Tetris – gera apsauga nuo traumuojančių prisiminimų
0 (0)

Spalvotų Tetrio blokelių dėliojimas padeda sustabdyti traumuojančius prisiminimus, sykiu tai vienas iš būdų sumažinti potrauminio streso sindromo (PTSS) (Posttraumatic Stress Disorder) išsivystymo riziką, praneša portalas NewScientist.com.

tetris

ClkerFreeVectorImages / Pixabay

Po kiekvienos traumuojančios patirties yra maždaug 6 valandų langas, laikotarpis, kai negatyvūs prisiminimai susitelkia į vis tvirtėjančią struktūrą. Skausmingi įvykiai, paprastai, itin ryškiai ir įkyriai vis iškyla žmogaus atmintyje. Dėmesio užstrigimas, mintyse vėl ir vėl išgyvenant skaudžią patirtį, didina PTSS riziką. Šis emocinis sutrikimas yra reakcija į stiprų stresą, dažnai diagnozuojamas patyrus lytinę prievartą, politiniams pabėgėliams, ypač jei jie buvo kankinami, įvairių technogeninių ar gamtos stichijų sukeltų katastrofų ir karų dalyviams.

Egzistuoja veiksmingos PTSS gydymo priemonės, tačiau nėra gerai organizuota šio susirgimo prevencija (taip pat ir Lietuvoje), t. y. būdai galintys užkirsti šio sindromo išsivystymą pirmomis dienomis ir savaitėmis, po trauminės patirties.

Kembridžo universiteto mokslininkai 56 savanoriams parodė nemalonią ir stresą keliančią vaizdo medžiagą. Po dienos jie dar syk išvydo širdį geliančius vaizdus. Vėliau, pusei tyrimo dalyvių buvo pasiūlyta 12 minučių ramiai pasėdėti, o kita pusė žaidė ir dėliojo Teris figūras.

Pastebėta, kad sekančios savaitės eigoje, žaidusi grupė patyrė per pus mažiau įkyrių prisiminimų, susijusių su traumuojančia vaizdo medžiaga, nei ta, kuri nežaidė ir tiesiog ramiai sėdėjo.

Mokslininkai mano, kad žaidimas tiesiog blokavo negatyvius kognityvinius procesus, susilpnino vizualinį atsiminimų komponentą, kurs gali būti ypač traumuojantis. Konkretus žaidimas buvo pasirinktas tik todėl, kad jau egzistavo ankstesnių su juo susijusių tyrimų duomenys. Manoma, kad čia tiktų ir Candy Crush ar kiti dėmesį įtraukiantys vizualiomis užduočių pateiktimis žaidimai.

Suprantama, dar tektų nemažai nuveikti, kol Tetris taptų oficialia gydymo dalimi ir būtų įtrauktas į pagalbos priemonių sąrašą. Bet tyrėjai jau bendradarbiauja su greitosios pagalbos medikais ir tiria žaidimo poveikį autoavarijų dalyviams.

Bus siekiama išsiaiškinti kokia yra reikiama žaidimo „dozė” bei kiek trunka teigiamas poveikis.

„Galvokite apie tai, kaip apie rankų plovimą. Tai nėra kažkokia stebuklinga priemonė, tačiau sumažina begales įvairių ligų ir yra patikrinta mokslo”, – teigia klinikinės psichologijos profesorė Emily Holmes.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.