Efektyvūs būdai, kaip sugriauti pasitikėjimą savimi!
0 (0)

Tapti išties nepasitikinčiu savimi yra procesas, tad tam, kad tai pasiektum turi išsikelti tikslą ir nuosekliai jo siekti. Svarbu žemiau pateiktus veiksmus atlikti kasdien, geriausia po kelis kartus.

Prisimink tam, kad taptum kažkurios srities profesionalu, turi praleisti valandų valandas treniruodamasis. Kuo ilgiau ir nuosekliau užsiimsi aprašytais žingsniais, tuo greičiau išsiugdysi nepasitikėjimą savimi. Tad nedelskime ir imkimės darbo!

1. Vos prabudus ryte galvoti apie savo silpnybes ir nesėkmes praeityje. Stengtis atrasti jų kuo daugiau. Dar geriau jei užsirašytum jas ant popieriaus ir lapukais prisiklijuotum visur namuose.

2. Neigti savo jausmus. Įsisąmoninti, kad tavo jausmai, būtent tokie kokius tu patiri dienos eigoje: liūdesys, bejėgiškumas, gėda, kaltė, baimė, pyktis ir t.t. nėra teisingi ir priimtini. Tad pageidautina, kad tu neleistum sau jų jausti, bandytum juos nustumti gilyn į pasąmonę, o aplinkiniams demonstruotum visiems priimtinus ir “patogius” jausmus, tokius, kaip džiaugsmas, ramybė.

3. Išsikelti sau kuo didesnius ir nerealesnius tikslus, tai tau padės jausti nuolatinę įtampą ir galiausiai nusivylimą savimi, kad tau nepavyko jų pasiekti. Gali būti, kad kitą kartą jau bus sunkiau tikėti savimi ir imtis darbų.

4. Niekam neišreikšti tikrųjų savo minčių, idėjų bei bandyti galvoti, taip, kaip visi. Geriausia, būtų, kad net sau jų neįvardytum, po kurio laiko tokios praktikos, jau būsi pamiršęs savo tikrąsias vertybes, prioritetus ir gyvenimo viziją. Vis labiau tapsi priklausomas nuo aplinkinių nuomonės ir mažiau pasitikėsi savimi, kad galėtum elgtis kitaip.

5. Apsupti save negatyvų, pesimistinį požiūrį propaguojančiais žmonėmis. Nesistengti kritiškai žvelgti į jų pasaulėžiūrą ir stengtis pritapti prie kompanijos perimant jų tikėjimo sistemą. Juk su kuo sutapsi, tuo ir pats tapsi. Rinkis atsakingai!

6. Savo gyvenimo kelio klausimais konsultuokis su aplinkiniais, tėvais, kaimynais, pažįstamais iš esmės bet kuo, svarbiausia, kad jie tau pasakytų, ko tau reikia norėti, apie ką svajoti, kaip tau gyventi. Labiausiai klausyk patarimų tų, kurie kalba viena, o daro kitą. Taip pat tų, kurie atrodo išties nelaimingi.

7. Nematyti realybės tokios, kokia ji yra. Bandyti susikurti iliuzijas ir jose gyventi, nematant esamos problemos. Pvz., tavo partneris nepaaiškinęs kartais vėliau grįžta iš darbo, tu pradedi įtarti neištikimybę, bet greitai nuveji tą mintį ir pateisini jį kažkokiu susikurtu situacijos paveikslu. Dažnai tai eina su jausmų nuneigimu. Neleidžiant sau jausti tai ką jauti, tu susikuri iliuzinę realybę.

8. Tavo kasdienybėje nėra žodžio “noriu”, tuo tarpu tu vadovaujiesi žodžiu “reikia”. Dar geriau jei savo žodyną papildytum žodžiu “privalau”.

9. Kito žmogaus kritiką savo atžvilgiu priimti, kaip nenuginčijamą patvirtinimą, kad esi nevykėlis ir tau niekada nepavyks nieko padaryti gerai. Jokiu būdu nesimokyk iš savo patirties, nes gali būti, kad kitą kartą tau pavyktų tą darbą atlikti geriau, ko pasėkoje tavo pasitikėjimas savimi didėtų, o mes juk ne to siekiame!

10. Jokio savęs lepinimo, dovanų sau ar laiko savo pomėgiams bei interesams.

11. Nuolatos save lyginti su kitais, geriausia daugiau pasiekusiais, kad galėtum pasijusti nieko neišmanantis ir galbūt net nepradėti imtis tos veiklos.

12. Nesirūpinti savo fizine sveikata. Kuo mažiau mankštintis, nesportuoti, kuo mažiau judėti. Turėdamas sveiką ir ištreniruotą kūną rizikuoji papildyti savo pasitikėjimo savimi bagažą. Taip pat mityba- valgyti kuo nepilnavertiškesnį maistą, kad tiek tavo kūnas tiek protas jaustųsi liguistai.

Visi anksčiau aprašyti būdai gali sėkmingai padėti tapti savimi nepasitikinčiu žmogumi. Svarbiausia atitrūkti nuo savo esmės, kuri reiškiasi per mintis bei jausmus, poreikius ir norus. Kuo daugiau meluoti sau ir kitiems. Kuo mažiau nuoširdumo ir atvirumo tuo svetimesni sau tapsime. Tada tikrai nežinosime kas esame ir kur einame gyvenime. Tikėtina, kad ilgainiui praktikuojant aprašytas taisykles išvystysime įvairias priklausomybes (alkoholio, narkotikų, santykių, apsipirkinėjimo ir t.t), yra didelė tikimybė susirgti depresija, valgymo sutrikimais, patirti panikos priepuolius, išgyventi nerimo sutrikimus.

Tai pat, kaip patys jau supratote atlikdami priešingus veiksmus negu nurodyta aukščiau, turite didelę tikimybę tapti savarankiškais, nepriklausomais, savimi pasitikinčiais žmonėmis, kurie pažįsta save ir renkasi gyventi tikrą, autentišką, savo gyvenimą.

Tad būkime atidūs savo pasirinkimų stebėtojai ir suvokime kiekvieno besivystančio įpročio pasekmes.

Psichologė Inga Dirsytė | https://www.facebook.com/psichologe.Inga/
Dėl individualių konsultacijų galite susisiekti el. Paštu : Psichologe.Inga@zoho.eu arba Fb paskyroje
Iliustracija:

Straipsnis pirmą kartą publikuotas www.tunevienas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Darius parašė:

    Dėkui, puikus straipsnis, made my day :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.