Kodėl moksleiviai pasižada nenusirašinėti?
0 (0)

nusirasinejimas

Tarptautinę antikorupcijos dieną dalis Lietuvos jaunimo pasižadėjo nenusirašinėti ir jungėsi į sąžiningų mokyklų tinklą. Akcijos savanoris, jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ dalyvis Arnoldas Pikžirnis antradienį sakė, kad moksleiviai patys pareiškė, jog nusirašinėjimas niekur neveda.

„Labiausiai mane sužavėjo tai, kad, bekalbant apie korupciją, mokiniai patys davė atsakymus. Jie patys išryškino idėją, kad jie atėjo ne mokytis, o išmokti ir kad nusirašinėjimas niekur neveda“, – sakė A. Pikžirnis.

Pasak jo, pakvietus užsirišti apyrankes, tuo simboliškai parodant pasižadėjimą nenusirašinėti, atsistojo 30-50 proc. moksleivių.

„Tai yra parodymas, kad tie, kurie pasižada, vertina tą pasižadėjimą rimtai. Iš vienos pusės galime sakyti, kad labai gaila, kad tik pusė, bet iš kitos – kad mokiniai tai laiko garbės ženklu“,- sakė jis.

M. Biržiškos gimnazijos moksleivių prezidentas Norbertas Pašukonis „Žinių radijui“ sakė, jog pats nenusirašinėja ir taip ragina elgtis ir kitus moksleivius:

„Turėjome diskusiją šiuo klausimu. Diskutuodami supratome, kad mokomės ne dėl pažymio, o dėl savo žinių, o nusirašinėdami neišmoksime tų dalykų, kuriuos privalome mokėti“, – teigė N. Pašukonis.

„Transparency international“ Lietuvos skyriaus projektų vadovas Karolis Granickas nurodė, kad 30 miestų apie 1,5 tūkst. moksleivių antradienį labai aiškiai pareiškė, kad nusirašinėjimas nėra vertybė ir nuo šiol jų mokyklose sąžiningumas yra vertybė.

„Tuo pat metu šiandien maždaug 50 mokyklų kuriasi į sąžiningų mokyklų tinklą, kurio rėmuose galės dar aiškiau ir sistemingiau dirbti skatinant sąžiningumą kasdieninėje aplinkoje“,- sakė jis.

Pasak jo, nusirašinėjimas mokyklose yra didžiulė problema:

„Tas faktas, kad 9 iš 10 moksleivių nusirašinėja, ir kitas faktas, kad turime labai aiškų ryšį tarp nusirašinėjančio moksleivio ir nesąžiningo žmogaus baigus mokyklą, darbo rinkoje, yra aiškus signalas, kad sąžiningumas mokykloje neturėtų būti problema, kurios vengiame. Su ja reikėtų aiškiai ir sistemingai dirbti“,- sakė jis.

Parengė Ieva Kazlauskaitė, „Aktualioji valanda“
Šaltinis: ziniuradijas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.