Valgymas ir nuobodulys
0 (0)

Dažnai sakoma, kad valgymas be alkio jausmo yra yra viena iš nuobodulio pasekmių (6). Maistas gali tapti maža (arba didele) pramoga, ir tai kitų žmonių yra visai pozityviai vertinama. Žiūrim, ką turim.

  • Nustatyta, jog iš visų neigiamų emocijų, dėl kurių žmonės valgo, nuobodulys yra dažniausia valgymo priežastis. Maža to, nuobodulys, lyginant su kitomis neigiamomis emocijomis, yra atskiras konstruktas – t.y. veikia valgymą “savo nuosavoje lygoje” (1)
  • Tai, kad nealkani žmonės valgo iš nuobodulio, tyrimais nustatyta jau nuo 1957 metų. Šalia žinoma, kad nuobodulio “draugai” – būsenos ir emocijos, verčiančios valgyti – yra pyktis, depresija, nerimas ir vienatvė, tačiau skirtingus žmones valgyti be alkio verčia skirtingos emocijos ir būsenos (2)
  • Žmonės, kurie yra tiesiog labiau linkę nuobodžiauti, tai pat labiau rizikuoja patirti obsesinių-kompulsinių, somatizacinių, nerimo, tarpasmeninių santykių jautrumo ir depresinių sutrikimų simptomus (3)
  • Nuo persivalgymo priepuolių (angl. binge eating behavior) kenčiantys pacientai įvardija, kad stipriausiai persivalgyti juos verčia nuobodulys ir nepasitenkinimas kūno svoriu bei išvaizda (4)
  • Polinkis į nuobodulį siejamas su tokiomis asmenybės savybėmis, kaip ekstraversija ir depresiškumas, kurios, savo ruožtu, turi bendrų požymių su nedėmesingumu ir mažu susidomėjimu aplinka (5) – man asmeniškai nedėmesingumas ir mažas dėmesys aplinkai atrodo kaip plačiai atverti vartai valgymui nejučiomis (ten, kur sakoma – “jis pats susivalgė”)…
  • Be to, jei vienas asmuo pasižymi ir polinkiu į nuobodulį, ir prasta emocijų kontrole, jis ar ji žymiai labiau rizikuoja lakytis netinkamo valgymo elgesio schemų (7)

Žodžiu, maistas – ne žaislas. Prašom naudoti pagal paskirtį, t.y. teikti vertingas maisto medžiagas organizmui, ir laiku – tada, kai jaučiate alkį.

Nuoširdžiai jūsų,
Šaukštas Proto | saukstas.proto@gmail.com


  1. Eating When Bored: Revision of the Emotional Eating Scale With a Focus on Boredom: researchgate.net
  2. Emotion and eating in obesity: A review of the literature: asociatiaromanadehipnoza.ro
  3. Boredom Proneness: Its Relationship to Psychological- and Physical-Health Symptoms: s3.amazonaws.com
  4. Evaluating direct and indirect measures for the functional assessment of binge eating: onlinelibrary.wiley.com
  5. Psychometric Properties of the Boredom Proneness Scale: journals.sagepub.com
  6. How emotions affect eating: a five-way model: ncbi.nlm.nih.gov
  7. Boredom proneness and emotion regulation predict emotional eating: researchgate.net

Visos teisės saugomos – bet gali būti, kad pasidalinsiu, jeigu paprašysit.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.