Kas yra žmogus?
0 (0)

„Žmogus yra raktažolių, angies, medžio anglies, nuodingųjų žagrenių ir Rytų Indijos dramblinių utėlių giminaitis.” (S. Whilde)

Juk man tik magėjo išgyventi tai,
kas manyje savaime troško raiškos.
Kodėl šitai buvo taip be galo sunku?

Tai, kas iš tikrųjų yra gyvas žmogus, šiandien dar mažiau aišku negu kitados: juk būriais šaudomi žmonės, kurių kiekvienas – neįkainojamas, vienatinis gamtos bandymas. Kiekvienas žmogus yra ne tik jis pats, bet dar ir vienintelis, ypatingas, kiekvienu atveju svarbus ir keistas taškas, kuriame pasaulio įvykiai būtent taip kertasi tik kartą.

Todėl kiekvieno žmogaus istorija – svarbi, amžina, dieviška, todėl kiekvienas žmogus, kol gyvena ir vykdo gamtos valią, yra nuostabus, kiekvienas – vertas dėmesio. Kiekviename įsikūnijusi dvasia, kiekviename – kenčianti būtybė, kiekviename nukryžiuotas Išganytojas. Nedažnas šiandien žino, kas yra žmogus.

Bet kurio žmogaus gyvenimas – kelias į save, kelio išmėginimas, tako užuomina. Žmogus dar niekada visą laiką nėra buvęs pats savimi, ir vis dėlto kiekvienas šito siekia: vienas lyg apdujęs, kitas sąmoningiau, visi pagal savo sugebėjimus.

Visi su savimi nuolat nešasi savo gimimo liekanas – pirmykščio pasaulio gleives ir aiženas. Kitas niekada nė netaps žmogumi, taip ir liks varle, driežu ar skruzde. Dar kito viršutinė dalis – žmogaus, o apatinė – žuvies. Tačiau kiekvienas – gamtos burtas, pastangos laimėti žmogų. Visi gimėme iš tos pačios gelmės mestas burtas – siekia savo asmeninio tikslo. Mes galime vienas kitą suprasti, tačiau paaiškinti pajėgiame tik save.

Pagal: Hermanas Hesė (2014). „Demianas: Emilio Sinklerio jaunystės istorija”, 7-9 psl.
Iliustracija: Skeeze / pixabay.com
Šią knygą: Galite įsigyti pas mus!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.