7 paprasti būdai sumažinti streso kiekį
0 (0)

Gyvenime visiems netrūksta streso, ir visgi įmanoma sumažinti jo lygį, įvedus keletą pokyčių, rašo huffingtonpost.com.

1. Eikite anksčiau miegoti ir anksčiau kelkitės. Visi suprantame, koks svarbus yra miegas. Einant anksčiau miegoti ir anksčiau keliantis bus lengviau tinkamai pradėti dieną. Jei rytai chaotiški, tokia veikiausiai bus ir likusi diena. Kad taip nenutiktų, skirkite sau laiko ryte, kad galėtumėte atsipalaiduoti ir ramiai pasiruošti ateinančiai dienai. Galima daug pasiruošti iš vakaro, kad ryte liktų laiko tam, ką mėgstate – skaitymui, meditacijai ir pan. Galite susidaryti įkvepiantį rytinį ritualą.

2. Sudarinėkite sąrašus. Ryte susirašykite būsimus dienos darbus. Tai padės nesiblaškyti ir atlikti tai, ką suplanavote. Galiausiai turėtų būti smagu prie kiekvieno atlikto darbo padėti pliusiuką. Arba galite surašyti tik tuos reikalus, kuriuos 100 proc. atlikti šiandien. Tada bus aišku, ką reikia padaryti ir kas negali laukti rytojaus.

3. Nesijaudinkite dėl to, ko negalite kontroliuoti. Jaudinimasis atima daug energijos ir laiko. Nešvaistykite laiko jaudinimuisi dėl to, ko negalite pakeisti. Joks jaudinimasis nepakeis situacijos, neverta tam gaišti laiko. Jei kažką visgi galima keisti, galvokite apie sprendimus, o ne apie problemą. Jei problemai duodate energijos, ji didėja, pasidaro komplikuota, sunkiai išsprendžiama. Verčiau skirti energijos sprendimui, tada bus lengviau jį rasti.

4. Išmokite pasakyti „ne“. Vienas patikimiausių būdų sumažinti gyvenime streso – išmokti pasakyti „ne“. „Ne“ – tam, ko realiai nenorite daryti. Jei sutinkate kažką daryti tik todėl, kad neva reikia ar iš kaltės, nepatogumo jausmo, metas keisti požiūrį. Šitoks savęs spaudimas tik kelia stresą, o mėgstamiems dalykams lieka mažiau laiko. Kuo dažniau praktikuositės sakyti „ne“, tuo daugiau jūsų gyvenime atsiras erdvės dalykams, kuriems norisi sakyti „taip“.

5. Ribokite blaškymąsi. Prisiminkite, kaip praleidote laiką praėjusią savaitę, ar buvo dėmesio blaškymo, kurio galėjote išvengti? Gal audringas savaitgalis turėjo įtakos visai ateinančiai savaitei? Gal valandų valandas skaitinėjate „Feisbuką“? Sirkite laiko suvokti, kas trukdo judėti į priekį ir veikti gyvenime tai, ką norite veikti. Įvardinus savo priklausomybes bus lengviau imtis priemonių jas įveikti – rasti naujų pomėgių, daryti tai, kas teikia pasitenkinimo, prasmės.

6. Išmintingai maitinkitės. Netinkamai, nevisavertiškai maitinantis organizmui sunkiau adaptuotis prie streso. Jei su maistu gaunate įvairių maistingų medžiagų, vitaminų, aprūpinate organizmą kuru visai dienai. Valgykite daugiau vaisių, daržovių, baltymų, naudingų riebalų, grūdų, sėklų. Taip pat gerkite vandens, jis padeda atgauti jėgas. Venkit greitojo maisto, stipriai apdoroto maisto, dirbtinių skonių, dažiklių, saldiklių.

7. Jauskite dėkingumą. Vienas lengviausių būdų sumažinti gyvenime streso – dėkoti už puikias galimybes ir patirtis gyvenime. Vakare atsiminkite bent 7 dalykus, už kuriuos esate dėkingi. Tegu tampa įpročiu savęs paklausti: „Kas gero šiandien nutiko?“ Šį klausimą galima aptarti vakarieniaujant su šeima ar su sutuoktiniu prieš miegą.

Parengė delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.