20 būdų, atgaivinti ir sustiprinti meilę
0 (0)

rankos

Tyrimai rodo, jog laimingos, harmoningos santykius turinčios poros yra sveikesnės negu vieniši žmonės ar tie, kurie išgyveno skyrybas. Visgi po kelių metų susitikinėjimo ar santuokos kitas žmogus jums gali būti kaip kambariokas, bet ne gyvenimo partneris ir meilužis. Galbūt atitolote vienas nuo kito, turite daug darbo, vaikai irgi reikalauja viso jūsų dėmesio, o gal tiesiog nebėra aistros? Time.com siūlo jums 20 būdų, kaip pagyvinti savo ir partnerio gyvenimą.

1. Dažniau lieskite vienas kitą

Klinikinė psichologė ir AskALoveGuru.com įkūrėja Wendy Walsh sako, jog ilgamečiai partneriai dažnai neturi tiek daug fizinio kontakto. Kai du žmonės liečia vienas kitą, išsiskiria meilės hormonai. Pagalvokite, kiek fizinio kontakto turite su savo partneriu. Net ir paprastas pakštelėjimas į skruostą ar trumpas bučinys prieš darbą ar grįžus po jo gali būti tikras malonumas.

Tyrimais įrodyta, jog 20 sekundžių trukmės apkabinimo metu išsiskiria didelis kiekis oksitocino – meilės hormono. Sutuoktinių apsikabinimas trunka apie 3 sekundes, o kartais dar mažiau. Patarimas – apdovanokite savo partnerį šiltu apsikabinimu bent du kartus per dieną, ir tai tikrai jus suartins.

2. Miegokite arčiau vienas kito

Tie patys hormonai, kurie išsiskiria apsikabinimo metu, taip pat atsiranda ir gulint lovoje, ir nebūtinai sekso metu. Ar miegosite glaudžiai vienas prie kito, ar liesitės tik kojų pirštais – turės įtakos jūsų santykiams.

2014 metų tyrimas, kuris buvo pristatytas Tarptautiniame Edinburgo mokslo festivalyje, parodė, jog partneriai, kurie miegojo susiglaudę, buvo labiau patenkinti savo santykiais.

Visgi tyrimas neatskleidė, ar miegojimas atskirai sukelia nepasitenkinimą vienas kitu, ar laimingos poros visada miega susiglaudusios, tačiau kodėl gi nepabandžius? O gal tikrai sušildysite ne tik vienas kito kūnus, bet ir sielas?

3. Mažiau naudokitės technologijomis

Jei dar neatpratinote savo partnerio ir šeimos nuo itin dažno naudojimosi kompiuteriais ir planšetėmis, pats metas tai padaryti. Psichologė W. Walsh sako, jog technologijos dažnai žlugdo santykius ir bendravimą. Pavyzdžiui, norėsite pasikalbėti su savo antrąja puse, o jis net neatkreips į jus dėmesio, nes bus įbedęs nosį į savo išmanųjį telefoną.

Pavyzdžiui, 2014 metais Brighamo Youngo universitete buvo atliktas tyrimas ir 70 proc. jame dalyvavusių heteroseksualių moterų pripažino, jog dažnas naudojimas įvariomis priemonėmis pablogino santykius su partneriu. Psichologė pataria susitarti su antrąja puse ir nesinaudoti telefonais bent jau prie stalo ar miegamajame.

4. Išvykite atostogų

Jei darbas ir vaikai atima iš jūsų itin daug laiko, tuomet suplanuokite kelias laisvas dienas tik dviem. Pabūkite su vyru ir negalvokite apie rūpesčius namuose. Žinoma, jei neturite galimybės išvykti, galite likti namuose ir taip pat gerai praleisti laiką.

Terapeutė iš Šeimos instituto (Northwestern universitetas) Aleksandra Solomon pataria pasitarti ir išsiaiškinti, kiek laiko praleisite kartu, miegamajame ir kokiais dar būdais norėsite pagyvinti savo santykius. Toks tikslus planavimas gal ir nėra romantiškiausias pasirinkimas, tačiau tiksliai žinosite vienas kito norus ir nebus neišsipildžiusių lūkesčių.

5. Dažniau pasakykite „ačiū“

Jei jau daug laiko esate susituokusi, tikriausiai jau nebepastebite mielų dalykų ir visokių smulkmenų, kurias jis jums paruošia. Net jei ir pastebite, ar visuomet padėkojate? Psichologė W. Walsh sako, jog dėkingumas – labai svarbus. Pavyzdžiui, galite parašyti jam laiškelį ir padėkoti už tai, kad vyras kiekvieną savaitgalį sutvarko skalbinius.

Aleksandra Solomon siūlo nešiotis užrašų knygelę ir kasdien pažymėti bent tris dalykus, už kuriuos esate dėkinga, nesvarbu, ar tai susiję su jūsų santykiais ar ne. Tokiu būdu jausitės laimingesnės ir kartu sustiprinsite ryšius su savo partneriu.

