Mandalos nuo streso
0 (0)

Įdomu, kaip jūs elgtumėtės, jeigu į jūsų namus ateitų nepažįstamas žmogus, ir, prisistatęs stresu, pareikštų, kad ruošiasi pas jus pagyventi neribotą laiką? Tikriausiai jūs tokio svečio net ant slenksčio neleistumėte, žinodami, kas yra stresas.Bet jeigu šis nepažįstamasis jums pasiūlytų už savo svečiavimąsi ką nors svarbaus iš materialaus pasaulio (pavyzdžiui, mašiną, naują buitinę techniką, naujus langus, namų kiną, buto remontą ar naują santechniką, stabilų atlyginimą, atostogas du kartus per metus geriausiuose pasaulio kurortuose ir pan.) Ar jūs sutiktumėte sudaryti tokį mandalossandėrį?

Stresas – tai tamsa

Na, o ką, iškęsiu kaip nors , bet už tai turėsiu, ko man labiausiai reikia“, – atsakys kuris nors iš jūsų. Taip ir būna: mes patys nepastebime, kad negalime atsikratyti streso, liūdesio, nuovargio, įtampos, nes pakliuvome į nesuvokiamos naudos pinkles. Pasižiūrėkime siužetą iš filmo „apie gyvenimą“: „Aš dirbu, gaunu pastovų atlyginimą… bet mažai miegu, nes darbas suryja daug laiko… ir su šeima mažai laiko praleidžiu… vaikai kaip svetimi – nesupranta manęs visai… o ką aš galiu padaryti, juk tiek darbo…“ Šitame siužete nauda – stabilus atlyginimas. O atlygis už šią naudą – stresas dėl neišsimiegojimo, šeimyninių konfliktų, rūpesčių dėl vaikų, nuoskaudų dėl darbo. Iš tikrųjų stresas labai gudriai ateina į žmogaus gyvenimą. Įžymus amerikiečių psichologas Džonas Grėjus sako, kad taip atsitinka todėl, kad stresas panašus į tamsą. Jis tvirtina, kad tamsumos išvaryti negalima, bet visada galima įjungti šviesą.

Įjunkite šviesą!“

Siūlau nedelsiant „įjungti šviesą“! Atsipalaiduoti, sugrąžinti supratimą, atleidimą, dėkingumą ir tikėjimą – vadinasi, „apšviesti“ streso tamsą. O apie kokį supratimą kalbama? Svarbu suprasti, kad stresą sukelia negatyvios energijos perteklius. O negatyvi energija atsiranda dėl kokio nors nepatenkinto poreikio. Panagrinėkime anksčiau pateiktą pavyzdį su „įjungta šviesa“. „ Aš suprantu, kad dirbu dėl pinigų. Pinigai reikalingi man ir mano šeimai patogiam gyvenimui. Aš dėkingas savo darbui, kad aš jį turiu. Mūsų laikais turėti stabilų uždarbį – tai dovana. Todėl atleidžiu jam (darbui) už tai, kad jis atima iš manęs tiek jėgų ir laiko. Aš tikiu, kad galiu paskirstyti savo jėgas taip, kad manęs dar liktų ir šeimai – tai man labai svarbu.Mano vaikams reikia manęs, mokančio uždirbti pinigus, o ne pinigų, atimančių mane iš jų“.

Tik ramybės būsenoje galima taip „apmąstyti“ savo stresą. Svarbiausia šiame procese – atskirti gaunamą naudą nuo savo poreikių. Jeigu gaunama nauda suteiktų pastovų džiaugsmo ir laimės pojūtį, mūsų pasaulyje tikrai laimingų ir nuoširdžiai besidžiaugiančių žmonių būtų žymiai daugiau. Labai gaila, gaunama nauda teikia laikiną laimę ir laikui bėgant „nebedirba“. Sutikite, galima surasti darbą su nepastoviu užmokesčiu, bet turėti daugiau laiko. Bet kas gali užtikrinti, kad ši permaina padės atsikratyti streso, juk tada neužteks pinigų patogiam gyvenimui. Greičiausiai reikės ieškoti dar vieno pajamų šaltinio, o tai vėl atims laiko ir jėgų, kurių neužteks bendravimui su šeima. „Įjunk šviesą!“ ir: sužinok savo tikrąjį poreikį, kuriame slypi nepasitenkinimas ir stresas; pažink „iš veido“ naudą, dėl kurios kenti įtampą; patikėk savimi ir surask būdų, kad neprarasdamas naudos, patenkintum savo tikrus poreikius, kurie kalba apie savo nepasitenkinimą „streso kalba“. Pasikartosiu – apie visa tai įmanoma galvoti esant harmoningoje būsenoje.

mandalos-kuryba

Mokėjimas kurti mandalas – raktas į harmoniją

Yra daug būdų, metodų, metodikų ir technikų, kaip atsikratyti streso ir pasiekti harmoniją. Vienas iš jų – tai mandalos sukūrimas, mandalų terapija. Mandala – tai simbolių ir spalvų kompozicija, kuriama rate.

