10 įdomių faktų apie santuoką
0 (0)

Žmonės vis dar tuokiasi. Ir tikriausiai tuoksis dar ilgai. Ką sako psichologijos mokslas apie santuoką? Vokiečių portalas alltagsforschung.de surinko ir pateikia keltą įdomių faktų šia tema.

1. Santuokos sudarymas suteikia laimės.

Nyderlandų mokslininkai Judith Soons ir Matthijsas Kalmijnas išanalizavo duomenis apie 31 tūkst. asmenų iš 30 pasaulio šalių. Tyrimų išvada: susituokusios poros būna laimingesnės už tuos, kurie gyvena kartu be žiedų ir santuokos liudijimų. Matyt, žmonės jaučiasi laimingesni, kai gyvena poromis, o ne vieni. Ir kuo labiau įpareigojantys ir oficialiai patvirtinti yra tie santykiai, tuo laimingesnės būna poros.

2. Moteris turėtų būti gražesnė už vyrą.

Tai tvirtina Jamesas McNultis iš Tenesio universiteto. Kartu su savo kolege Lisa Neff iš Toledo universiteto jis prikalbino dalyvauti tyrimuose 82 poras, kurios buvo susituokusios mažiau nei prieš tris mėnesius. Iš pradžių šeši moksliniai bendradarbiai įvertino jų patrauklumą, žiūrėdami vaizdajuostes. Po to McNultis ir Neff apklausė poras, tikėdamiesi išsiaiškinti, ar jie jaučiasi laimingi kartu ir kiek stiprus yra tas jausmas. Paaiškėjo, kad kuo patrauklesnė buvo moteris lyginant su vyru, tuo laimingesni buvo abu savo santykiuose. Matyt, viską nulėmė jų elgesys vieno su kitu. Ištyrę, kaip komunikuoja poros, mokslininkai nustatė įdomų dėsningumą. Kuo gražesnė moteris už savo vyrą, tuo konstruktyviau kalbasi partneriai. Jeigu vyras būdavo patrauklesnis už žmoną, abu partneriai elgdavosi vienas su kitu prasčiau.

3. Mokyklinės nuotraukos gali išpranašauti santuokos trukmę.

Norite žinoti, ar jūsų santuoka bus laiminga? Tai išsitraukite savo mokyklines nuotraukas. Skamba groteskiškai, bet, anot mokslininko Matthew Hertensteino, tikrai funkcionuoja. JAV mokslininkas iš DePauwo universiteto įvertino 700 amerikiečių šypsenas mokyklinėse nuotraukose balais nuo 1 iki 10. Po to jis nustatė tyrimo dalyvių šeiminę padėtį. Paaiškėjo, kad tie, kurie mokyklos nuotraukose šypsojosi mažiausiai, jau yra išsiskyrę. Dar daugiau: nustatyta tris kartus didesnė tikimybė, kad tie, kurie tada žvelgė su ypač rimta mina, suaugę išsiskyrė.

4. Sutuoktiniai ne visada pasidaro panašūs.

Gaji nuomonė, kad sutuoktiniai kasmet darosi vis panašesni vienas į kitą. Ar taip yra iš tikrųjų? Ne, pranešė Mikhila Humbad iš Mičigano valstijos universiteto. Atlikdama tyrimus, ji išanalizavo duomenis apie 1296 sutuoktinių poras, kurios buvo susituokusios mažiausiai dešimt metų. Visi jie dalyvavo ankstesniuose tyrimuose ir buvo atlikę įvairius asmenybės testus. Tyrimų rezultatas: negalima teigti, kad ilgai kartu gyvenančios poros vis labiau supanašėja. Veikiau žmonės yra linkę susirasti partnerį su panašiomis savybėmis.

5. Supratimas daro žmoną laimingą.

Ko tikisi moterys iš savo vyro? Bradfordas Wilcoxas ir Stevenas Nockas iš Virdžinijos universiteto surado atsakymą į šį klausimą. Jie įvertino 5010 porų apklausos rezultatus ir padarė išvadą: kad padarytų žmoną laimingą, vyrui nereikia nei pinigų, nei ypatingos išvaizdos. Svarbiausias dalykas yra emocinis įsijautimas ir supratimas. Reikia būti širdingam, veikti supratingai ir skirti laiko partnerei.

