Kodėl į darbą geriausiai važiuoti dviračiu?
0 (0)

Jei jūsų paklaustų, kur daugiausia patiriate streso, turbūt ne vienas nedvejodami atsakytumėte, kad darbe. Tačiau yra vienas paprastas būdas, kaip tą stresą sumažinti jau šiandien – į darbą važiuoti ne autobusu ar automobiliu, o dviračiu.

Kanados Concordia universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad žmonės, į darbą važiuojantys dviračiu, patiria mažiau streso nei tie, kurie vyksta automobiliu. Apie tai rašoma „International Journal of Workplace Health Management“.

Anot kitos institucijos, Amerikos psichologų asociacijos, 2012 metų apklausos duomenimis, net 65 proc. amerikiečių kaip didžiausią streso šaltinį įvardijo būtent darbą. Viršvalandžiai, įtampos dėl atsakomybių, konfliktai, nepasitenkinimas pozicija, neplanuotos situacijos – tik keli iš faktorių, sukeliančių stresą. O amerikiečių darbo streso rodikliai, ko gero, koja į koją koreliuoja ir su kitų išsivysčiusių šalių rodikliais. Tad problema ne tik amerikietiška, bet ir globali.

Tyrime dalyvavo daugiau nei šimtas vienos kanadiečių įmonės darbuotojų. Buvo fiksuojamas jų keliavimo į darbą būdas (automobiliu, autobusu, motociklu, dviračiu) bei klausinėjama apie streso lygį darbo dienos eigoje bei nuotaiką. Pastebėta, kad ryte patirtas stresas ir prasta nuotaika turėjo didelės įtakos likusiai darbo dienai ir laikui po darbo. O palyginus keliavimo būdus nustatyta, kad tie, kurie keliauja darban dviračiu, yra ženkliai atsparesni stresui darbe nei tie, kurie keliauja automobiliu. Tarp keliaujančiųjų darban automobiliu, motociklu ir autobusu streso lygio ir atsparumo stresui skirtumo nepastebėta.

Kodėl važiavimas dviračiu sumažina darbinį stresą ir padaro mus atsparesnius jam? Įvairūs tyrinėjimai teigia, jog fizinė veikla yra nepamainoma šioje šiuolaikinėje kovoje su stresu. Būtent fizine veikla ir tampa važiavimas dviračiu. Be naudos darbiniam gyvenimui, važiavimas dviračiu atneša ir kitų privalumų. Dviratis pagerina širdies ir kraujagyslių veiklą, stiprina kojų ir sėdmenų raumenis, padeda sklandžiai kvėpavimo takų veiklai. Netgi stiprina mūsų imunitetą.

Važiavimas dviračiu kone garantuoja gerą nuotaiką, didina darbingumą, gerina atmintį, atpalaiduoja.

Nepamirškime ir tokio judėjimo naudos metant svorį ar palaikant dailias linijas. Taigi viską susumavus, dviratis – ideali transporto priemonė.

Audrė Bartasevičiūtė | vlmedicina.lt
Iliustracija: Viktor Kern

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Jei darbas ne uz keliasdesimties kilometru, zinoma puikus sprendimas siltuoju metu sezonu. Jei vis tik tolokai, abejoju ar labai malonu visa diena dirbti suprakaitavus. Rytines spustys automobiliu vairuotojams nuotaikos ir darbingumo neprideda. Manau visai geras sprendimas vaziuoti motociklu, motoroleriu. Dabar labai ispopuliarejo ir elektriniai paspirtukai, juos renkasi ir vyrai ir moterys

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.