Kaip išsilaisvinti nuo toksiškų santykių?
5 (2)

Julie Rose / Pixabay

Pagalvokite, kurios mintys jums tinkamiausios, tikiuosi, pateiktos įžvalgos ir klausimai, padės rasti kelią į pokyčius (pirma straipsnio dalis):

Neišgyvenčiau viena nė paros, turiu baimę miegoti/būti viena namuose…. Pagalvokite, ar tik šios baimės nėra sustiprėjusios dėl partnerio nestabilaus elgesio? Tikriausiai už visų šių baimių slypi nepasitikėjimas savimi. Gal žinojimas jūsų baimių, suteikia galimybę elgtis su jumis kaip tiktai norisi. Ir tai tampa nuolatiniais grasinimais ar pajuoka. Ir žinoma, tai tęsis tol kol, tai leisite. Žinoma moters teisė rinktis ar ir toliau vengti ir likti dar didesnėje baimėje ir nežinioje ar keistis pačiai ir įveikti savo baimes. Paprastai įveikus vieną baimę ima trauktis ir kitos baimės. Gera pradžia gali būti ir mokymąsis vairuoti, jei išdrįsite keliauti viena, bus jau didelis pasiekimas. Galima pradėti ir mokytis naujų dalykų – plaukti, megzti, užsienio kalbos ir t.t. Kai patiriam sėkmę, užsikabiname siekti daugiau. Žinoma, galima ir tiesiai kreiptis pas specialistą, kad įveiktumėtę baimę likti viena namuose. Čia jau gali tekti pakovoti su praeities šešėliais, o tai irgi tik į naudą pokyčiams.

Sužlugs mano gražios šeimos įvaizdis, kiti juoksis ir pasmerks mane. Kaip šiandien prisimenu šiuos žodžius, ištartus tobulo grožio moters. Ir paskui mane vis persmelkdavo šis prisiminimas, kai vėl ir vėl išgirsdavau šiuos pačius žodžius tariamus, kitos gražaus veido ir tobulos figūros moters. Ir dar pasidarydavo liūdniau ir baisiau, klausantis širdį veriančio pasakojimo apie byrančius santykius, psichologinį smurtą, fizinę prievartą, pasikartojančias išdavystes, priklausomybės liūnus. Matau, kaip moteris kalba, bet ašaros ir skausmas taip ir lieka viduje. Ašaros, juk irgi kenkia grožiui… Ir dar liūdniau pasidaro, išgirdus, kad visa tai moteris nešiojasi viduje, jau metų metai ir niekam nedrįsta papasakoti, nes tai negražu. Tai šiukšlės, purvas, kurį visą reikia uždangstyti ne tik nuo svetimų, bet ir nuo artimųjų, kartais ir nuo vaikų. Atrodo moteris sąmoningai pasirenka gyventi iliuzijų pasaulyje ir toliau žiūrėti pro rožinius akinius. Šios moterys visada po siaubo istorijų, ras labai gerų ir gražių žodžių savo vyrui, prisimins jaunystę, kai viskas buvo tobula ir dar prisiims savo kaltę, kad per mažai maloni ir per mažai stengiasi, nes jaučiasi pavargusi viena stengtis. Šioms moterims grožis reiškia viską. Svarbu gražiai atrodyti, svarbu gražus šeimos įvaizdis, svarbu, kad kiti gražiai kalbėtų apie šeimą. Jos nei vieno blogo žodžio nebūna pasakiusios apie vyrą savo artimiesiems ir jei vis tik įvyksta skyrybos, visi būna nustebę ir apstulbę. Visi aplinkiniai, kaip susitarę siūlo taikytis ir atrodo pasmerkia moters nelogišką pasirinkimą. Jei moteriai siūlysit garsiau kalbėti, ji užsisklęs. Viskas, ko moteris gali norėti arba toliau gražiai gyventi arba gražiai išsiskirti. Nei viena nei kita nėra realu. Tačiau į ką tikrai verta įsiklausyti. Grožis neamžinas. Kuo labiau gniaužiate ir savyje laikote liūdesį, kančią, nerimą, kaltę tuo labiau ima skaudėti kūną, be jokios priežasties. Įsiklausykite ar tikrai jums nieko neskauda? Ar nerimo, liūdesio žymės neatsispindi veide? Ar iš akių nedingo laimės kibirkšėlės? Ar nesusiduriate su begale odos problemų? Ar jūsų nelydi nuolatinis galvos skausmas? Ar neturite ginekologinių problemų? Ar norite, kad visos šios problemos tik gilėtų? Ar vis tik norite, kažką keisti? Pagalokite, kada jausitės geriau, kai jus paliks dėl kitos gražios moters, nes jūsų grožis nuvys belaukiant pokyčių, ar kai pati nutrauksite kenksmingus santykius būdama graži ir spinduliuojanti energija.

