DĖMESINGU ĮSISĄMONINIMU (MINDFULNESS) GRĮSTAS STRESO VALDYMAS
0 (0)

Pradėkime Naujus metus nuo dovanos sau! Renkama nauja grupė į 8 savaičių trukmės Streso valdymo praktinių užsiėmimų programą nuo sausio 15 d.

Mindfulness programa – tai dėmesingu įsisąmoninimu grįstas streso valdymo metodas, 1979 m. pradėtas praktikuoti Amerikos gydymo centruose, o vėliau plačiai pradėtas taikyti visiems, norintiems išmokti valdyti nerimą, stresą, baimes, depresyvumą, impulsyvumą, priklausomybes, fizinį bei psichologinį skausmą ir kitas neigiamas patirtis. Jo autorius Jon Kabat-Zinn daugelį metų tyrinėjo budistines praktikas bei jų poveikį žmogaus emocinėms būsenoms, ypač stresui, taip pat imuninei sistemai ir ligų eigai. Jo sukurtoje ir moksliniais tyrimais pagrįstoje programoje sėkmingai sujungta Rytų patirtis ir Vakarų medicina bei psichologija, siekiant padėti žmogui greitai ir paprastais būdais išsiugdyti įgūdžius gyventi, valdant savo mintis, emocijas ir veiksmus dar iki impulso veikti, o taip pat – išmokti gyventi, esant fiziniams skausmams ir neigiamoms emocinėms patirtims.

Tai šiuolaikiškiausia Streso valdymo programa, o jos stulbinantis populiarumas pasaulyje aiškinamas tuo, kad išmokstama naudotis itin aiškiais, paprastais ir efektyviais būdais, kuriuos iš karto galima taikyti įvairiose kasdieninėse situacijose. Dažnai klausiama, kodėl programos trukmė 8 savaitės? Taip yra todėl, kad būtent per tiek laiko išsiugdo nauji įgūdžiai bei įpročiai, kuriais jau galima remtis bet kurioje stresą keliančioje situacijoje ir jais naudotis kasdieninėse veiklose ar santykiuose su kitais žmonėmis. Tuo tarpu, kiek bekauptume informacijos ir žinių, jos stresinėje situacijoje tiesiog „išgaruoja“. 8 savaičių trukmė pagrįsta neurofiziologinių tyrimų rezultatais – būtent per tokį laikotarpį pastebimi ne vien psichologiniai, bet ir fiziologiniai pokyčiai smegenyse. Pastebėta, kad padidėja smegenų srities, vadinamos sala, aktyvumas (sala atsakinga už savasties jausmą, empatiją, emocijų atpažinimą ir raišką). Taip pat pagerėja ryšiai tarp migdolinio kūno ir smegenų sričių, atsakingų už sėkmingą emocinį reguliavimą. Veikiamas ir priekinės smegenų žievės aktyvumas, o tai sąlygoja subjektyviai jaučiamo skausmo mažėjimą…

Praėjus mokymų kursą, išmokstama susitvarkyti su streso reakcijomis, nerimu, depresija, priklausomybėmis, skausmu ir kitais ligų simptomais. Taip pat, daugelis pabrėžia, kad po šių mokymų pradėjo lengviau bendrauti su šeimos nariais, pagerėjo jų santykiai su draugais, kolegomis ir aplinkiniais. O, išmokus dirbti, koncentruojant ir išlaikant dėmesį į atliekamą veiksmą, daroma mažiau klaidų, tad pats darbas tampa efektyvesniu ir kokybiškesniu.

Šiuo metu Mindfulness praktikos itin populiarios ir tarp siekiančiųjų gilesnio savęs pažinimo.
Mindfulness plačiai praktikuojamas ir įvairiose organizacijose, siekiant padidinti darbuotojų atsparumą stresui, išmokstant nebijoti naujovių, iššūkių ar problemų ir kūrybiškai jas spręsti, lavinti atvirumą naujoms patirtims ir gebėjimą matyti „naujoko žvilgsniu“, ugdyti savivertę, pasitikėjimą savimi ir pasitenkinimą gyvenimu, taip pat skatinant darbuotojus išmokti priimti kitus žmones tokiais, kokie jie yra.

Kas gali mokytis? Mokytis gali visi, norintys atsikratyti streso, įtampų, pastovaus nuovargio, nerimo, kasdieninių galvos skausmų, viršsvorio, alkoholio ar nemigos. Pats mokymosi procesas pakankamai lengvas, jame vyrauja praktinės užduotys, nesudėtingos meditacijos ir kiti pratimai. Būtina mokymų dalis, turinti itin didelę vertę, ko neturi praktikuojantys individualiai, – tai pasidalijimai su kitais dalyviais grupėje savo patirtimis ir įžvalgomis bei galimybė toje saugioje aplinkoje išbandyti naujus elgesio modelius, tvarkantis su sunkiais jausmais ir kitomis patirtimis. Tačiau vien darbo grupėje neužteks, didele dalimi rezultatas priklausys ir nuo to, kaip dirbsite namuose, atlikdami „namų darbus“, kuriems per dieną reikės skirti maždaug valandą laiko.

Užsiėmimus veda Danguolė Krupovnickienė, sertifikuota Įsisąmoninimu grįsto streso valdymo (Mindfulness) ir Įsisąmoninimu grįstos kognityvinės terapijos mokytoja – instruktorė, Mindfulness Lietuvoje asociacijos narė, Geštalt psichoterapijos konsultantė.

Kursas susideda iš 8 grupinių užsiėmimų, vykstančių kartą per savaitę pirmadienio vakarais nuo 18 iki 21 val. su viena pertrauka, nedidelėje, iki 12 žmonių, grupėje, Vilniaus senamiestyje, Kruopų 7-9. Po pirmojo užsiėmimo nauji nariai į grupę nebepriimami. Pabaigus programą, dalyviams išduodamas tai patvirtinantis Pažymėjimas. Dalyviai taip pat gaus visą mokymams reikalingą medžiagą.

Mokymų datos ir laikas: 2018 m. sausio 15, 22, 29, vasario 5, 12, 19, 26, kovo 5 dienomis nuo 18 iki 21 val. Kruopų 7 – 9.

Programos kaina 180 Eur. Vieta grupėje rezervuojama po apmokėjimo, sąskaita atsiunčiama užsiregistravusiems. Neturintiems galimybės iš karto sumokėti visą sumą, galima ją sumokėti per du kartus – registruojantis ir iki ketvirtojo užsiėmimo.

Registracija: esukmc.lt
Daugiau informacijos: www.esukmc.lt, info@esukmc.lt arba tel. 8 687 74775.
Iliustracija: Tim Mossholder

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.