6. Ginčytis galima išmokti.

Kiekvienoje santuokoje anksčiau ar vėliau kyla barnių ir nesutarimų. Labai svarbu būna konstruktyviai išspręsti konfliktą. Tai nulemia ir santuokos sėkmę. Kira Birditt iš Mičigano universiteto išanalizavo 373 sutuoktinių porų konfliktinę elgseną per 16 metų. 29 proc. vyrų ir 21 proc. moterų pareiškė, jog per pirmuosius santuokos metus neturėjo jokių konfliktų. Nepaisant to, po 16 metų 46 proc. porų jau buvo išsiskyrusios. Anot mokslininkės, santuokai fatališkas elgesys būdavo tada, kai vienas partnerių turėjo įprotį atsitraukti per ginčą, o kitas būdavo suinteresuotas surasti konstruktyvų sprendimą. Tai galima buvo paaiškinti suinteresuotumo trūkumu, kuris sukeldavo dar daugiau nesusipratimų ir konfliktų.

7. Įsimylėjimas trunka daugiausiai vienerius metus.

Kai kurie žmonės susituokia po trumpo pažinties laiko. Ir jiems pradingsta drugeliai iš pilvo būtent per vienerius metus. Tokią išvadą padarė mokslininkė Emanuele Enzo iš Pavijos universiteto. Jos tyrimuose dalyvavo 58 asmenys, kurie buvo neseniai užmezgę santykius. Eksperimento pradžioje Enzo jiems atliko neurotrofinų – kūnui būdingų signalinių medžiagų, kurios sujungia nervų ląsteles, – tyrimus. Jų kiekis įsimylėjusių žmonių kūnuose buvo akivaizdžiai padidėjęs, lyginant su kontroline grupe, kurios nariai seniai buvo susituokę. Po metų mokslininkė vėl ištyrė įsimylėjusiųjų grupę. Tikriausiai jau atspėjote: jokio neurotrofinų padaugėjimo jau nebebuvo. Jie sugrįžo į ankstesnį normalų lygį. Kūnas stabilizavosi. Po pirmųjų metų santykiai jau tampa gan stiprūs, kad partneriai ramiai išgyventų hormonų audras.

8. Stresas yra santuokos žudikas.

Kasdienis stresas nebūtinai stiprina santykius, kaip daug kas mano. Mokslininkė Lisa Neff savo tyrimais nustatė, kaip smarkiai sutuoktinių laimę gali sugadinti kasdienė įtampa. 146 poros ketverius metus turėjo kasdien fiksuoti savo pasitenkinimą ar nepasitenkinimą santuoka. Išvada: kasdienis stresas daro neigiamą įtaką ir vyrų, ir moterų santuokiniam gyvenimui. Kuo daugiau streso patiria partneriai, tuo smarkiau juos sutrikdo tariamai normalūs įvykiai, pavyzdžiui, smulkūs nuomonių nesutapimai. Beje, moterys kenčia stipriau už vyrus.

9. Pirmas vaikas ypač apsunkina santuoką.

Sakoma, kad kūdikis padaro santuoką tobulai laimingą. Bet tai – netiesa. JAV mokslininkų komanda, vadovaujama Briano Dosso iš Teksaso A&M universiteto, paskelbė savo išvadas: ypač pirmasis vaikas smarkiai apsunkina partnerystę. Aštuonerius metus trukusiuose tyrimuose dalyvavo 218 susituokusių porų, kurios vėliau susilaukė savo pirmojo kūdikio. Devynios iš dešimties porų pripažino, kad jų santykiai labai nukentėjo nuo kūdikio atsiradimo. Dar daugiau: šis santykių pablogėjimas nebuvo trumpalaikis, jis išliko per visą tyrimų etapą.

10. Nėštumas padidina neištikimybės riziką.

Šią išvadą padarė Markas Whismanas iš Kolorado universiteto. Jis įvertino duomenis apie 1250 amerikiečių porų. Rezultatas: 12 proc. nepatenkintų vyrų susiranda meilužes, kai jų žmonos pastoja. Tarp vyrų, kurie patenkinti savo santuoka, neištikimybės tikimybė siekia nuo 0,2 iki 1,2 proc. Whishmanas stengėsi ištirti ir priežastis, kurios sumažina neištikimybės riziką. Jis surado vieną tokią priežastį. Tai – religija. Iš nelaimingai susituokusių, bet religingų vyrų buvo neištikimi 1,5 proc., o iš ateistų – 5 proc.

Parengė Alfa.lt
Iliustracija: andrew welch / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.