Laimę patirsime išmokę apsiriboti
0 (0)

Asociatyvi iliustracija jeshoots.com

Nuolat judančio ir besikeičiančio gyvenimo būdas (angl. living on the go) šiandien – įprastas: aiškių planų sudarymo, tikslų siekimo, kūrybos ir tobulėjimo siekiai daugeliui tampa prioritetais. Tokį pasirinkimą gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis sveikina, pastebėdamas, jog tiek fizinis, tiek protinis aktyvumas leidžia gyventi ilgiau bei įdomiau, suteikdamas aiškią kryptį. Tačiau, specialisto manymu, šis gyvenimo būdas neturėtų tapti daugelio jaučiama baime kažką praleisti, dar vadinama FOMO (angl. fear of missing out), nes visko tiesiog aprėpti neįmanoma.

Todėl D. Jakučionis pataria ugdyti gebėjimą patirti bei pamatyti ribotą skaičių tam tikrų dalykų – tokia strategija išmokys atsipalaiduoti, o pradėti jis ragina nuo tinkamo darbo bei poilsio režimų derinimo.

Tikslai – sau, ne kitiems

Tikslingas gyvenimas ir aiški judėjimo juo kryptis – ilgaamžiškumo, įdomios kasdienybės, kūrybos bei polėkio šaltiniai. Apie tai kalbantis D. Jakučionis priduria, kad turint aiškius planus ir tikslus, gyvenama visapusiškai kokybiškai. Tačiau, psichoterapeuto teigimu, labai prisirišti prie asmeninių siekių nėra rekomenduojama ir tai daryti vertėtų apgalvotai.

Gydytojas psichoterapeutas Dainius Jakučionis (Justino Auškelio nuotr.)

„Turėti tikslus naudinga, bet jeigu jie tampa lūkesčiais, randasi didesnė rizika nusivilti pastarųjų nepasiekus. Visi, atrodytų, nori tobulėti, tik vertėtų savęs paklausti, kodėl tai darau, ką šis siekis man suteikia? Jei įdomesnį gyvenimą, tuomet yra gerai. Tačiau tobulėjimas dėl noro pajusti daugiau vertės visuomenės akyse neturės aiškių ribų ir pasmerks vaikytis neaiškių tikslų“, – apie prioritetų svarbą kalba pašnekovas.

Anot D. Jakučionio, taip galima atsidurti užburtame rate: „Pasiekus vieną tikslą, norėsis kito ir dar nepasidžiaugus pirmuoju, viskas tęsis be pabaigos, iki gyvenimo galo“.

Ribotumo laimė

Nuolat aktyvaus ir judančio žmogaus gyvenimo būdą gydytojas vadina naudingu, tik pataria ugdyti gebėjimą atsirinkti. Antraip galima patirtį FOMO – baimę kažką praleisti. Šį reiškinį dar 1996-aisiais pastebėjo rinkodaros ekspertas dr. Danas Hermanas, pavadinęs tai pasireiškiančiu nerimu stebint įdomią kitų veiklą, kai dalyvauti joje galimybės nėra. Vienas geriausių FOMO raiškos pavyzdžių – socialiniai tinklai.

„Tik nieko nepraleisti yra neįmanoma, o ypač – šiuo metu. Tinkamiausia strategija būtų įsisąmoninti, jog visko pasiekti ir pamatyti negaliu, nes visko tiesiog yra per daug. Todėl išmokus priimti galimybę patirti ribotą skaičių, pradedama labiau atsirinkti. Tuo pačiu, nebeprisirišama prie to, ko aprėpti nepavyks. Taip atsipalaiduoti gebama geriau“, – pastebi D. Jakučionis.

Ir vienas produktyviausių būdų tai patirti, psichoterapeuto įsitikinimu, yra gebėjimas derinti darbą bei poilsį. Šiam tikslui tereikia pasitelkti planavimo įgūdžius, kurie aktyviai gyvenantiems yra puikiai pažįstami.

„Turėdami aiškų dienos darbų planą, jį pritaikyti galime ir poilsiui. Laisvas laikas neatsiranda iš niekur, jį būtina susiplanuoti. Kitaip tai padarys kažkas kitas, primesdamas savo taisykles, o tai nebūtinai gali patikti“, – pastebi specialistas.

Sumanus įkvėpimas idėjoms

Planuoti gyvenimą, siekti tikslų, derinti darbą bei poilsį lengviau, kai pasitelkiamos ir išmaniosios technologijos. Taip tvirtinantis D. Jakučionis sako, jog šiems siekiams praversti gali tiek paprasčiausias kalendorius, tiek įvairios užduočių programėlės. Tačiau technologijų gamintojai turi vieną, visus minėtus poreikius vienijantį sprendimą, kokybiškai subalansuotą tiek besirenkantiems aktyvų gyvenimo būdą, tiek ieškantiems įkvėpimo kurti bei tobulėti.

„Technologijos gali įkvėpti vidinio talento atradimui, nesvarbu, ar norima pradėti rašyti, tapyti, ar žiūrėti filmus ir tapti kino kritiku. Dabar visas šias ir dar daugiau perspektyvų atveria naujasis „Huawei“ planšetinių kompiuterių flagmanas „MatePad Pro“, kurio inovatyvumą papildo specialus šešiabriaunis rašiklis. Planšetės ypatumas – 10,8 colių „FullView“ ekranas su 90 proc. ekrano ir korpuso santykiu bei vos 4,9 mm rėmeliu. Be to, tai pirmasis gamintojo įrenginys, įkraunamas belaidžiu būdu. Greitojo įkrovimo funkcija leidžia vos per pusvalandį planšetės darbą prailginti 3 valandomis, o visiškai įkrauta, net ir intensyviai naudojama, baterija veikia pusę paros. To pilnai pakaks išbandyti ne tik planšetės funkcijas, bet ir visas bei „AppGallery“ programėlių parduotuvės galimybes“, – teigia „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje Šarūnas Urbonas.

Šiandien šioje galerijoje iš viso jau galima rasti daugiau nei 81 tūkst. aplikacijų, įskaitant ir lietuviškas, o pačia parduotuve, liepos duomenimis, per mėnesį pasinaudoja daugiau nei 700 mln. naudotojų visame pasaulyje.

Tuo metu D. Jakučionis antrina, jog sumanus technologijų naudojimas gali tapti įpročiu, suteikiančiu ir gyvenimo kokybės, ir patogumo: „Jei joms paskirsime tokį vaidmenį ir laikysimės šio įsipareigojimo, tuomet išmanieji įrenginiai bus nepakeičiami mūsų pagalbininkai“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.