Aš per išdidi, kad prašyčiau kitų pagalbos, o vienai būtų per sunku ištverti atsiskyrimą. Tai tik tarakonas, jūsų galvoje. Tai tik mintis, kuri nėra logiška. Tai ne išdidumas, o puikybė. Ar tikrai išdidumas yra mėgavimasis savo kančia, kad viską galite padaryti pati, kai iš tikrųjų jaučiate bėjegystę ir beviltiškumą. Ar tikrai jus guodžia ir įkvepia žodžiai, ,,Tau jau reikėtų medalį kabinti už kantrybę, gyvenant su tuo vyru.“ Garsiai ir aiškiai sau įsivardinkite, kuo iš tikrųjų galite didžiuotis? Ar savo bemiegėmis naktimis? Ar išlietų ašarų kiekiu? Ar kiek kartų kaitote iš gėdos dėl savo vyro poelgių? Ar jūsų išdidumas, reiškiasi tuo, kad su niekuo nesikalbate ir nesidalijate savo problemomis, ar kad nepriimate, kitų žmonių pagalbos. Visgi brandaus žmogaus požymis yra gebėjimas paprašyti ir priimti pagalbą. Kad būtų lengviau priimti pagalbą, pabandykite teikti kitiems pagalbą. Pamatysite, kad žmonės daro gerą, ne tam, kad paniekintų kito žmogaus gebėjimą pasirūpinti savimi. O tam, kad mes esame socialūs žmonės, norintys padėti vieni kitiems.

Aš tiek daug investavau laiko, pastangų, energijos į santykius, į šeimą, kad labai sunku viską palikti. Tiek kuriau, įdėjau, negaliu taip lengvai palikti. Nesvarbu, kad paskutiniu metu, jus tik ir esate ta, kuri investuoja į santykius. Juk buvo tiek gerų minučių, gal net valandų gyvenime, kai jums buvo gera kartu, nesvarbu, kad paskutiniu metu to gero laiko labai mažai arba iš vis jo nelikę. Įsivardinkite sau garsiai, kiek laiko per šią savaitę, šį mėnesį, šiais metais praleidote, kartu smagiai be įtampos, priekaištų, tiesiog buvote kartu ir buvo gera. Pastebėkite, ar skaičiuojate minutėmis, dienomis, savaitėmis ar mėnesiais? Ar tikrai, džiaugiatės esamais santykiais. Atsakykite sau, kiek dar turite nori ir jėgų tęsti pradėtą Sizifo darbą. Jei noro yra, bet jėgų nebėra iš kur galite pasikrauti energijos? Čia gyvenimas ir ne visada, meilės istorijos turi laimingas pabaigas.

