Paskutinis sūnaus elgesys mane tiesiog pribloškė
0 (0)

4 Responses

  1. Modestas parašė:

    Papildysiu: na mamai vargu ar įdomi ši, kiek suvelta, teorija. Taip, paauglystėje vaikino psichika vystosi lėčiau nei kūnas, o dar hormonai, tapatumo paieškos ir visokie kitokie sunkumai. Nepaisant jų, kaip ir išsakyta, svarbu neprarasti emocinio ryšio su paaugliu.Jo,toks eksperimentinis, elgesys nebūtinai baigsis kažkokios soc.produktyvios veiklos radime ar dar kažkuo, gali būti ir visai kitoks jo pačio sprendimo radimas. Šiame etape jis lyg ir ne vaikas, bet ir nesuaugęs, tai įneša dar didesnės painiavos jam.
    Iš to kas parašyta (elgesys su mokytoja, patyčios,vagystė) tai ne tik eksperimentavimas, bet jau ir socialiai nepriimtina veikla. Ir esmė čia, veikiausiai, nėra konfliktų sprendimas… Galiu nudžiuginti, šis laikotarpis yra tas, kuriame dar įmanoma kažką pakeisti, ir padaryti tai, kad, kaip rašote, „sūnus nenueitų šunkeliais”:
    1.Palaikant emocinį ryšį reiktų griežtai apibrėžti jo toleruojamo elgesio ribas, ta prasme, kad Jūs baudžiate ar sukuriate taisykles ne jam, kaip asmeniui, bet jo elgesiui.
    2. Priminti, kad jis PATS yra atsakingas ne tik už veiksmus, bet ir PASEKMES.
    3.Šiame laikotarpyje reiktų, kad ir kaip skaudu, šiek tiek direktyvumo ir nuolat aiškinti, kodėl darote taip (dėl to vaidmenų ar pasaulio „sumišimo” reikia laiko, kad būtumėte išgirsta…
    Sunku Jums patarti neturint pilno vaizdo, tačiau Jūs visada galite gauti nemokamą pagalbą savo miesto PPT tarnybose.
    Sėkmės

  2. vdas parašė:

    Teko nugirsti vieną mintį, kuri patiko, kad tokiame amžiaus tarpsnyje mažai naudos bausti, riboti, drausti – tuo tik kūrenama ugnis. Tai jau asmenybė, kuri gerai suvokia savo veiksmus ir veiksmų pasekmes, todėl verčiau kabintis į sąmoningumą, suaugusįjį vaiko asmenyje. Kad ir situacijoje su užgauliojama klasioke.. Gyvenimas nėra pastovus ir nutinka taip, kad pelenė virsta princese, o po to reikia prašytis priimant į darbą, ir šiuo atveju darbdavys prisimins arba pagarbą, arba nuoskaudas. Tegu renkasi, ar jam bus gėda prašytis pas atstumtąją klasiokę į darbą ar ne. Jei ir nebus darbdavys – gal tiesiog darbdavio ar įtakingo verslininko žmona? Ne žmona? Tada gali tekti banke kreiptis į ją paskolos būstui. Arba verslui. Kokie sėkmės šansai? Su užgauliotojo reputacija? Esu trikras žinote ir daugiau panašių atvejų. Situacija su mokytoja sudėtingesnė, bet jei pasikviestumėte pas save pietų arba arbatos puodeliui, susipažinti, aptarti pasiekimų, galimų sprendimų, paatvirauti koks iš tiesų sūnus mokykloje ir t.t. Manau tai neliktų nepastebėta nei sūnaus, nei mokytojos. Mokytojai tai būtų malonu, o prasikaltusiam – nepatogu.

  3. vdas parašė:

    Yra dar vienas momentas, kuris neaiškiai suveltas, bet atsveria likusius, t.y. kur vaiko pasaulyje yra tėtis? Iš laiško galima suprasti, kad dirba nemažai, įtemptai, gerose pareigose, gal būt toli nuo miesto, todėl šeimos problemas ir vaikų auklėjimas -išimtinai moters pareiga. Gal ir taip. Bet policija skambina pirmiausia tėčiui (iš efektyvios praktikos). Į darbą. O juk berniukai vyriškumo pavyzdį pirmiausia ima iš tėčio. Kodėl nesudarius sąlygų jiems dažniau pabendrauti? Išvažiuoti su dviračiais, nueiti į sporto rungtynes, baseiną, filmą, sudalyvauti kokioje šventėje? Pakanka vos vieną kartą pasielgti kitaip nei įprastai. Jug sveika, kad kuo daugiau bendrautų tarpusavyje, o tai būna, kad kai įspūdingas dovanas dovanoja tik „dėdės” , tai jos veik neturi vertės. O jei tėtis padovanotų brangesnį rankinį laikrodį, kurį dar ir pats išsirinktų gali būti kad laikrodis lydėtų ir į universiteto diplomų įteikimą. O dabar, iš kur susiformuoti gero vyro įvaizdį, jei ne iš tėčio? Tėčio perteikiamas moters (jūsų) suvokimas net nedaleistų minties bendrauti su draugėmis, kurios valgo vogtus šokoladukus! Bet tai ilgas darbas, nors ir nesunkus.

  4. Med.m.dr. parašė:

    Mama akcentuoja brangius daiktus, sumas, tačiau neužsimenama, kiek laiko skiriama bendravimui su sūnumi, jo problemų išklausymui ir įsiklausymui. Toks elgesys neatsiranda per mėnesį, o pinigai patys savaime vaiko nuo blogų kelių neapsaugo. Auklėjimas (atseit) vyksta prievartos būdu – „PRIVALAI gerbti suaugusius“… O kur savitvarda, mandagus bendravimo tonas, etiketas? Mamai atrodo, kad ji gali mokytojai priminti jos teises, o sūnaus bendraamžių gerbti apskritai nereikia? Jei mergaitė negraži, ją galima žeminti? Jei žmogus mažas, jam galima įspirti?

    Mama, kodėl jūsų sūnus galvoja, kad jis gali žeminti kitą žmogų? Kodėl mano, kad be prabangių daiktų yra niekas? Vaikas bendravimo manieras atsineša iš šeimos. Kaip jūs pati bendraujate su aplinkiniais, su sūnumi? Ar jūs pati sau neleidžiate žeminti prasčiau atrodančio, jaunesnio, mažiau uždirbančio? Ar tai neatsispindi jūsų kalbose, kurias girdėdamas sūnus ir užaugo?
    Mano klausimai retoriniai. Savo aprašyme jūs jau atsiskleidėte. Sūnus netaps kitoks, kol jūs nepakeisite savo elgesio. Hormonų audros čia tėra antraeilis dalykas. Juk ne visi paaugliai tokie?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.