Kaip S. Freud atšiaurumas pakurstė Geštalto raidą?
0 (0)

Kalbėti apie Geštalto terapiją ir nieko nepasakoti apie jos kūrėją būtų tas pats, kas kalbėti apie “Apple” ir nutylėti apie Steve Jobs. Jaučiu pareigą šiame bloge pristatyti Geštalto terapijos “tėvą” Frederick S. Perls, vokiečių kilmės amerikietį psichoterapeutą (1893-1970). Jis pats nemėgo ilgosios savo vardo versijos ir prisistatinėjo trumpai: Fritz. Taip jis siekė atspindėti savo požiūrį į santykį, kaip nuoširdų, lygiavertį, autentišką kontaktą tarp dviejų žmonių. Kad portretas būtų pilnas, dar būtina pridėti sarkastišką saviironiją ir nuolatinį maištingumą. Pats F.Perls vadino save “polimorfiniu pervertu” ir skaitytojams dažnai prisistatydavo žmonos Lauros žodžiais, kuri jį vadino “pranašo ir valkatos hibridu”.

perls

Būsimasis Geštalto terapijos pradininkas gimė Berlyne, viduriniosios klasės šeimoje. Jaunystėje domėjosi teatru, trumpai svarstė galimybę studijuoti teisę, tačiau galiausiai pasirinko mediciną. Pirmasis pasaulinis karas nutraukė studijas, jaunasis Frederick išėjo į karo tarnybą, o grįžęs jau aiškiai žinojo, kad rinksis psichiatriją. Jis žavėjosi S. Freud teorija ir buvo jo psichoanalitinių technikų pasekėjas, taip pat labai domėjosi Geštalto psichologija. Tai viena iš krypčių, kuriomis remiantis buvo kuriama geštalto terapijos teorija ir iš kurios Perls “pasiskolino” pavadinimą.

Medicinos daktaro laipsnį F.Perls gavo 1921 metais ir remdamasis savo patirtimi Frakfurto karo ligoninėje (kur jį globojo Kurt Goldstein) plėtojo idėjas apie žmogų kaip visumą. Šiuo laikotarpiu jis sutiko savo žmoną Laurą, su kuria susituokė ir vėliau sulaukė dviejų vaikų. Tačiau Hitleriui atėjus į valdžią visa Europa darėsi nesaugi žydams ir Perls su šeima 1934 metais išvyko į Johanesburgą (Pietų Afrika), kur įsteigė psichoanalizės institutą. 1936 metais F.Perls su didžiule viltimi susitikti savo autoritetą Sigmund Freud atvažiavo į Europą, į psichoanalizės kongresą.

Tačiau susitikimas praėjo ne visai taip, kaip svajonėse. Štai ką apie susitikimą savo prisiminimuose rašo pats F.Perls:

“Mane pasitiko pagyvenusi moteris (greičiausiai jo sesuo). Netrukus durys prasivėrė maždaug per dvi su puse pėdos ir štai prieš mano akis stovėjo jis. Man pasirodė keista, kad jis liko tarpduryje, tačiau tuo metu aš dar nežinojau apie jo fobijas. “Aš atvykau iš Pietų Afrikos, kad įteikčiau jums savo straipsnį,” – tariau. “Taip, ir kada jūs išvažiuojate?” – atsakė jis. Tolesnio, maždaug keturias minutes trukusio pokalbio aš nebeprisimenu. Buvau sukrėstas ir nusivylęs”. 

Net savo gyvenimo pabaigoje F. Perls rašė, kad tai buvo vienas iš keturių jo gyvenime nebaigtų geštaltų (dar jis neišmoko dainuodamas pataikyti į toną, nardyti ir niekada nešoko parašiutu). Užtat susitikimas buvo kibirkštis, įžiebusi didžiulę maišto liepsną. Perls išplėtojo kongresui paruošto straipsnio mintis ir kartu su galinga kritika psichoanalizės teorijai tai išdėstė savo pirmojoje knygoje “Ego, alkis ir agresija” (išleista 1942 m.). Nors ši knyga laikoma pirmuoju Geštalto terapijos leidiniu, jos paantraštė skambėjo: “Freudo teorijos ir metodo revizija”.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui F. Perls persikėlė į Niujorką (JAV). Čia jis įsijungė į intelektualų ratą ir aplink jį susibūrė nauja terapijos kryptimi besidomintys žmonės. Kartu su rato bičiuliais: Paul Goodman ir Ralph Hefferline jis išleido dar vieną kertinę geštalto teorijos knygą “Geštalo terapija. Žmogaus asmenybės sužadinimas ir augimas”, įkūrė pirmąjį geštalto terapijos institutą.

Vėliau F. Perls persikėlė į Kaliforniją ir iš pradžių dirbo Los Andžele, tada – Esalene, kur vedė seminarus, mokė Geštalto terapijos, rašė knygas. Seminaruose ir mokymuose jis dažnai demonstruodavo terapines sesijas – kai kurių jų video įrašus šiandien galima rasti internete. Tai buvo geštaltinės terapijos klestėjimo metas. Prieš pat gyvenimo pabaigą jis Kanadoje įkūrė Geštalto bendruomenę.

* Perls pravardės ir susitikimo su Freud istorija cituojama iš knygos Jeffrey J.Kripal “Esalen: America and the Religion of No Religion”, biografija pateikiama remiantis V. Lepeškienės “Geštaltinės psichoterapijos teorija ir praktika”. 

F.Perls bibliografija (anglų k.):

  • Perls, F., Ego, Hunger and Aggression (1942, 1947) ISBN 0-939266-18-0
  • Perls, F., Hefferline, R., & Goodman, P., Gestalt Therapy: Excitement and Growth in the Human Personality (1951) ISBN 0-939266-24-5
  • Perls, F., Gestalt Therapy Verbatim (1969) ISBN 0-911226-02-8
  • Perls, F., In and Out the Garbage Pail (1969) ISBN 0-553-20253-7
  • Perls, F., The Gestalt Approach and Eye Witness to Therapy (1973) ISBN 0-8314-0034-X

Giedrė Putelytė / Geštalto blogas

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.