Kaip sutuoktinis gali griauti jūsų sėkmę?
0 (0)

santykiai

Ar darbe jūs iš tiesų esate toks sėkmingas, koks manote galįs būti? Jei ne, keletas tyrimų atskleidžia, kad dėl to kalti esate ne tik jūs. Gali būti, jog čia yra ir jūsų sutuoktinio (merginos / vaikino / antrosios puselės ir t. t.) kaltės. Mes kalbame apie du mokslinius tyrimus. Pirmasis tyrė, kaip sutuoktiniams sekasi darbe, kai asmeniniai santykiai namuose klostosi nekaip. Antrasis įvertino vyrų ir moterų asmenybės bruožus bei susiejo juos su sutuoktinio pasiekimais darbe. Šie du tyrimai sudaro populiariausio šiuo metu „Harvard Business Review“ straipsnio, kurio autorius Andrew O’Connellis, pagrindą. Ir štai, ką atskleidžia šie tyrimai.

Laimingi namie? Laimingi darbe

Pirmasis tyrimas yra pakankamai tiesmukas. Vokiečių psichologijos profesoriai tyrė 76 poras. Jie atrado, kad „santykių kokybė teigiamai, o nesutarimai santykiuose neigiamai veikia darbą.“ Žmonės, kurie namuose yra laimingi, tokie būna ir darbe. Nors tai neįrodo, kad būtent laimingas šeiminis gyvenimas sukelia laimę ir darbe – arba atvirkščiai.

Supratingumas yra svarbu

Antrajame tyrime mokslininkai Brittany C. Solomon ir Joshua J. Jacksonas iš Vašingtono universiteto tyrė Australijos poras. B.C.Solomon ir J.J.Jacksonas nusprendė susieti profesinę sėkmę su 5 sutuoktinių savybėmis: ekstraversija, sukalbamumu, neurotizmu, supratingumu ir atvirumu. Koks rezultatas? Iš šių penkių savybių tik sąžiningumas darė kažkokią įtaką sėkmei. Sėkmė buvo matuojama kaip „darbuotojo atlyginimo, paaukštinimų skaičiaus bei pasitenkinimo darbu“ faktorius.

Šie kriterijai buvo taikyti tiek žmonoms, tiek vyrams, o poveikis buvo labai didelis. A.O’Connellis rašė:

„Kai sutuoktinio supratingumas padidėja viena standartine padala, antrosios pusės atlyginimas per metus gali padidėti apytiksliai 4000 dolerių, o tikimybė, kad darbuotojai, kurių sutuoktiniai ypač supratingi (dvi padalos virš vidurkio), bus paaukštinti, išauga iki 50 proc., palyginti su tais, kurių sutuoktiniai nesąžiningi.“

Pagrindiniai atradimai

Yra ir keletas kitų klausimų, pavyzdžiui, galbūt labiau tikėtina, kad sėkmę darbe patiriantys žmonės bus laimingi ir namuose, o ne atvirkščiai.

Tačiau Australijos tyrimas leido mokslininkams padaryti tris specifines išvadas:

  • Supratingi sutuoktiniai atlieka daug namų ruošos darbų, o tai leidžia jų antrosioms pusėms visą dėmesį sutelkti į darbą.
  • Supratingi sutuoktiniai leidžia savo antrosioms pusėms jaustis saugiai, dėl to sumažėja ir rūpesčių, minėtų vokiečių tyrime.
  • Darbuotojai, turintys supratingus sutuoktinius, pradeda tą supratingumą mėgdžioti ir darbe, o tai ir veda prie jų sėkmės.

Svarbiausia išvada, kurią daro A.O’Connellis, yra tai, kad sėkmingi žmonės, turintys ilgalaikius santykius, dažniausiai yra komandos dalis – „dviejų asmenų komandos, suburtos už darbo ribų.“

Tad, jei manote, kad esate ne toks sėkmingas, koks turėtumėte būti, paklauskite savęs, ar darote viską, kad jūsų antroji pusė būtų sėkminga. Pozityvūs rezultatai ilgainiui gali atsiliepti ir jums.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.