Mokslininkų teigimu, apranga turi įtakos jūsų mąstymui ir elgesiui
0 (0)

tie-690084_640

Visi žinome, kad mūsų apranga daug pasako ir apie mūsų asmenybę, tačiau metams bėgant, daugelis mokslinių tyrimų parodė, kad tai, ką vilkime, daro įtaką mūsų mąstymui bei elgesiui. Rezultatai atskleidė ir tai, kad, vilkėdami skirtingus drabužius, žmonės taip pat ir skirtingai jaučiasi.

Kai kurie drabužiai mus priverčia jaustis labiau pasitikinčiais savimi ir kūrybingesniais, kiti – fiziškai stipresniais ir, galiausiai, tam tikros aprangos dėka kiti mus laiko protingesniais ir neprilygstamais.

Apranga daro poveikį jūsų pasitikėjimui savimi

Pasak straipsnio, publikuoto žurnale „Social Psychological and Personality Science“, keletui asmenų buvo liepta dėvėti kasdienius rūbus, o kitiems – oficialią aprangą. Vėliau šiems žmonėms buvo pateikti mąstymo testai. Tie, kurie buvo apsirengę oficialiai, geriau atliko testo užduotis, ypač kūrybines ir organizacines, o tai patvirtino jų kūrybiškumo galimybes. Taigi, kai kitą kartą darbe lauks sunki užduotis, užtikrinkite, kad tinkamai apsirengsite – tai padės jums labiau pasitikėti savimi ir susikaupti.

Bendravimas ir apranga

Drabužiai taip pat turi įtakos jūsų bendravimui. Žurnale „Journal of Experimental Psychology“ buvo publikuotas tyrimas, kurio metu dalyviams buvo liepta apsirengti oficialiais ir įprastais rūbais einant į derybininkų susirinkimą. Tie, kurie vilkėjo verslo drabužius, daug geriau pasirodė – jie sugebėjo įtikinti tą, su kuriuo derėjosi.

Apranga ir visuomeninių normų laužymas

Visi mes žinome socialines normas, kurias atitinka tam tikra apranga. Pavyzdžiui, kai pagalvojame apie nekilnojamo turto agentūros darbuotoją, prieš akis iškyla vyras, dėvintis kostiumą; kai pagalvojame apie chirurgą, įsivaizduojame vyrą su chirurginiu kostiumu.

Atliktas tyrimas parodė, kad apranga gali turėti įtakos ir tam, kaip paveiksite minią. Pavyzdžiui, į kompanijos susirinkimą, kuriame visada dalyvauja vyrai, ryšintys juodus kaklaraiščius, vienas pasiryžo ateiti užsirišęs raudoną kaklaraištį. Rezultatai nustebino: susirinkusieji pamanė, kad tas vyras priklauso aukštesniam statusui, jam labiau sekasi gyvenime. Kai kurie jį laikė labai pasitikinčiu savimi, nes jis išdrįso sulaužyti aprangos kodo taisykles.

Parengė Anglija.today

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Vilius parašė:

    Sutinku,kad aprangą daro savo, nes apsirengus firminius rūbus jautiesi geriau ir aukščiau visko, o apsirengus tuos pačius paprasčiausius treningus, atrodo pasidarai kvailas, negalvojantis apie pasėkmes.

  2. Pritariu. Stereotipai tikrai yra iauge iki kaulu. Pagal drabuzi labai daug sprendziame apie zmogu, jo veikla ir gyvenimo buda.

  3. dėvėta apranga parašė:

    Labai keista pasirodė tyrimo dalis, kuri parodė, kad tie, kurie buvo apsirengę oficialiai, geriau atliko kūrybines užduotis. Atrodo turėtų būti atvirkšiai, nes oficiali apranga tarsi „įrėmina”, o kūryba kaip tik siejasi su laisvumu, platesniu mąstymu ir pan.

  4. Vyriški švarkai parašė:

    Labai taikliai parašyta paskutinė pastraipa apie visuomeninių normų laužymą, nes dauguma linkę rengtis vienodai arba labai panašiai (tarsi mokykloje su uniformom), bet tai tiesiog absoliučiai nuobodu. Unikalumas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.