogumi daro.”

„Kada mes įsisąmoninsime savo vaidmenį, kad ir kukliausią, tik tada mes būsime laimingi. Ir tik tada galėsime ramiai gyventi ir ramiai mirti, nes tai, kas duoda prasmę gyvenimui, duoda prasmę ir mirčiai.”

„Daug yra dalykų, kuriems žmonės leidžia savyje miegoti.”

„Kai sode pasiseka išauginti naują rožės atmainą, visi sodininkai ima jaudintis. Tą rožę atskiria, tą rožę saugo, ką tik įmanydami daro, kad jai gerai būtų. Tik žmonėms nėra sodininkų.”

„Man skaudu, kad kiekviename iš šių žmonių yra žudomas Mocartas.”

Skelbtos knygos ištraukos:
Žmogus, mašina ir gyvenimo prasmė, Ko trūksta mums?, Kas duoda prasmę gyvenimui, duoda prasmę ir mirčiai

Parengė:
Edvardas Šidlauskas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. 2014-12-04

    […] aprašymas paimtas iš čia. […]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.