JAV pristatyta studija apie rūkymo žalą
0 (0)

your-20225_640

Prieš 50 metų JAV Dr. Luther Terry pristatė studiją, kuri supažindino amerikiečius su tabako keliama žala. Ji nurodė, kad rūkymas yra tiesiogiai susijęs su plaučių vėžiu. Per pusę amžiaus šalyje rūkančiųjų skaičius sumažėjo nuo 42 proc. iki 18 proc. „Amerikoje rūkymo sukeltų ligų gydymas kasmet kainuoja nuo 130 milijardų dolerių. Laikrodis tiksi, mes negalime laukti dar 50 metų“, – Baltuosiuose rūmuose teigė visuomenės sveikatos specialistas Borish Lushniak, pristatydamas naują studiją apie tabako keliamą žalą.

Nauji faktai apie rūkymo žalą

Naujoje studijoje pateikiama medžiaga daugeliui mokslo ir sveikatos atstovų yra žinoma. Pati studija orientuota į paprastus amerikiečius, kurie vis dar abejoja rūkymo žala.

Tabakas žaloja visas kūno dalis. Prie gausaus ligų sąrašo, ši studija priskyrė kepenų, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį. Taip pat, nurodė, kad rūkymas sukelia diabetą, artritą, vaikams išsivysto vilko gomurys.

Rūkymas yra pagrindinis plaučių vėžio sukėlėjas. Šiuolaikinis žmogus turi 25 kartus didesnę tikimybę susirgti plaučių vėžiu, nei tas, kuris niekada nerūkė. Pranešime nurodoma, kad dabar rizika susirgti plaučių vėžiu yra žymiai didesnė nei paskutiniais dešimtmečiais, net jei surūkoma mažiau cigarečių. Pagrindinė priežastis, tai pasikeitęs cigaretės dizainas ir filtro sudėtis.

Akivaizdu, kad JAV atsidūrė kryžkelėje. Apie rūkymo žalą žinoma vis daugiau. Deja, ne visos kovos priemonės yra sėkmingos. Draudimai rūkyti patalpose ar tabako gaminių kainų pakėlimas nesuteikė norimos naudos. Panašu, kad dabar visą dėmesį reikia skirti vaikams, nes nikotino produktais jie turi didesnę galimybę susigundyti nei suaugę asmenys.

Elektroninių cigarečių klasta

Studijoje buvo atkreiptas dėmesys ir į elektronines cigaretes. Visos didžiosios JAV tabako kompanijos investavo į šiuos gaminius. Amerikos visuomenė į elektronines cigaretes žvelgia gan liberaliai. Manoma, kad jos padeda įveikti priklausomybę.

Sveikatos apsaugos specialistai į tokią mintį žvelgia įtariai. Žinoma, jie sutinka, kad elektroninės cigaretės gali turėti teigiamų savybių. Jei produktai tinkamai reguliuojami. Tik ne tokiu būdu, kuriuo dabar yra jie reklamuojami bei platinami. Šiuos gaminius galima nesunkiai įsigyti internetu, suteikiami ir nemokami mėginiai.

Bendrovės, kurios pristato naujus gaminius, negali tiksliai nurodyti jų keliamą žalą. Dažnai minima, kad elektroninės cigaretės aplinkiniams asmenims yra nepavojingos. Baltieji rūmai laikosi tvirtos nuomonės, kad visi tabako produktai turi būti laikomi žalingais, kol nėra tvirtų įrodymų.

Elektroninės cigaretės kelia nemažas diskusijas, bet jų žalą kalbėti dar anksti. JAV kalėjimai nusprendė jas įsileisti. Tikisi, kad prietaisas padės kovoti su kalinių agresija.

Galimi kovos veiksmai

Studijoje informacijos apie rūkymo žalą pateikiama nemažai. Deja, konkrečių pasiūlymų, kurie galėtų padėti kovoti prieš rūkymą, nėra.

Sveikatos apsaugos specialistai mano, kad JAV kongresas turėtų visiškai finansuoti prieš rūkymą nukreiptas kampanijas. Rekomenduojama, kad per metus būtų išleidžiama mažiausiai po 12 dolerių kiekvienam asmeniui, supažindinti su rūkymo žala. Dabar skiriama tik 1,5 dolerio. Tabako industrija per metus išleidžia po 28 dolerius kiekvienam asmeniui, kad reklamuotų savo produktus.

Siekiama, kad JAV Kongresas padidintų federalinius tabako mokesčius bei pasirūpintų, kad visi gaminiai būtų apmokestinti vienodai. Norima iš rinkos panaikinti ir mėtines cigaretes. Tikimasi, kad Baltieji rūmai išleis ilgai lauktas reguliavimo taisykles, kurios apims visus tabako gaminius, įskaitant ir elektronines cigaretes bei cigarus.

Amerikoje iki šios dienos yra apie 42 milijonai rūkančių suaugusiųjų. Iki 70 proc. visų rūkalių teigė, kad jie norėtų atsikratyti šio įpročio. Dauguma priklausomybę bandė įveikti ne vieną kartą, bet nesėkmingai.

Borish Lushniak mano, kad kiekvienam rūkančiam asmeniui turi būti sudarytos sąlygos rasti tinkamą medicininę pagalbą. Teikiami medikamentai, kurie padėtų įveikti rūkymo priklausomybę bei sudarytos sąlygos psichologo konsultacijoms.

Baltieji rūmai nurodė, kad tabako industrija stengiasi vienaip ar kitaip reklamuoti savo produktus. Sukurti patrauklų įvaizdį, kuris patiktų paaugliams. JAV tabako kompanijos ginasi, kad jokiais būdais neskatina rūkymo, nors skiria iki 23 milijonų dolerių kasdien savo produktams reklamuoti.

Baiminamasi, kad jei nebus imtasi skubių veiksmų, per ateinančius šešerius metus rūkančiųjų skaičius nesumažės iki 12 proc. Šalyje šiuo metu rūko apie 18 proc. visų suaugusių asmenų.

Ana Daukševič / lsveikata.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Aleksandr parašė:

    geriausias budas mesti rukyti – SPORTAS. Man jis padeda negrizti atgal.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.