TESTAS: kiek stipri jūsų valia?
0 (0)

Jiroe / Unsplash

Tarkime, kad mes pasakojame kažkokią istoriją, kuri jau turi pradžią ir ją tereikia pratęsti, kaip tik norisi. Pamėginkite įsivaizduoti pagrindinį jos herojų Dainių:

Dainius restorane geria kavą. Jis galvoja, kad ateis laikas, kai… [sugalvokite tęsinį]

Dabar padarykime kitą panašų pratimą. Pabaikite istoriją parsidedančią tokiais žodžiais:

Pabudęs Povilas pradėjo galvoti apie ateitį. Jis tikėjosi, kad…

Laisvė rinktis vėl palikta jums. Pabaikite istoriją apie Povilą kaip tik norite. Nevarkite ir negrąžinkite įsivaizduojamo pasakojimo. Pakaks ir apytikslių minčių.

Baigėte? O dabar pagalvokite apie jūsų istrijoje sugalvotus veiksmus. Kokio ilgio laikotarpiu tęsiasi veiksmas kiekvienoje istorijoje?


Tai ne literatūrinis testas būsimiems rašytojams. Tai eksperientas, kurį anksčiau atlikdavo psichiatrai su priklausomais nuo heroino asmenimis gydymo centre Berlingtone, Vermonte. Taip pat buvo kontrolinė grupė suaugusiųjų, kurie buvo panašūs į tiriamuosius, bet šiaip, tai tiesiog eiliniai žmonės, kurie nesirgo priklausomybe.

Kai Dainius sėdėjo kavinėje galvodamas apie ateitį, kontrolinės grupės nariai dažniausiai įsivaizdavo maždaug savaitės laikotarpį, o heroino priklausomybę turintys tiriamieji – tik valandą.

Kai kontrolinė grupė rašė apie Povilo ateitį, jie minėjo ilgalaikius siekius, pavyzdžiui ilgalaikius siekius, pavyzdžiui, didesnį uždarbį, santuoką. Priklausomi nuo heroino tiriamieji rašė apie netrukus nutiksiančius įvikius: apsilankymą pas gydytojus ar giminaičius. Įprastai kontrolinės grupės tiriamieji svajojo apie ketverių su puse metų ateitį, o nuo priklausomybės kenčiančio asmens svajonės apie ateitį įprastai truko apie devynias dienas.

Toks sutrumpėjęs laiko suvokimas buvo būdingas įvairiausių priklausomybių turintiems. Kai priklausomybę nuo narkotikų turintys tiriamieji žaidė laboratorijoje kortomis, pastebėta, kad jie dažniausiai rinkosi rizikingesnes, greitai ir smarkiai, laimėjimo atveju, atsiperkančias strategijas, net jei mažesniais statymais galėtų uždirbti daugiau pinigų. Galėdami rinktis, ar gauti 375 dolerius šiandien, ar 1000 po metų, priklausomybių turintys žmonės, tame tarpe ir kenčiantus nuo alkoholio bei rūkantieji, dažniau pasirinkdavo greitus pinigus.

Psichiatras Warrenas Bickelis, tyręs priklausomus asmenis, apibendrino, kad daug kartų buvo pastebėta, jog smarkiai rūkantys, geriantys ir kitus narkotikus vartojantys  žmonės renkasi trumpalaikius apdovanojimus. Svarbu paminėti, kad tokia strategija, pati savaime, netgi yra labai efektyvi, ir joje nėra nieko blogo, tiesiog polinkis rinktis vieną veikimo būdą ir nurodo į tam tikrą asmenybės sanklodą, kai pasirenkama ne todėl, kad šiuo atveju, daugeliu prasmių racionaliai taip yra gerai, spirti gyvenimui tiesiai į tarpukojį, o tiesiog todėl, kad kitaip negaliu, tai ne pasirinkimas, o priverstinis regavimas į visokio tipo aplinkybes ir iššūkius, o toks psichologinis nelankstumas, vienodas spardymasisis visose situacijose, galiausiai sukelia rimtų problemų, ilgalaikėje perspektyvoje, mat tą perspektyvą numatyti ir tada jos laikytis ir trūksta valios, jėgų, užtenka savęs tik trumpoms distancijoms.

Pagal: Roy F. Baumeister, John Tierney „Valios galia: kur slypi didžiausia žmogaus stiprybė“, 76-78 psl.

 

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.