6 priežastys skatinti vaiką skaityti
0 (0)


Iliustracija: Annie Spratt / Unsplash

Akivaizdu, jog gebėjimas skaityti ir gyvybiškai būtinas Jūsų vaikui mokantis, kadangi be skaitymo vaikai negalės suprasti vadovėlių, rašoma portale Childdevelopmentinfo.com. Mokyklos neretai tikisi, jog vaikas galės skaityti jau 7 metų, naudodamas paprastą žodynėlį. Kad procesas vyktų lengviau, vadovėlių kūrėjai derina žodyną ir kalbą prie vaikų amžiaus.

Dauguma vaikų į skaitymą žiūri kaip į nuobodžią namų ruošą, nes didžioji dalis jų skaito tik vadovėlius, o vadovėliai nekelia daug džiugių jausmų, dažnai jie yra skaitomi kompulsyviai. Jei į skaitymą žiūrima kaip į namų ruošą, dauguma vaikų pabėga nuo knygų visam gyvenimui, nebent mokytojai ar tėvai paskatina juos skaityti ir pristato jiems neakademinę jaudinančią literatūrą.

Tėvai padeda darželinukams, skaitydami su jais paprastas istorijas, o vėliau, skaitydami jas drauge su vaikais. Tai yra vertingas būdas megzti emocinį ryšį, ir taip pat įdiegti vaikams domėjimąsi knygomis. Deja, tėvų ir vaikų bendradarbiavimas skaitant neretai baigiasi tuo metu, kai vaikui labiausiai to reikia – kai jis ar ji pradeda mokytis mokykloje. Įsipareigoti rūpintis vaiko neakademiniu skaitymu, kai vaikas jau lanko mokyklą, yra nemažas iššūkis tėvams, tačiau yra verta apsvarstyti nepaprastus pliusus, kuriuos meilė skaitymui teikia.

6 priežastys skatinti vaiką skaityti:

  1. Skaitymas vaikui ir su vaiku sukuria itin stiprų tėvų ryšį su vaikais.
  2. Skaitymas padeda vystyti vaiko kalbą ir žodyną.
  3. Skaitydami vaikui istorijas, Jūs praplėsite jų horizontus, kadangi supažindinsite juos su veikėjais, sąvokomis, ir santykiais už jų tiesioginio pažinimo ribų. Platesnis pasaulėvaizdis skatina smalsumą, vysto bendravimo įgūdžius, ir ragina užduoti klausimus.
  4. Vaikai, kurie pradeda skaityti būdami maži, skaitymą tęsia ir paaugę. Taigi, yra mažesnė tikimybė, jog jie bus neigiamai paveikti interneto, kompiuterinių žaidimų ir televizijos. Jei vaikas per daug laiko praleidžia ties šiais įrenginiais, pasak įrodymų, jis ar ji patiria žalą vystymuisi.
  5. Vaikai, kurie reguliariai skaito knygas, pasižymi geresne dėmesio koncentracija, atmintimi ir geresniais analitiniais gebėjimais.
  6. Skaitymas padeda sumažinti nerimą, kurį vaikai dažnai patiria, išgyvendami svarbiausius gyvenimo įvykius, tokius kaip mokymosi pradžia, pirmasis pasimatymas ar artėjantis svarbus atsiskaitymas. Galbūt jie to neparodys, tačiau jauni žmonės dažnai jaučiasi apleisti, ir kitokie, nei jų bendraamžiai. Gera grožinė literatūra čia gali daug padėti, – supažindina su veikėjais, su kuriais vaikai gali tapatintis, atpažindami savo išgyvenimus, su tais, kurie patiria panašų nerimą ir randa būdų, kaip su tuo susitvarkyti.

Tėvai ir mokytojai visada patyrė sunkumų įkalbėdami vaikus skaityti. Prieš atsirandant internetui, didžiausias konkurentas knygai buvo televizorius. Dabar, be televizijos, knyga turi rungtis su elektroniniais prietaisais, tokiais kaip kompiuteriai, išmanieji telefonai, žaidimų konsolės ir pan. Internetas yra būtinas ieškant faktų, juos pasitikrinant ir palaikant ryšius su kitais žmonėmis. Inernetas taip pat gali tapti laiko eikvojimo priemone, ypatingai tai lengvai gali nutikti jauniems žmonėms.

Knygos, o ypač romanai, teikia vertingą atsitraukimą nuo kasdienio gyvenimo stresų, perkeldamos skaitytojus į visai kitą pasaulį – tai, turbūt, yra didžiausia vertybė. Nesvarbu, ar vaikai skaito spausdintą knygą, ar elektroninę jos versiją kompiuteryje, išmaniąjame telefone ar kitame prietaise, knyga dažnai yra itin vertingas būdas pažinti save ir pasaulį.

Parengė psichologė Inga Polikevičiūtė | Vaikų psichologė
El.p. vaikupsichologei@yahoo.com, tel.: 8 603 54862

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.