Autentiška lyderystė griauna lyderio su griežtu kumščiu stereotipą
0 (0)

lyderis

Kelis dešimtmečius Lietuvoje vyravo nuostata, jog lyderis versle privalo turėti griežtą poziciją, esant reikalui trenkti kumščiu per stalą, o nuo jo neatsiejami atributai buvo geras portfelis, kaklaraištis ir prabangus automobilis. Dabar tai galima būtų pavadinti lyderystės imitavimu. Pasak ekspertų, šiuolaikinei lyderystei keliami reikalavimai griauna autoritarinio vadovo stereotipą, lyderis ir vadovas keičiasi vaidmenimis: šiandien tu lyderis, rytoj – pavaldinys. Prieš beveik 10 metų Europoje kilusi autentiškos lyderystės banga atvilnijo ir iki Lietuvos.

Pasak Lietuvoje lyderystę moksliniu ir praktiniu lygmeniu tyrinėjančios „ALISA MANAGEMENT LABORATORY“ direktorės dr. Alisos Miniotaitės, autentiška lyderystė Lietuvoje yra pakankamai nauja sąvoka, tačiau susidomėjimas ja yra didelis. „Jei Vakarų pasaulyje autentiškos lyderystės banga kilo 2006 m., Lietuvoje apie tai kalbėti pradėta tik pastaraisiais metais. Autentiška lyderyste dažnai pavadinamas tiesiog nuoširdumas ar tiesos sakymas. Iš tiesų tai yra kur kas daugiau“, – teigia disertaciją apie autentišką lyderystę apsigynusi dr. A. Miniotaitė.

„Mūsų šalyje įprasta laukti, kol lyderis prisiims atsakomybę ir vienas išspręs visas verslo problemas. Visgi tokį požiūrį pamažu keičia autentiškos lyderystės banga – kitoks supratimas apie lyderio ir pavaldinių santykį bei atsakomybės pasidalijimą. Jei šalia lyderio nėra vietos pavaldiniams, jis yra prastas lyderis. Pagrindinis skirtumas tarp tradicinio ir autentiško lyderio yra tas, kad autentiškas lyderis kasdienėje veikloje vadovaujasi savo vertybėmis, neturi kaukės ir su pavaldiniais bendrauja kaip „lygus su lygiais“ – kaip vienas žmogus su kitu žmogumi. Jis dalijasi atsakomybe ir pavaldinių gretose ugdo naujus lyderius“, – teigia dr. A. Miniotaitė.

Vieną dieną esi lyderis, kitą – pavaldinys

Dr. A. Miniotaitė pasakoja, jog autentiška lyderystė prasideda nuo to, kad lyderis turi atrasti ir pažinti save. „Autentiškas lyderis žino savo stiprybes, silpnybes, vertybes ir nuostatas. Bendraujant su kitais jam nereikia apsimetinėti, jis yra stabilus ir patikimas. Darbuotojai žino, kur yra lyderio neperžengiama riba, o kai jis yra principingas ir prognozuojamas, darbuotojai jaučiasi saugiai“, – dėsto dr. A. Miniotaitė.

Kita svarbi autentiškos lyderystės apibrėžtis – kaip lyderis kuria santykius su aplinkiniais. „Lietuvoje dar toli gražu ne visur priimta manyti, kad lyderio ir pavaldinio ryšys yra horizontalus, vis dar žiūrime į lyderį iš apačios, o lyderis į pavaldinius žvelgia iš viršaus. Kalbant apie autentišką lyderystę, lyderio ir pavaldinio vaidmenys yra kintantys, jais nuolat mainomasi: šiandien – tu pavaldinys, rytoj – lyderis ir atvirkščiai. Lyderio vaidmuo tenka labiausiai toje srityje kompetentingam arba norinčiam prisiimti atsakomybę darbuotojui. Lyderio ir pavaldinio santykis iš vertikalaus pavirsta į horizontalų, jų tarpusavio bendravimas tampa partneriškas“, – atkreipia dėmesį dr. A. Miniotaitė.

Vienas iš sėkmingai autentišką lyderystę taikančių verslo organizacijų Lietuvoje pavyzdžių – advokatų kontora SORAINEN. Jos vadovaujantis partneris Laimonas Skibarka pasakoja, jog kontoroje nuo pat jos įkūrimo yra puoselėjami horizontalūs santykiai tarp visų kolegų, skatinamas abipusis pasitikėjimas ir dialogas tarp vadovų, teisininkų ir kitų darbuotojų. „Etiška elgsena ir pagarba yra viena iš mūsų kertinių vertybių, į jas atsižvelgiame ir formuodami teisininkų bei administracijos komandas. Kai atsirenkame naują komandos narį, kreipiame dėmesį ne tik į jo profesinę kompetenciją, bet ir asmenines vertybes, tai savo ruožtu padeda formuoti atvirą, demokratišką ir autentiškai lyderystei palankią organizacijos kultūrą,“ – teigia L. Skibarka.