6. Daugiau bučinių!

Pagal 2013 metų Oksfordo universiteto atlikto tyrimo duomenis bučiavimasis yra svarbus harmoningiems poros santykiams. Tyrėjai išsiaiškino, jog dažnas lūpų kontaktas yra dar svarbesnis nei dažnas seksas.

Santykių konsultantė ir knygos „Make Up, Don‘t Break Up“ autorė Bonnie Eaker Weil sako, jog 30 sekundžių trunkančio bučinio metu išsiskiria hormonas oksitocinas, ir dėl to jaučiamės saugūs bei mylimi. Skirkite kelias minutes švelniems bučiniams ir apsikabinimui ryte prieš darbą ir prieš einant miegoti, juk būtų tikrai malonu, ar ne?

7. Sakykite komplimentus

Jei su partneriu kartu esate jau ilgai, labai lengva pamiršti teigiamus dalykus ir pastebėti tik blogus. W. Walsh sako, jog tuomet prasideda priekabių ieškojimas, įskaudinimas ir abiejų pusių nepasitenkinimas. Psichologė pataria daugiau galvoti apie gerus jūsų santykių aspektus, o ne neigiamus. Juk sode taip pat laistote gėles, o ne piktžoles, ar ne? A. Solomon sako, jog turėtumėte sakyti partneriui, dėl ko jį mylite, pagirkite jo fizines ar charakterio savybes.

8. Stebinkite vienas kitą

Konsultantė Eaker Weil sako, jog norint atgaivinti santykius, reikia rasti kitų būdų, kurie paskatintų cheminių medžiagų – dopamino ir oksitocino – gamybą. Pavyzdžiui, galite pažaisti ir suorganizuoti vienas kito pagrobimą, paslėpkite įvairias užuominas ir ieškokite pagrindinio prizo. Galite nueiti į restoraną, kuriame dar nebuvote, suvalgyti, ko dar nevalgėte, ir kartu praleisti romantišką vakarą.

9. Ieškokite naujų pomėgių

Terapeutė A. Solomon sako, jog žmonės yra nusivylę savo santykiais, kai yra nepatenkinti ir savo pačių gyvenimais. Ji pataria susirasti patinkančią veiklą, hobį ir tai nebūtinai turi būti bendra su jūsų partneriu veikla. Skirkite laiko savo mėgstamam užsiėmimui, būsite energingesnė ir džiaugsitės gyvenimu, o kartu ir savo santykiais.

10. Domėkitės partnerio užsiėmimais

A. Solomon priduria, jog svarbu, kad ir jūsų partneris turėtų mėgstamą veiklą. Jei norite atsiminti, kokį žmogų įsimylėjote, stebėkite, kaip jis daro tai, kas jam patinka. Terapeutė pasakoja, jog turėjo draugę, kuri buvo ištekėjusi už žvejo, tačiau pačiai ši veikla visai nepatiko. Visgi ji buvo laiminga, sėdėdama valtyje ir stebėdama, kaip džiaugiasi jos vyras, galėdamas daryti tai, kam jaučia didžiulę aistrą.

11. Sukurkite ką nors kartu

Poros, kurios ilgai būna kartu, dažnai būna ką nors sukūrę bendromis jėgomis, sako psichologė W. Welsh. Tas kažkas dažnai būna vaikai, tačiau galite įkurti ir bendrą verslą, labdaros fondą ar kartu padaryti namų remontą. Pagalvokite, kuo abu domitės ir ką galėtumėte nuveikti. Kai dirbsite drauge, pamatysite partnerį visai kitomis akimis.

12. Eikite į dvigubus pasimatymus

Nebūtina laiką leisti tik dviese, taip? Priešingai – jei pasikviesite kitų draugų, taip tik dar labiau sustiprinsite savo ryšius. 2014 metais Veino valstijos universitetas atliko tyrimą, kurio metu poros ėjo į dvigubus pasimatymus su kitomis poromis ir teigė jautė artimesnį ryšį su savais širdies draugais. Kai stebėsite, kaip antroji pusė bendrauja su kitais draugais, priminsite sau, dėl ko jį mylite ar net pagirsite kitiems girdint.

13. Daugiau akių kontakto!

Psichologas Arthuras Aronas 1997 metais atliko tyrimą ir teigė, jog du žmonės gali vienas kitą įsimylėti, jei užduos vienas kitam 36 klausimus ir žiūrės vienas kitam į akis 4 minutes.

Sausio mėnesį rašytoja Mandy Len Catron parašė straipsnį apie savo bandymą, kurį atliko su savo kolega. Rašytoja yra išbandžiusi ir slidinėjimą bei karstymąsi olomis, tačiau žiūrėti kitam žmogui į akis 4 minutes – tikrai jaudinanti patirtis, o netrukus šie žmonės ir įsimylėjo vienas kitą. Kodėl nepabandžius ir jums?

