Prasidėjus naujiems mokslo metams mane kamuoja nerimas, esu naujokė
0 (0)

naujokeKlausimas: Sveiki,
Prasidėjus naujiems mokslo metams mane kamuoja nerimas, bet ne dėl mokslų, o dėl bendraklasių. Esu naujokė, klasėje jau visi susidraugavę, tarpusavy laisvai bendrauja, juokauja. Tiesą sakanti nenoriu būti viena, noriu ir aš taip bendrauti, būti atsipalaidavusi, linksma, draugiška. Bet tik atėjus į mokyklą mane paveikia tiek aplinka, tiek tie patys žmonės, kad aš tiesiog užsidarau savyje, nepasitikiu savim, priėjus prie žmogaus nerandu ką jam pasakyti, atrodo lyg mane visą tai stabdytų. Kaip susitvarkyti su savimi?
Inga (vardas pakeistas)
Ačiū.

Atsakymas: Labas, Inga. Dėkoju už laišką, kuriame daliniesi savo nerimu, kylančiu dėl to, kad esi nauja mokinė klasėje. Pritapimas prie bendraamžių, jautimasis grupės dalimi, yra labai svarbus visiems žmonėms, o ypač mokiniams. Iš tiesų yra sunku pakeisti saugią ir įprastą aplinką į naują, jau susibendravusį kolektyvą. Dauguma mokinių, kurie pradeda lankyti naują mokyklą, pradžioje jaučiasi panašiai kaip ir Tu. Jie nerimauja dėl to, kad ateis į jau susibendravusią klasę, todėl natūraliai kyla klausimai: „Kaip mane priims naujieji bendraklasiai? Ar aš susirasiu draugų? O jei niekas nenorės su manimi draugauti? O jei neturėsiu ką pasakyti?“ ir pan. Kai matai, kad visi laisvai bendrauja, o Tavo galvoje kirba tokie klausimai, tada ir nutinka taip, kaip rašai: „aš tiesiog užsidarau savyje, nepasitikiu savimi, priėjus prie žmogaus nerandu ką jam pasakyti, atrodo lyg mane visa tai stabdytų“, nes iš tiesų bijai būti atstumta.

Baisiausios kliūtys, trukdančios mums siekti savo tikslų, dažniausiai yra klaidingi mūsų pačių įsitikinimai ir nepelnytas savęs nuvertinimas. Mano patarimas Tau būtų ne tiek lipti per save iš visų jėgų stengiantis sugalvoti, ką ir kaip užkalbinti, tačiau stebėti, kaip bendrauja tavo bendraklasiai, kokios dažniausiai būna jų pokalbių temos. Taip pamažu išsiaiškinsi, kokių pomėgių ir interesų turi tavo naujieji bendraklasiai. Galbūt tavieji interesai sutaps? Štai jau ir turėsi temą pokalbiams.
Dar vienas iš būdų, kaip ką nors užkalbinti, tai užduoti klausimus apie tai, kas Tau yra įdomu. Esi naujokė, tad tikriausiai daug ko nežinai naujojoje klasėje. Pagalvok, ką norėtum sužinoti? Gal nerimauji, kuris mokytojas yra griežčiausias? Kuris užduoda daugiausiai namų darbų? Gal nesi tikra, ar gerai atlikai klasės ar namų darbą? Prieik prie kurio nors bendraklasio ir paklausk apie tai, kas tave domina. Tokiu būdu išvengsi bereikalingos įtampos laužant galvą, ką pasakius ir pokalbis megsis natūraliai.

Drąsos ir atvirumo savęs ir bendraklasių atžvilgiu – dažniausiai pasaulis nėra toks baisus, kokį jį nusipiešiame vaizduotėje. Sėkmės!

Psichologė Lina Batutytė
El. paštas: batutyte.lina@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.