fbpx

Šiek tiek šviesos maisto klausimu
0 (0)

Atėjus žiemai, mėgstat įsijungti daugiau šviesų, kad būtų jaukiau, ir nuolat sakot, kad laukiat vėl ilgėjančių dienų? Tyrimai sako, kad geriau galit jaustis vis tik ne dėl įjungtos šviesos, o dėl tuo metu suvalgomo maisto.

Šiek tiek teorinių pamatų iš to, ką jau žinome. Žmogus tamsoje ima snūduriuoti, nes smegenys (konkrečiau kankorėžinė liauka) tamsoje ima išskirti migdantį hormoną melatoniną (2). Vadinasi, nuolat būdami šviesoje, iš smegenų gausime mažiau komandų miegoti, o kol nemiegosim – ieškosim kuo čia užsiimti (o tai gali reikšti, kad smegenys ir chemiškai veiks “dienos režimu”), tame tarpe bus ir valgymas. Todėl šviesa ir kūno svoris gali būti susiję – gerų įrodymų tam dar neturime. Bet atliekami tyrimai vis tiek kelia įdomius klausimus.

  • Žmonės, kurie vėliau eina miegoti, vėliau ir valgo (tikrai logiška), suvartoja daugiau kalorijų po 8 valandos vakaro (vidutiniškai 248 kilokalorijų daugiau, o be to – daugiausiai kalorijų ir tenka vakarui), o be to, valgo mažiau vaisių ir daržovių – visa tai yra dėsninga įvairaus amžiaus žmonėms, taip pat ir tiems, kurie miega trumpai, ir tiems, kurie miega ilgai (vadinasi, daugiau suvalgomo maisto nėra, arba nėra vien tik kompensacija už trūkstamą miegą). Tyrėjai teigia, kad ryšys tarp vėlyvo sotaus valgio ir nutukimo rizikos yra labai stiprus, taip pat daro prielaidą, jog vakare aktyvūs (ir vakare valgantys) žmonės pailgina savo “šviesiąją” dienos dalį vakare dėl dirbtinio apšvietimo ir gauna mažiau natūralios šviesos ryte (1)
  • Papildomai prie rizikos veiksnių įrašomi visi spindintys ekranai – jei vakare laisvalaikį leidžiame taip, žiūrėdami tiesiogiai į šviesos šaltinį, tyrėjai spėja, jog taip dar labiau sustipriname “šviesos režimo” efektą smegenims ir vėliau sunkiau užmiegame (3), nes ryškesnėje šviesoje žmogus jaučiasi budresnis (4)
  • Kad neatrodytų, jog tyrimai netyčiom vis pataiko į kokią tendencingą grupę – štai rezultatai ištyrus 100 000 Jungtinės Karalystės moterų: kuo ilgiau moterys leido vakarus dirbtinėje šviesoje, tuo didesnė buvo tikimybė būti nutukusiai, net po to, kai buvo atsižvelgta į miego trukmės, alkoholio vartojimo, fizinio aktyvumo ir rūkymo skirtumus (5)
  • Na, ir galiausiai, dar karštas šiemetinis tyrimas: 3-5 m. vaikai, kurie prieš miegą laiką leido daugiau negu 200 liuksų apšvietime, svėrė reikšmingai daugiau, negu vaikai, kurie to nedarė. Įsivaizdavimui – 500 liuksų apšvietimas būna darbo patalpose, 200 liuksų apšvietimas būna prie įėjimų, foje, laiptinėse, restoranuose. Namuose, svetainėje esantis apšvietimas dažnai prilyginamas 50 liuksų. Mėnulis – 1 liuksas (6).

Labanakt, skubu išjungti ekraną.
Nuoširdžiai jūsų,
Šaukštas Proto | saukstas.proto@gmail.com

Šaltiniai:
1. Role of Sleep Timing in Caloric Intake and BMI:http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2011.100/full
2. Melatonin https://en.wikipedia.org/wiki/Melatonin
3. Effects of nocturnal bright light on saliva melatonin, core body temperature and sleep propensity rhythms in human subjects http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168010201003108
4. Dose-response relationship for light intensity and ocular and electroencephalographic correlates of human alertness: https://pdfs.semanticscholar.org/d903/5f83f7c46da1ac88c8df766dc31c8b92fbc9.pdf
5. The Relationship Between Obesity and Exposure to Light at Night: Cross-Sectional Analyses of Over 100,000 Women in the Breakthrough Generations Study: https://academic.oup.com/aje/article/180/3/245/2739112
6. WEIGHT STATUS OF YOUNG CHILDREN: EXPLORING THE RELATIONSHIP WITH SLEEP AND LIGHT EXPOSURE: https://eprints.qut.edu.au/108054/1/Cassandra_Pattinson_Thesis.pdf

Nuotraukos teksto autorės. Visos nuotraukų ir tekstų teisės saugomos – bet gali būti, kad pasidalinsiu, jeigu paprašysit.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.