Jis pakankamai geras, kitokio tokio gero nesusirasiu. Aš pati negraži, defektuota, kas mane tokią ims. Ši mintis dažnai išsprūsta iš gražių moterų, kurios labai nepasitiki savo išvaizda, asmeninėmis savybėmis. Ir jos laikosi įsikibusis bet kokio vyro, taikstosi su žeminimais, kartais net smurtu. Teko girdėti ne vieną istorija, kaip moteris savo defektą iškelia aukščiau visko – jei ne mano ilga nosis; per maža ar didelė krūtinė; per didelis prakaitavimas; kūno kvapas; didelės pėdos; deformuotas nagas; nelygi oda ir t.t. susirasčiau normalų vyrą, o dabar turiu būti su juo. Kuo labiau žiūrime į savo trūkumus tuo labiau juos ir matome. Pagalvokite, o kokie jūsų privalumai, kas pas jus gražu. Ko pavydi draugės? Ką jūs sugebate? Ką jūsų partneris daugiau pastebi jūsų privalumus ar defektus? Ko jis siekia nuolat vardindamas, kas su jumis negerai? Gal tikslas ir yra, kad jus imtumėte galvoti apie save prasčiau ir niekur nepabėgtumėte. O gal jis jus menkina, kad pats jaustųsi geriau? Kuo jūs labiau tikėsite savimi, jausitės sau gražesnė, tuo labiau ir kiti jus matys gražesne.

Prie kirpyklos buvo atliktas tyrimas. Įeinančias moteris fotografuodavo ir klausdavo, kaip jausitės po kirpyklos ar būsite gražesnė ar nieko nepasikeis jūsų išvaizda? Įdomu, tai kad tas moteris, kurios sakė, kad niekuo nesiskirs išvaizda prieš ir po kirpyklos, kiti žmonės taip ir vertino, kad jokio reikšmingo pokyčio neįvyko. O tos kurios tikėjo, kad atrodys gražiau, jas ir kiti žmonės vertino, kaip žymiai gražesnes, laimingesnes. Mūsų grožis slypi mūsų savijautoje ir tikėjime apie save. Tyrimai rodo, kad dauguma moterų linkusios nuvertinti savo išvaizdą. Jei labai sunku tikėti mintimi, kad esu graži, sakykite sau, kad noriu jaustis graži ir laiminga. Noriu jaustis vertinga ir pasitikinti savimi. Saviįtaiga, tikrai daro stebuklus, svarbiausia kartoti, o tikėjimas ateina palaipsniui.

Tai bus mano didžiausia gyvenimo klaida, dėl kurios labai gailėsiuos. Bijau suklysti. O kas jei nerasiu gyvenime geresnio vyro. Nenoriu likusio gyvenimo nugyventi viena.

O gal jus jau padarėte savo didžiausią gyvenimo klaidą ir susidėjote su ne tuo žmogumi? Kas jums įkalė į galvą, kad galima nugyventi gyvenimą neklystant, o viską darant gerai iš pirmo karto. Gal tai gali būti patirtis, iš ko jus galite tik pasimokyti. Paprastai žmonių protas linkęs visus priimtus sprendimus pateisinti, kaip pačius geriausius. Prisiminkite, kai nusipirkote nelabai reikalingą daiktą, kaip sau sugebėjote įrodyti, kodėl jis yra geras ir reikalingas. Į priekį galime judėti, tik tada kada tikime savimi, ir savo priimtais sprendimais. Ar anksčiau irgi taip bijojote klysti? Gyvenime yra posakis, kas nebando ir nerizikuoja gali taip ir likti prie sudužusios geldos.

Kai kurios mintys apie vienatvės baimę yra tik tarakonai mūsų galvoje, kurie nuodija gyvenimą. Jei atpažinsite tuos tarakonus, ir išmoksite atsikirsti toms nuodingoms mintims, gyvensite savo galva, imsite labiau pasitikėti savimi, jausitės laimingesnės ir gražesnės. Pirmyn į pokyčius!

Psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė
5 užsiėmimų ciklas, moterims, kurios myli per stipriai
https://www.facebook.com/events/158701495675130/

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.