14. Flirtuokite vienas su kitu

Jei norite turėti harmoningus ir laimingus santykius, svarbiausia yra saugumas ir žinojimas, kad kažkas jumis pasirūpins, kas benutiktų. Žinoma, mums reikia ir naujovių bei intrigų. Sudėtinga sujungti visus šiuos dalykus į vieną, tačiau vienas iš būdų tai padaryti – flirtuoti su antrąja puse taip, lyg būtumėte susitikę pirmą kartą.

Visi flirtuojame skirtingai, tačiau kas nors seksualaus ir žaismingo tikrai turėtų patikti visiems. Net jei rašydamos šmaikščią žinutę ilgamečiam partneriui jausitės keistai, patikėkite, tai tikrai bus geras prieskonis jūsų santykiams.

15. Sportuokite kartu

Paplušėsite sporto salėje ir turėsite ne tik gražesnius kūnus, bet ir stipresnius emocinius ryšius. Tyrimai atskleidė, jog poros, kurios kartu aktyviai leido laisvalaikį, buvo labiau patenkintos savo santykiais ir net labiau susijaudindavo. Konsultantė Eaker Weil pataria poroms kartu lankyti sporto klubą, šokius ar kovų menus.

16. Nuoširdus pokalbis po sekso

2013 metais Konektikuto universitete atliktas tyrimas išaiškino, jog partneriai, kurie atskleidė savo jausmus vienas kitam po sekso, buvo labiau patenkinti savo santykiais nei tie, kurie to nedarė. Jei norite sustiprinti ryšius, skirkite kelias minutes pokalbiams ir šiltoms glamonėms.

2014 metų tyrimas, atliktas Toronto universitete, aiškina, jog poros, kurios neužmigo iškart po sekso, o dar kurį laiką kalbėjosi ir mylavosi, buvo labiau patenkintos tiek seksualiniu gyvenimu, tiek santykiais apskritai. Būtent po sekso reikėtų nepamiršti dalintis šiltais žodžiais ir prisipažinti, ką jaučiate vienas kitam.

17. Nežaiskite slėpynių

Jaučiate, kad nutolote nuo savo partnerio, ir manote, jog čia padės nauja suknelė ar dietos? Tai gali suveikti, bet ne visada. Jei partneris nepastebės, kad dėl jo stengiatės, galite pasijausti dar blogiau. Geriausia būtų nuoširdžiai pasikalbėti ir pasakyti, kaip jaučiatės. Pavyzdžiui, galite pasakyti: „Man atrodo, mes nutolome ir, manau, jog mums reikėtų kai ką pakeisti, kad atgaivintume savo santykius“.

18. Eikite į pasimatymus

Jei suplanuosite savo pasimatymus, kuomet galėsite būti tik dviese, tikrai įnešite romantikos į savo bendravimą. Žinoma, nereiškia, kad būtina rengtis gražiausiais drabužiais ir eiti į prašmatnų restoraną vakarieniauti. Galima paprasčiausiai kartu išeiti pasivaikščioti ir pasidalyti dienos įspūdžiais.

A. Solomon sako, jog jei eisite į pasimatymą su savo partneriu, žiūrėsite į jį ne tik kaip į savo vaikų tėvą ar žmogų, su kuriuo kartu gyvenate, bet ir į tokį, su kuriuo kuriate bendrą ateitį. Pasimatymas nebūtinai turi vykti prabangioje žvakių šviesoje, pasirinkite tai, kas artimiausia jūsų sielai.

19. Paremkite vienas kitą

Stony Brook universitete 2009 metais atliktas tyrimas parodė, jog įmanoma kartu išgyventi ilgus metus ir išlaikyti ne tik tarpusavio supratimą ir bendradarbiavimą, bet ir romantiškus santykius. Tereikia padėti savo antrajai pusei, kad ir kas benutiktų. Žmonės, kurie jaučiasi saugūs, labiau pasitiki savimi, o tai reiškia, jog ir partneriui bus skiriama pakankamai dėmesio. Tyrimo iniciatoriai aiškina, jog žinojimas, kad partneris visada jus palaikys ir padės, ne tik padeda sukurti harmoningus santykius, bet ir pagyvinti romantiškus jausmus.

20. Nesitikėkite per daug

Psichologė W. Walsh sako, jog jokie santykiai nėra tobuli – turėkite tai omenyje, jei šiuo metu esate nepatenkinti savo antrąja puse. Žmonės galvoja, jog jų seksualinis gyvenimas turi būti toks pat įvairus, kaip iš romano „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“. Supraskite, jog visuose santykiuose pasitaiko krizių, o meilę galite išreikšti daugybe kitų būdų.

Parengė: Ji24.lt
Foto: Takmeomeo / Pixabay

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.