Ar mes iš tiesų patys geriausiai galime pasakyti, kokie esame?
0 (0)


Iliustracija: Bruce Mars / Pexels

Žmonės sunkiausiai sugeba įvertinti ar jie yra protingi, patrauklūs ir kūrybingi, tačiau daugelis puikiai gali įvardinti, kad jaučia nerimą ar liūdesį, rašoma PsyBlog‘e.

Tyrimo metu 165 dalyviai pildė asmenybės, intelekto ir reakcijų skirtingose socialinėse situacijose testus. Remiantis apklausos rezultatais galima teigti, kad tyrimo dalyviams geriausiai sekėsi nustatyti savo jaučiamą nerimo lygį.

„Turbūt jūs patys geriausiai žinote savo nerimo lygį, o aplinkiniai žmonės gali to ir nesuprasti, nepastebėti, nes dažnas mūsų puikiai gebame slėpti vidinius jausmus“ – pasakoja tyrimo autorė daktarė Simine Vizare.

„Žmonės įsitikinę, jog protas ir patrauklumas arba šių savybių stoka gali stipriai nulemti jų gyvenimą. Tad visi nori būti patrauklūs ir protingi, tačiau, retas kuris sugeba tiksliai įvertinti, ar jie iš tiesų tokie yra,“ – komentuoja tyrimo autorė, teigdama, kad kur kas sunkiau tyrimo dalyviams sekėsi įvertinti savo protą, patrauklumą ar kūrybingumą.

„Mes nuolat save matome veidrodyje, bet tai toli gražu ne tas pats, kas žiūrėti į kito žmogaus nuotrauką. Jei žiūrėdami į kitų nuotraukas praleistume tiek pat laiko, kiek žiūrėdami į savo atvaizdą veidrodyje, aiškiai suprastume, ar tie žmonės mums patrauklūs. O štai penkias minutes tyrinėję save veidrodyje vis dar klausiame: ar mes iš tiesų patrauklūs? Atsakyti negalime,“ – daktarė paaiškina, kodėl mums gali būti sunku savyje įžvelgti šias savybes.

„Manau, kad turime paklausti savęs, ar iš tiesų galime geriausiai save įvertinti patys? Žmogus yra toks, koks jis iš tikrųjų yra, o ne toks, koks jis mano esantis. Kai kurie žmonės galvoja, kad mes patys galime geriausiai save įvertinti, nes juk patys kuriame savo gyvenimo istoriją; vis dėlto, žmogaus asmenybė ir būdas yra ne istorija, o realybė. Taigi, gyvename manydami, jog esame vienokie ir, atsižvelgdami į tai, siunčiame žinutę apie save aplinkiniams, bet tai dar ne viskas. Kiti žmonės mato tikrąją realybę ir visai nesvarbu, kaip jūs jiems save pateiksite. Dalelę savęs mes paliekame visur, kur tik būname, tai vyksta net mums apie tai nepagalvojus. Todėl žmonės mato ir tą mūsų asmenybės pusę, kurios gal ir patys neįžvelgiame,“ – baigia tyrimo autorė.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.