fbpx

Laiškas tėvams apie žaidimą su žaislais
0 (0)

Mieli tėveliai,

Žaislai skirti teikti vaikams džiaugsmą. Jie taip pat yra svarbios ugdymo(si) priemonės. Žaisdami vaikai išmoksta judėti,tyrinėja, kaip veikia daiktai, pratinasi kalbėti ir bendrauti su kitais. Tai tik keli pavyzdžiai, kaip žaislai ir žaidimai skatina vaiko ugdymąsi.

suauges-vaikas

 

Kai vaikas… Įgyja suvokimą apie…
Spiria kamuolį, priversdamas jį judėti Priežasties ir pasekmės ryšį
Stumdo žaislinį automobilį Judėjimą ir erdvę
Sudeda detales į formas lentoje Formą, dydį, spalvą
Stato konstrukcijas iš detalių Daiktų naudojimo galimybes
Suveria plastmasinius karoliukus Koordinuoja akių/ rankos judesio sąveiką

Ką galima nuveikti namuose

Siūlome keletą minčių, kad jūsų vaikutis, žaisdamas namuose, kuo geriau ugdytųsi.

  • Jūs esate vaikui įdomesni už žaislus. Todėl kai rodote dėmesį ir žaidžiate kartu su vaiku, žaidimas jam tampa dar įdomesnis ir linksmesnis.
  • Geriau mažiau žaislų negu per daug. Per daug žaislų gali mažylį blaškyti. Daug geriau turėti kelis tokius žaislus, kuriuos galima panaudoti įvairiais būdais.
  • Pirmiausia rinkitės paprastus žaislus. Vaikams tinka tie žaislai, kuriuos jie gali tyrinėti visais jutimais. Ypač geri plastmasiniai žiedai ir barškučiai, kuriuos galima sugriebti, suspausti ir įsikišti į burnytę. Vaikučiai džiaugiasi žaisdami su tais žaislais, kuriuos galima stumti ir traukti. Jiems patinka žaislai su judančiomis dalimis: durelėmis, rankenomis, dideliais mygtukais, jungikliais ir pan.
  • Parinkite vaikui žaislų, skatinančių sutelkti dėmesį. 1- 2,5 m. vaikai gali žaisti su paprastomis 4-5 dalių dėlionėmis, plastmasiniais ir mediniais automobiliais bei sunkvežimiais, kubeliais, formų rūšiuoklėmis, vienas į kitą sudedamais puodeliais, joti skirtais žaislais. Jūsų dvimetis džiaugsis daugiau detalių turinčiomis dėlionėmis, stalo žaidimais, dideliais karoliais ir virvutėmis, kamuoliais, visų rūšių statybinėmis detalėmis.
  • Įprasti namuose naudojami daiktai- mėgstami žaislai. Tuščios dėžutės ir siūlų ritės, puodai, keptuvės, plastmasinės maisto dėžės, virtuvės reikmenys- kaip ik tie daiktai, su kuriais mažyliai mėgsta žaisti.

Nesvarbu, perkate ar gaminate žaislus, svarbiausia, kad su malonumu stebite žaidimą, kalbatės su vaiku apie tai, ką jis daro, ir džiaugiatės kiekvienu nauju atradimu.

Parengė:
Psichologė Dorota Oleškevič
www.psichologijosnamai.lt

Šaltinis:
D. T. Dodge, S. Rudick, K. Berke knygos „Ankstyvojo amžiaus vaikų kūrybiškumo ugdymas“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.