Labai norėčiau atsipalaiduoti, laisvai bendrauti ir rasti naujų draugų
0 (0)

bijauKlausimas:

Sveiki. Esu 18-metė, ką tik pradėjusi naują gyvenimo etapą-studijas universitete. Mane labai neramina mintys, kad nesusirasiu naujų draugų ar nesugebėsiu pritapti prie aplinkinių žmonių. Esu gan drovi su nepažįstamais, nors mokykloje turėjau keletą tikrų draugų. Kartais manau, kad man trūksta pasitikėjimo savimi, kad galėčiau bendrauti, tačiau nežinau, kaip pradėti labiau pasitikėti savimi. Iš pažiūros esu graži, tvarkinga panelė, todėl dėl išvaizdos nekompleksuoju, tačiau kompleksas kyla dėl to, ką apie mane pagalvos kiti žmonės, o jei bešnekėdama susimausiu ir pan. Labai norėčiau atsipalaiduoti, laisvai bendrauti ir žinoma rasti naujų draugų. Nuo ko pradėti? Ačiū.

Ugnė (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Labas, Ugne (vardas pakeistas),

Perskaičiau Tavo laišką ir supratau, kad jaudiniesi dėl pasikeitimų savo gyvenime: abejoji, ar pritapsi universitete, ar susirasi naujų draugų, bendraminčių. Matau, kad Tau trūksta pasitikėjimo savimi ir svarbi kitų žmonių nuomonė apie Tave. Tu labiau norėtum atsipalaiduoti bendraudama su žmonėmis, t.y. patobulinti savo bendravimo įgūdžius. Klausi patarimo, nuo ko pradėti.

Žinau, kad nelengva bendrauti, kai širdis plaka dvigubu greičiu, delnai prakaituoja, o galvoje chaotiškai zuja mintys. Visų pirma, nenuleisk rankų ir stenkis. Jei nori bendrauti su žmonėmis, susirasti naujų draugų, tai neverta sėdėti užsidarius namie arba vengti situacijų, kuriose reikia bendrauti su žmonėmis. Tau trūksta patirties, bet jos įgyti gali tik bendraudama ir mokydamasi iš savo klaidų ir suprasdama, kad tiesiausias kelias į žmogaus širdį, tai Tavo nuoširdumas.

Vienintelis trukdis Tau bendrauti su žmonėmis yra Tavo įsitikinimai, baimė būti nesuprastai. Kai pakeisi savo įsitikinimus ir įveiksi baimę, ateis supratimas, kad niekas Tavęs neįžeis, niekas nepasikeis jei ir pasakysi kokią nesąmonę. Sako, kad žodis ne žvirblis – išskrido ir nebesugausi. Tačiau jei ir susimausi bešnekėdama, pašnekovas įvertins Tavo nuoširdumą ir paaiškinimą.

Taigi raginu nevengti bendravimo su žmonėmis, atvirkščiai, pati užkalbink žmones, stenkis palaikyti pokalbius su jais, klausykis jų ir pašnekovas/draugas visada įvertins Tavo nuoširdumą, norą bendrauti. Kuo daugiau pokalbių inicijuosi, tuo mažiau liks baimės būti nesuprastai.

Ryžtingumo,
Psichologė Gabrielė Vilkaitė
gabriele.vilkaite@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Greta parašė:

    Kreipiuosi į laiško autorę. Sveika, jei nori gali man parašyti, man 20 metų manau rasim apie ką pakalbėti gal ir susidraugausime. Mano paštas: gretuciukas0@gmail.com, lauksiu laiškelio. :)

  2. Toma parašė:

    Kadangi studijuoji universitete, patarčiau pabandysi apsilankyti universiteto studentų atstovybėje (-ėse), ten rasi bendraminčių ir galėsi pasireikšti kūrybiškai (gal mėgsti kažką organizuoti, ar fotografuoti), taip prisidėdama prie studentų veiklos. O jei neturi didelio hobio (kaip ir aš), ateik ir tiesiog palaikysi studentus, nes dažnai Mums trūksta narių. Atstovybėje susiradau draugų ir bendraminčių, su jais linksmai praleidžiame laisvą laiką:-) Tai toks patarimas, sėkmės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.