Dėmesingumo praktikos gali sumažinti lėtinius juosmens skausmus
0 (0)

zen

Foto: Tom Roeleveld

Anot naujausių mokslinių išvadų, šešių savaičių stresą mažinantys dėmesingumo užsiėmimai gali palengvinti trumpalaikes funkcines ar ilgalaikes skausmo problemas žmonėms, kenčiantiems nuo lėtinių juosmeninės stuburo dalies susirgimų, skelbia reuters.com.

Daugelis žmonių mano, kad dėmesingumo praktika yra taikoma tik mokant valdyti stresą. Jie net nepagalvoja, kad tokio tipo meditacija gali padėti sumažinti skausmą ar jo intensyvumą įvairių veiklų metu.

Nuo 2011 m. iki 2014 m. mokslininkai tyrinėjo 282 senjorus, gyvenančius Pitsburgo apylinkėse. Tiriamųjų vidutinis amžiaus vidurkis buvo 74 metai. Visi jie turėjo judėjimo problemų, kurias sąlygojo lėtiniai skausmai juosmens srityje.

Tyrimo dalyviai atsitiktine tvarka buvo suskirstyti į dvi grupes. Abi grupės dalyvavo 8 savaičių programoje. Tęsiamoji programa vyko dar 6 mėnesius.

Dėmesingumo lavinimo programos dalyviai buvo mokomi meditacijos metodikų, naudojant sąmoningą kvėpavimą, dėmesingumą savo mintims, pojūčiams, esant įvairiose pozicijose – sėdint, vaikštant ar gulint. Pirmųjų aštuonių savaičių laikotarpiu dalyviai buvo išmokyti ir dėmesingų tempimo pratimų. Po aštuonių savaičių dar šešis mėnesius vyko motyvaciniai susitikimai, kur dalyviai susitikdavo pamedituoti ir padiskutuoti apie dėmesingumo programą.

Kita tiriamųjų grupė tiek pat laiko dalyvavo kitokioje programoje. Pagrindinė jų užsiėmimų, namų darbų ir asmeninių konsultacijų tema buvo „10 sveiko senėjimo paslapčių“. Dalyviai mokėsi, kaip kontroliuoti kraujo spaudimą bei tokių pat tempimo pratimų, kaip ir pirmoji grupė. Tačiau nė viename užsiėmime nebuvo liečiama skausmo tema.

Kartą per mėnesį tiriamieji dalyvaudavo 15-os minučių apklausose apie jų nugaros skausmus, funkcijas, dėmesingumą ir apsilankymus pas gydytojus. Susumavus atsakymus apie neįgalumą, dėmesingumo grupės dalyvių rezultatai po 8 savaičių kurso buvo geresni už kitos tiriamųjų grupės. Po šešių mėnesių tie rezultatai išliko nepakitę.

Dėmesingumo grupėje retesni aštresnio skausmo atvejai buvo užfiksuoti po šešių mėnesių. Anot tyrimo vadovės Dr. N. Morone, šis tyrimas atskleidė, kad pacientai, kurie dalyvavo dėmesingumo programoje sugebėjo efektyviau valdyti patiriamą skausmą.

Ji kartu su moksliniais bendradarbiais nesiekė palyginti dėmesingumo grupės pacientų rezultatų su kitomis nugaros skausmo malšinimo priemonėmis, tačiau tyrimų vadovė net neabejoja, kad tyrimo išvados turėtų padėti pripažinti nemedikamentinio gydymo efektyvumą, kovojant su skausmu.
Anot profesorės, šis atradimas yra labai svarbus, ypač tiems pacientams, kurie kenčia nuolatinį skausmą ir nebegali daugiau vartoti nuskausminamųjų.

Dėmesingumo programoje yra mokoma atpažinti ir įvardinti savo mintis, emocijas, pojūčius ir elgesį. Išmokę šios technikos, pacientai lengviau atpažįsta ir valdo mintis ar jausmus, kurie padidina skausmą ar apsunkina veiklą.

Po šešių mėnesių beveik pusė tiek vienos, tiek kitos grupės pacientų fizinis funkcionalumas buvo pagerėjęs, skausmas atliekant tam tikrus judesius buvo mažesnis. Kad išlaikytų pasiektą būseną, pacientai, kenčiantys nuo chroniškų pusiaujo skausmų, naujai susiformavusius įgūdžius turėtų praturtinti judriu pasivaikščiojimu gryname ore. Dėmesingumu paremtos streso mažinimo programos jau yra taikomos daugelyje sveikatos centrų.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.