Ko galima išmokti iš populiarių psichologinių knygų?
0 (0)

Varun Gaba / Unsplash

Žmogaus elgesys ir psichologija – sritis, kurios pažinimui nėra galo. Kiekvienais metais pasirodo vis naujų ir naujų tyrimų, kurie suteikia žinių apie dvasines ligas, elgseną ar asmenybės tipus. Tyrimų medžiaga, parašyta naudojant specifinius terminus, gali pasirodyti per sudėtinga, todėl daugybė autorių kuria populiariosios psichologijos leidinius. Šios psichologinės knygos apjungia mokslinį turinį su paprastu rašymo stiliumi ir tampa prieinamos plačiajai visuomenei.

Kokios temos nagrinėjamos psichologinėse knygose?

Populiarios psichologinės knygos apima labai įvairias temas. Vienos knygos supažindina su įvairiais žmogaus organizmo procesais, lemiančiais ne tik fizinę, bet ir psichologinę sveikatą. Tai knygos, kuriose žymiausi pasaulio ekspertai kalba apie miego kokybės įtaką gyvenimui, perdegimo sindromą, nerimą, nevaldomas emocijas ir t.t.

Kitos psichologinės knygos skaitytojams padeda suprasti vidines savybes, tokias kaip jautrumas, valia ar emocinis lankstumas. Trečios knygos yra skirtos mokytis sąmoningumo, drąsos, atsikratyti nuostatų, žalingų įpročių ar neigiamų emocijų.

Daugelis šių leidinių autorių rašo paprastai ir dėsto ne tik teoriją, bet ir duoda praktinių patarimų, parengia metodikas, kurių laikydamiesi skaitytojai gali išspręsti savo problemas ar bent jau jas suprasti bei gilintis toliau.

Trys psichologinių knygų rekomendacijos šiuolaikiniam žmogui

Psichologas jūsų bibliotekoje – taip galima pavadinti psichologines knygas. Tiesa, jos gali turėti ne visus atsakymus į sielą virpinančius klausimus. Ir dar, svarbu akcentuoti, kad jokia knyga nenudirbs darbo už jus. Juk nusipirkus kulinarinę knygą pyragas pats neišsikepa, ar ne? Kiekvienas skaitytojas privalo dėti pastangas ir yra atsakingas už tai, kiek nori pasiimti iš teksto.

Visgi, psichologiniai leidiniai padeda geriau suprasti save ir kitus, skatina motyvaciją, įkvepia keistis ir siekti harmonijos su aplinka. Skaitytojai, taikydami psichologijos knygose pateiktas išgrynintas žinias, įgalinami priimti geresnius sprendimus, kontroliuoti žalingus įpročius, tampa labiau motyvuotais bei laimingesniais.

Norime rekomenduoti keletą 2020-tais metais išleistų, šiuolaikiniam žmogui aktualių, knygų, kurios į įvairius reiškinius privers pažvelgti kiek kitaip:

  • Matthew Walker „Kodėl mes miegame. Miego ir sapnų galia“. Kankina nemiga, dėl miego stygiaus jaučiatės dirglūs, tačiau manote, kad ilgai vartytis lovoje yra laiko švaistymas ir prabanga? Jūs ne vienintelis, tačiau žymus neurofiziologijos mokslų daktaras Matthew Walker galvoja kitaip ir savo knygoje „Kodėl mes miegame. Miego ir sapnų galia“ kalba apie miego ir smegenų bei įvairių ligų ryšį. Perskaitę šią knygą tikrai nustosite menkinti miego svarbą ir aukštinti žmones, kurie be poilsio gali dirbti kelias paras. Na, nebent mintis apie sveikatą ir ilgą gyvenimą jums yra svetima.
  • Liz Fosslien, Mollie West Duffy „Emocijos: kaip jos lemia mūsų sėkmes ir nesėkmes“. Ar kada girdėjote pastabą, kad emocijas reikia palikti už biuro durų? Pavydas, nesaugumo jausmas, įniršis – emocijos, kurioms darbe ne vieta. Verslo konsultantės Liz Fosslien ir Mollie West Duffy šiek tiek prieštarauja ir savo knygoje „Emocijos: kaip jos lemia mūsų sėkmes ir nesėkmes“ dalinasi konstruktyviais patarimais, kurias emocijas paleisti, kurias pasilaikyti sau, o kurias išreikšti, kad taptume laimingesniais ir produktyvesniais. Taigi, ne visų jų vieta už durų.
  • Henrik Fexeus, Catharina Enblad „Persikrauk! Išmok laiku sustoti“. Stresas – XXI amžiaus rykštė, kuriai priskiriami ne patys gražiausi nuopelnai, tokie kaip prasta fizinė ir psichologinė žmonių sveikata. Švedų autoriai Henrik Fexeus ir Catharina Enblad parengė knygą „Persikrauk! Išmok laiku sustoti“, kurioje padeda suvokti, kaip mūsų organizmą veikia stresas ir kaip atsigauti jį patyrus. Knygos kūrėjai akcentuoja, kad didžiausia žala daroma ne tuo momentu, kai patiriame stresą, o tada, kai jį patyrę nesugebame atsigauti, tai yra, nepersikrauname. Knyga aktuali kiekvienam skubančiam, dirbančiam, besimokančiam žmogui.

Populiariosios psichologijos knygos apima platų temų spektrą. Autorių susistemintas žinias galima panaudoti siekiant karjeros, geresnių santykių šeimoje ar darbe, taip pat susidūrus su nuovargio, nusivylimo ir nevaldomų emocijų problemomis. Geriausi pasaulio ekspertai pasistengė, kad jų informacija būtų lengvai skaitoma, o siūlomos metodikos būtų taikomos iš karto ir be pasiruošimo.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.