Ikimokyklinio amžiaus vaikų baimės
0 (0)

"Baubas" (1987)

„Baubas” (1987)

Vaiko auginimas yra nepaprastai maloni ir kartu nepaprastai sudėtinga gyvenimo patirtis. Kasdienė sparti ir dinamiška vaiko raida tėvams kelia vis naujus iššūkius, su kuriais vieniems susidoroti ne visada paprasta.

Vienas iš sunkumų, su kuriuo tenka susidurti ikimokyklinio amžiaus vaikus auginantiems tėvams, yra vaikų baimės. Vaikai bijo piktų raganų, burtininkų, nepažįstamų žmonių ar gyvūnų, kurie jų įsivaizdavimu siekia jiems pikto. Paprasti, itin racionalūs suaugusiųjų bandymai nuraminti vaiką, paneigti jo baimes ne visada yra tinkamas sprendimo būdas. Dažnai tėvai pamiršta, kad vaikas pats geba kurti save, tad pats yra pajėgus įveikti kylančius sunkumus, tiesiog jam reikia padėti išmokti į baimes pažvelgti kitaip.

Kodėl tą reikia daryti? Vaikas, paveiktas baimės, gali tapti pasyvus, apatiškas, arba priešingai – itin piktas, nerimastingas, išsiblaškęs. Šios būsenos trukdo spręsti sunkumus, gali iššaukti somatinius nusiskundimus (galvos, pilvo skausmus ir kitus fizinius simptomus, kurie negali būti paaiškinti medicininėmis ligomis ar sužeidimais), emocines problemas. Baimė pati savaime nėra blogis. Ji padeda pasiruošti grėsmingoms situacijoms, kuriose aktyvuoja savisaugos mechanizmus, tačiau per stipri baimė trikdo vaiko funkcionavimą bei kenkia visos asmenybės raidai.

Būdas, kurį tėvai gali pasitelkti norėdami įgalinti savo vaiką įveikti baimės situacijas, yra terapinės pasakos. Šių pasakų paskirtis – mokymas į sudėtingas situacijas pažvelgti be baimės, išmokti padėti sau sunkiu metu. Pasakų pasaulis „leidžia pakeisti įvykius, „atkerėti“ juos, susieti priežastis su pasekmėmis“ ir tokiu būdu mažinti baimę keliančių įvykių galią vaiko savijautai.

Tėvams, norintiems padėti vaikui išmokti įveikti kylančias baimes savo jėgomis, siūlau pasidomėti psichologės Marios Molickos knyga „Terapinės pasakos“. Šioje knygoje rasite pasakas apie Mikutį darželyje (baimę būti paliktam), pasiklydusį spinduliuką (baimę pasiklysti), prieblandos draugus (tamsos baimę), Ufutį (ligoninės, skausmo, kūno sužalojimo baimę) ir kitas. Autorė viliasi, kad ši knyga bus naudinga ne tik mažiesiems, bet ir tėvams, neabejingiems vaikų rūpesčiams.

Parengė:
Psichologė Diana Kvakšytė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.