Mandalų yra įvairių: ritualinių, magiškų ir individualių (asmeninių):

  • Budistų vienuoliai savo šventuose ritualuose mandalas kuria iš spalvoto smėlio. Smėlis mandalai ruošiamas ypatingu būdu. Mandala kuriama kelias dienas, labai kruopščiai, laikantis tam tikrų taisyklių. Jos kūrimo metu medituojama, giedamos mantros. Išardžius mandalą, smėlis išdalinamas norintiems, nes manoma, kad jis turi gydomųjų savybių.

  • Akmenų ratai, apsauginiai ratai, kurie brėžiami aplink žmogų esant pavojui; pentagramos rate (pentakliai) su tam tikrais simboliais ir ženklais; pensilvaniški heksai „hex signs“, vadinamieji „laimės ženklai“ – visa tai magiškų mandalų įvairovė.

  • Individualią (asmeninę) mandalą kiekvienas žmogus gali padaryti pats. Mandalos kūrimas pagerina žmogaus vidinę būseną, jis patiria proto, sielos ir kūno harmoniją, geriau savę pažįsta, priima ir atsiskleidžia. Mandala geriausiai „veikia“, kai ją kuria pats žmogus.

Mandalos piešimą pirmasis į psichologiją „atnešė“ Karlas Gustavas Jungas. Jis pats piešė mandalas ir jas naudojo savo paties psichoanalizėje. Jungas priėjo prie išvados, kad piešdamas mandalą žmogus sujungia savo priešybes : „gerai“ – „blogai“, „myliu“ – „neapkenčiu“, „pritariu“ – „atstumiu“ ir pan.

Piešimas arba kitas mandalos kūrimo būdas keičia žmogaus sąmonės būseną. Mandala – tai ratas, o ratas – tai „siena“, kuri gina fizinę ir psichologinę žmogaus erdvę. Kai žmogus jaučiasi saugus, tarsi būtų „vienas namuose“, jis nevalingai pradeda išsilaisvinti nuo išorinio pasaulio spaudimo ir leidžia daryti sau tai, ko nedarytų kitiems matant. Tai savo ruožtu stimuliuoja organizmo susireguliavimo mechanizmus, „įjungia“ vidinius resursus ir padeda patirti harmoningą būseną.

mandalu-piesimasPats piešimo procesas leidžia patirti harmoniją ir atpalaiduoja. O mandalos piešimas ne tik leidžia patirti harmoningą būseną ir atpalaiduoja, bet ir, švelniai veikdamas žmogų, padeda jam savo būseną tarsi pamatyti iš šalies. Toks atsitraukimo būdas iškelia žmogų virš jo problemų, streso ir duoda pozityvių išsilaisvinimo iš jų rezultatų.

Mnadalos kūrimo būdų yra gausybė: piešti, rašyti, dėlioti, siuvinėti, net šokti. Medžaiga, iš kurios kuriama mandala, taip pat įvairi: įvairios kruopos, kavos pupelės, kavos tirščiai, dažai, pieštukai, spalvotas popierius, folija, spalvoti audiniai, siūlai, akmenukai, akmenys, smėlis, gyvos ar džiovintos gėlės, lapeliai, žolytės ir kt. Pavyzdžiui, naudojant mandalos terapiją verslo autotreninguose kuriant bendrą mandalą prašoma panaudoti viską, ką dalyviai turi ant darbo stalų, kišenėse ir rankinėse.

Kaip matote, kuriant individualias (asmenines) mandalas medžiagoms nėra apribojimų. Duokite laisvę savo fantazijai ir sužinosite, iš ko gali būti padaryta jūsų mandala. Pavyzdžiui, išgėrėte kavos puodelį. Paverskite puodelį ant lėkštutės. Tegu kavos tirščiai „nušliaužia“ į apačią ir pasiskirsto lėkštelėje. Patraukite puodelį ir … pavyzdžiui, pažiūrėkite, kokia nuotaika atsispindi lėkštelėje; ką jūs galite pakeisti čia pat lėkštelėje, kad ji pasikeistų? Paimkite šaukštelį arba dantų šepetėlį ir kruopščiai pataisykite lėkštelės turinį taip, kad jūsų sieloje taptų šilčiau ir šviesiau.

Svarbiausias dalykas kuriant mandalą – neišeiti iš mandalos rato. Visa kita: medžiaga, pagrindas ( kur arba ant ko daroma mandala), tema ( galima ir be temos) – tai jūsų sprendimai ir norai, jūsų saviraiška.

Ir stresas, patalpintas mandalos rate, išsisklaido lyg rytinis rūkas. Pabandykite ir įsitikinsite.

Linkėdama gerų permainų vėjo,
Viktorija Grigorjeva
Psichologė, dirbtuvės “Permainų vėjas“ autorė ir VšĮ „SAVĘS PAŽINIMO IR SAVIRAIŠKOS STUDIJOS“ lektorė pazinimassaviraiska.lt

DĖMESIO! 2014 m. liepos 28 – rugpjūčio 1 d. KVIEČIAME į „Patyriminę vasaros stovyklą suaugusiems”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.