fbpx

Tėkmė (flow) ir kaip į ją pasinerti
0 (0)

tekme

Tėkmė (srautas, įsitraukimas, pakilimas) – tai tokia būsena, kai taip įsitraukiama į tuo metu atliekamą veiklą, kad net pamirštama apie aplinką, save, laiką, kitus savo poreikius ir vietoje nuovargio atsiranda tik daugiau energijos. Šiai būsenai būdingas malonumo jausmas ir didelė, nereikalaujanti pastangų koncentracija.

Paprastai tėkmė atsiranda esant iššaukiančiai, tačiau asmens galimybes atitinkančiai veiklai. Veiksmai atrodo nereikalaujantys pastangų ir automatiški, nors jaučiama aukšta kontrolė ir koncentracija ar net pasinėrimas į užduotį. Tikslai yra aiškūs ir gaunamas nedviprasmiškas grįžtamasis ryšys apie veiklos atlikimą. Tokiai būsenai būdinga žema vertinimo iš kitų baimė. Gali būti pakitęs laiko suvokimas.

Tėkmės būsena gali būti patiriama įvairiausios veiklos metu, nuo žaidimo šachmatais iki lipimo į kalnus. Nors šios veiklos gali būti labai skirtingos, tačiau pati tėkmės būsena jas atliekant apibūdinama panašiai. Tačiau egzistuoja individualūs skirtumai, kaip dažnai ir kaip intensyviai ši būsena patiriama. Polinkis į tėkmės būseną yra teigiamai susijęs su savigarba, savęs supratimu ir suvokiamomis galimybėmis, pasitenkinimu gyvenimu, vidine motyvacija, malonumu, psichologine gerove ir polinkiu naudoti aktyvias įveikos strategijas. Tuo tarpu neigiamai polinkis į tėkmės būseną susijęs su nerimastingumu.

Nustatyta, jog neurotizmo bruožą (kuris susideda iš tokių asmenybės bruožų kaip nerimas, priešiškumas, depresija, drovumas, impulsyvumas, pažeidžiamumas) turintys asmenys rečiau patiria tėkmės būseną. Greičiausiai taip yra dėl to, kad neurotizmas apskritai yra apibūdinamas kaip polinkis patirti neigiamus jausmus, o tėkmės būsena yra susijusi su malonumo jausmu, todėl neurotizmas ir tėkmė vienas kitam prieštarauja.

Sąmoningumo bruožas (kompetencija, tvarka, pareigingumas, tikslo siekimas, savidrausmė, apdairumas) yra teigiamai susijęs su tėkme. Sąmoningumas yra teigiamai susijęs su kitais kintamaisiais, kurie taip pat rodo polinkį į tėkmę, t. y., aktyvi problemų įveika, pasitenkinimas gyvenimu, subjektyvi laimė ir teigiamos emocijos. Greičiausiai šis ryšys matomas todėl, kad aukštas sąmoningumas apima emocinius ir motyvacinius mechanizmus, kurie individą įtraukia į tėkmę sukeliančias veiklas. Be to, aukšto sąmoningumo žmonės labiau linkę praleisti daugiau laiko įvaldydami iššaukiančias užduotis.

Kaip pagauti srovę?

Tėkmės būseną galima pasiekti pasirinkus kokį nors darbą (veiklą), kurį jūs mokate atlikti gerai ir kuris nebūtų pernelyg lengvas arba pernelyg sudėtingas. Tai turėtų būti veikla, kuri padeda jums užsimiršti. Darydami šį darbą kasdien ir palaipsniui sunkindami užduotis, galėsite pasiekti srautą.

Norėdami patirti tėkmę turite užsiimti jums patinkančia veikla, kuri jums gerai sekasi. Tai turėtų būti tokia veikla, į kurią galėtumėte žiūrėti kaip į žaidimą, o ne darbą, bet ne todėl, kad ji būtų nerimta, tai nebūtinai turi būti poilsio veikla. Tačiau tai tokia veikla, nuo kurios nepavargstate ir kuri suteikia jums jėgų. Išsikelkite konkrečius tikslus ir pamažu kelkite kartelę, kad galėtumėte tobulėti. Susikoncentruokite į procesą, pašalines veiklas ir mintis padėkite į šalį. Pradžioje gali prireikti sąmoningai suvaldyti įvairius blaškančius veiksnius.
Srautas suteikia galimybę mėgautis vienatve. Išnaudokite tas akimirkas, kai esate pats su savimi, kai niekas jums netrukdo, ir panaudokite būtent jas tėkmei pasiekti. Taip pat negalvokite apie kitų žmonių vertinimus, pamirškite baimes, abejones, kaltės jausmą – tiesiog užsiimkite tuo, kas jums atrodo prasminga.

Šaltiniai:
Pozityviosios psichologijos paskaitų medžiaga (Liniauskaitė, A., 2016).
Ullen, F., de Manzano, O., Almeida, R., Magnusson, P. K. E., Pedersen, N. L., Nakamura, J., Csikszentmihalyi, M., & Madison, G. (2012). Proneness for psychological flow in everyday life: Associations with personality and intelligence. Personality and Individual Differences, 52, 167–172.

Psichologė Aistė Jonušaitė | psicho-logija.blogspot.lt
El. paštas aiste.psichologe@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.