Man trūksta paroje valandų, kaip prisiderinti prie paros 24 valandų ciklo?
0 (0)

Businessman sleeping at desk --- Image by © Bernd Vogel/Corbis

 © Bernd Vogel/Corbis

Klausimas: Turiu tokią situaciją – man trūksta paroje valandų, tenka nemiegoti po 18 valandų, kad užsinorėčiau miego, o miegoti mano organizmui reikia 8-9 valandas, nes kitaip būnu nepailsėjęs. Dėl to sudėtinga planuoti darbus bei tiesiog prisiderinti, kai reikia, prie kokio susitikimo, paskaitų ir t. t. Jaučiuosi nepailsėjęs, neišnaudoju savo gabumų, nebūnu pilnai savimi. Taip yra man nuo mažens. Taigi, ką galėtumėt patarti? Kaip prisiderinti prie paros 24 valandų ciklo?

Gediminas (vardas pakeistas)

Atsakymas: Labas Gediminai,

Dėkoju už klausimą. Iš Tavo laiško jaučiu, kad jautiesi pasimetęs, susirūpinęs, patiri įtampą ir nerimą dėl susidariusios situacijos. Kiek suprantu, esi pavargęs nuo tokios savo būsenos ir tai, kad kreipeisi patarimo, rodo, jog esi pasiruošęs pokyčiams. Džiaugiuosi, kad kreipeisi, juo labiau, kai ši būsena neduoda ramybės ne vienerius metus.

Panašu, jog daugiausia sunkumų Tau kyla norint suderinti turimas atsakomybes, poilsio svarbą ir siekį veikti produktyviai. Šie sunkumai gali kilti dėl laiko planavimo įgūdžių stokos, tad, Tavo situacijoje, tiesiog labai būtų pravartu išmokti planuoti savo dieną. Tai padės apgalvoti, geriau įsisąmoninti ką ir kodėl darai, kas yra svarbu siekiant tikslų, o kas nelabai ar mažiau svarbūs dalykai.

Rašai, kad Tavo organizmui reikalingas 8-9 valandų miegas. Miegas yra vienas svarbiausių žmogaus fiziologinių poreikių. Tyrimai atskleidžia, kad suaugusiam žmogui prireikia vidutiniškai 7-8 valandų, o kai kuriems net ir 10 valandų miego. Žinant savo poreikį, kiek valandų tenka skirti, kad jaustumeisi pailsėjęs, žvalus ir darbingas, teks išmokti savo laiką planuoti taip, kad jo liktų ir miegui, ir svarbiausiems darbams, ir malonumams. Žmogaus organizmas yra darbingiausias tada, kuomet laikas yra subalansuotas. Kasdieninės veiklos planavime tikslinga laikytis tam tikro dienos režimo, vadinasi ir pastovaus miego ritmo, nes, kaip ir pastebi, sutrikus miegui esi pavargęs, o pavargusiam žmogui sunku susikaupti, gali varginti bloga nuotaika, mažėja produktyvumas.

Norėtųsi pasidalinti keliomis mintimis, kaip išnaudoti savo gabumus efektyviau, būti labiau savimi ir prisiderinti prie 24 val. paros ciklo:

  • Tikslinga rytais atsikelti panašiu laiku ir tokiu, kad ramiai spėtum be įtampos atlikti svarbiausius rytinius ritualus. Ryte skirk laiko pusryčiams, dušui ir mankštai. Tai padės jaustis žvalesniam ir energingesniam, atlikti visus dienos darbus.
  • Rask laiko vakare bent 10 min. dienos darbų apžvalgai ir naujos dienos darbų sąrašui. Daryk dienos, savaitės ar net mėnesio dienotvarkes. Susirašyk rytdienos veiklų sąrašą. Įtrauk pačias svarbiausias veiklas, kurias turi atlikti, sunumeruok jas nuo pačių svarbiausių. Apgalvok veiklas, kurios nėra tokios skubios ir gali jas nusimatyti atlikti vėliau. Prioritetinių veiklų susidėliojimas padeda apsisaugoti nuo chaoso, nuo jausmo, kad diena kažkur dingo ir pasimetimo, ar viskas padaryta. Atlikus veiklą, išbrauk ją iš sąrašo, nes tai padės pastebėti, kad tik Tu kontroliuoji savo laiką ir gali atlikti tai, kas svarbu.
  • Taip pat tikslinga atsisakyti veiklų, kurios yra nebūtinos ir kuriuose dalyvavimas apsunkina Tave, nebijok kartais pasakyti „ne” kam prisiimti daugiau atsakomybių nei gali pats įgyvendinti? Tai padės apsisaugoti nuo nusivylimo jausmo bei galimų konfliktų, kad negalėjai ištesėti savo pažado. Kartais pagalvok, gal yra veiklų, kurias gali tau padėti atlikti aplinkiniai žmonės.
  • Stenkis pirmąją dienos pusę skirti pačioms svarbiausioms veikloms. Tyrimai atskleidžia, kad daugeliui žmonių laikas iki 12 val. yra pats produktyviausias, nes lengviausia sukoncentruoti dėmesį, šiuo metu žmogus daugiausia turi energijos.

Laiko planavimas ir darbų rangavimas padeda apsisaugoti nuo streso, įtampos ar nerimo. Neplanuojant veiklos atsiranda daug skubėjimo, pasimetimo, kuris atima daug energijos ir gali jausti nuovargį jau net pirmoje dienos pusėje, o antroje dienos pusėje gali pradėti jausti išsekimą ir nusivylimą, kad nepadarei visų darbų ar jie buvo atlikti skubotai ir esant blogos nuotaikos.

Svarbius darbus, stenkis atlikti skiriant jiems visą dėmesį, susitelkiant vien į jų atlikimą, nesitrukdant telefono skambučiais, el. pašto tikrinimais, bendravimu ar kitais pašaliniais darbais, tai padės juos atlikti greičiau, kokybiškiau ir leis pastebėti, kad atlieka laisvo laiko ir kitoms veikloms.

Norisi priminti, kad labai svarbu kasdien skirti laiko veikloms, kurios tau teikia malonumą, skatina teigiamas emocijas, padeda pailsėti, atsipalaiduoti.

Linkiu sėkmės planuojant savo dieną.

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.