Advokatų kontoroje lyderiai ir komandos nariai vaidmenimis keičiasi gana dažnai. „Vienas iš tokių pavyzdžių – sektorių grupės, kuriose dirba atskiruose verslo sektoriuose, – energetikos, gyvybės mokslų, finansų ir kituose – besispecializuojantys teisininkai. Daugumai šių sektorių grupių vadovauja vyresnieji teisininkai, o kontoros partneriai yra grupių nariai. Tad šiais atvejais partneris, kuris įprastai atlieka lyderio vaidmenį kontoroje, turi vykdyti sektoriaus grupės vadovo pavestas užduotis, prisitaikyti prie savo vaidmens. Būdamas komandos nariu partneris gali pateikti savo pasiūlymus sektoriaus grupės vadovui, pasidalinti savo patirtimi iš panašių projektų valdymo“, – pasakoja L. Skibarka. Pasak jo, šių grupių sukūrimas ne tik turi teigiamos įtakos paslaugų kokybei, bet ir ugdo naujus lyderius, didina grupėms vadovaujančių teisininkų motyvaciją, tuomet jie aktyviau prisideda prie kontoros plėtros.

Iš lyderio tikimasi lyderystės užkrato

Pasak „ALISA MANAGEMENT LABORATORY“ direktorės, autentiškas lyderis santykius su pavaldiniais grindžia pasitikėjimu, jis turi suteikti galimybę jiems eksperimentuoti, augti ir realizuoti save. Tiesą pasakius, sukūrus tokį ryšį, auga ir mokosi abu – ir lyderis, ir pasekėjas.

Autentiškos lyderystės principais vadovaujasi ir žiniasklaidos planavimo agentūra „Inspired Communications“. Pakalbintas jos vadovas Vasaris Oržekauskas pasakojo, jog konkurencingoje rinkoje prieš septynerius metus įkurtai įmonei nuo nulio pavyko išaugti iki rinkos lyderių. „Mano vadovavimo dvasia visuomet kito priklausomai nuo įgytos patirties bei aplinkybių. Tačiau visuomet tikėjau, kad mano, kaip vadovo, darbas yra krypties nustatymas, jos koregavimas ir kartais priminimas. Labiausiai stengiuosi, kad kiekvienas iš įmonėje dirbančių gabių žmonių būtų lyderis savoje srityje. Kol kas pavyko išauginti du žmones, kurie visiškai kuruoja tam tikras sritis ir jose yra lyderiai. Rezultatai rodo, kad pasirinka įmonės struktūra ir kryptis pasiteisino“, – teigia V. Oržekauskas.

Lyderių auginimo naudą pabrėžia ir SORAINEN atstovas. „Mano supratimu, vienas iš svarbiausių lyderystės principų yra toks – tikri lyderiai turi auginti naujus lyderius. Nuolat stengiamės ugdyti mūsų kontoros teisininkus ir kitus darbuotojus, ir suprantame, kad jei augs nauji lyderiai, sėkmingai augs ir visa mūsų organizacija“, – atkreipia dėmesį L. Skibarka.

Dr. A. Miniotaitė atkreipia dėmesį, jog prastas vadovavimas tampa pagrindine priežastimi, dėl kurios darbuotojai palieka kompanijas, ir daugelis suvokia, jog efektyvi lyderystė didina darbuotojų pasitenkinimą, įsitraukimą į organizacijos veiklą, lojalumą ir teigiamai veikia veiklos rezultatus. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtino, kad autentiška lyderystė 40 proc. didina pasekėjų darbo rezultatus ir 20 proc. didina pasekėjų pasitenkinimą darbu. „Kai lyderis geba kurti tvarius ir pasitikėjimu paremtus santykius su pavaldiniais, jie geriau jaučiasi organizacijoje ir efektyviau bei kūrybingiau įsitraukia į veiklą“, – pastebi dr. A. Miniotaitė.

SORAINEN vadovaujantis partneris L. Skibarka priduria, jog dėl horizontalios ir atviros kultūros, pastangų ugdyti darbuotojus, kontorai taip pat pavyko pelnyti puikią darbdavio reputaciją, o tai suteikia galimybę lengviau išlaikyti ir pritraukti geriausius darbuotojus, taip pat ir partnerius.

Šaltinis: ekonomika.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.