Johari langas
0 (0)

Johari langas yra naudingas gilesniam savęs pažinimui bei efektyvesnei tarpasmeninei komunikacijai. Pavadinimas kilęs iš dviejų asmenų vardų, kurie pirmieji aprašė šį langą, tai Joe+Harry jungtis, Joe Luft ir Harry Ingram.

Pirmas kvadratas, tai žinomas sau ir kitiems viešasis Aš.
Antras kvadratas, tai kas nežinoma sau, bet žinoma kitiems yra aklasis Aš.
Trečias kvadratas, tai kas žinoma sau, bet nežinoma kitiems yra slaptasis Aš.
Ketvirtas kvadratas, tai kas nežinoma sau ir nežinoma kitiems yra pasąmoningasis Aš.

Kvadratai išties nėra tokie taisyklingi ir vienodo dydžio kaip vaizduojama paveikslėlyje. Jų dydžiai priklauso nuo kiekvienos konkrečios asmenybės. Kai kurie laukeliai gali būti gana dideli, o kiti sumažėję.

Žmonės kurie stengiasi geriau pažinti save, pagal įvairias saviugdos programas arba lanko psichoterapijos, psichoanalizės, psichologinio konsultavimo susitikimus gali pakeisti jų dydžius.

Grupinėje ir individualioje terapijoje labiausiai taikomasi į aklojo Aš laukelį. Tikslas yra padidinti tikrovės suvokimą ir padėti žmogui pamatyti save taip, kaip jį mato kiti. Dėl kitų teikiamo atgalinio ryšio aklasis Aš tampa gerokai mažesnis.

Paprastai tariant, viešasis langelis didinamas kitų trijų sąskaita. Atsivėrimas, dalinimasis, davimas ir gavimas, išmėginimas savęs veikoje didina  savęs pažinimą bei mūsų socialinį kapitalą.

Pagal: Irvin Yalom. Terapijos dovana. Vilnius: Alma littera. 2005, 120-121 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.