Nepasitikintiems savimi Facebookas – ne pati geriausia vieta
0 (0)

feisbukasPalaikant ir stiprinant draugystę dalintis mintimis, išgyvenimais yra išties svarbu. Teoriškai būtų galima manyti, jog Facebookas gali padėti tai padaryti nepasitikintiems savimi žmonėms, tačiau realybė – kiek kitokia. Pasak naujausių tyrimų, skelbtų Psychological Science, tokie žmonės dažniausiai tiesiog „subombarduoja“ draugus negatyviais savo gyvenimo faktais, todėl draugai ima jų nemėgti.

Prieš pradedant tyrimus buvo manyta, jog Facebookas yra nuostabi vieta žmonėms stiprinti tarpusavio ryšius. Nepasitikintys savimi dažnai nepatogiai jaučiasi kalbėdami su žmogumi akis į akį ir šiuo atveju Facebookas padeda bendrauti nuotoliniu būdu.

Vieno tyrimo metu studentų buvo klausiama, kokia jų nuomonė apie minėtą socialinį tinklą. Nepasitikintys savimi asmenys buvo labiau linkę manyti, jog tai puiki vieta bendravimui išvengiant nepatogių situacijų, kurios atsiranda bendraujant su žmogumi realiame socialiniame pasaulyje.

Be įvykdytos apklausos taip pat buvo tiriama, ką iš tiesų studentai rašė savo Facebooko anketose. Nepasitikintys savimi žmonės skleidė daugiau negatyvios informacijos nei pasitikintys savimi ir įrašų vertintojai nemėgo jų labiau. Nors vertintojai buvo tiesiog atsitiktiniai asmenys nepažįstantys vertinamųjų, tačiau taip buvo sukurta gana realistiška situacija. Kiek mažiau nei pusė Facebooko draugų išties yra nepažįstami arba labai nedaug pažįstami žmonės, o ne artimi draugai.

Dar įdomu yra tai, kad kai nepasitikintys savimi žmonės skelbia optimistinę informaciją savo Facebooko paskyrose, jie sulaukia daugiau teigiamo dėmesio. Pasitikintys savimi, atvirkščiai, kai pateikia neigiamą informaciją – galbūt taip yra todėl, kad tai būna gana retai.

Taigi, nors nepasitikintys savimi asmenys jaučiasi saugūs atsiskleisdami socialiniame tinkle Facebook, taip jie nė kiek sau nepadeda. Kai žmonės kalbasi akis į akį, galima pastebėti tam tikrus pašnekovo rodomus ženklus, kurie parodo, jog pokalbio tema jiems nepatinka, ar kad pašnekovo skleidžiamas negatyvumas jiems kelia šleikštulį.

Kiek kitaip Facebooke – ten dauguma savo neigiamas nuomones apie vienus ar kitus įrašus tiesiog pasilieka sau ir jų neafišuoja.

facebookas-ir-tikrove

Pagal užsienio spaudą parengė: Irena Latakaitė ir Emilija Stakutytė
Šaltinis: Divya Menon. Facebook is Not Such a Good Thing for Those with Low Self-Esteem // Psychological Science, 2012.

dziaugiuosi

Internetinė pasitikėjimo savimi stiprinimo programa „Lūšis”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.