fbpx

Turtinga ankstyvoji kalbinė aplinka – raktas į sėkmingą vaiko ateitį
0 (0)

Žinoma medicinos mokslų daktarė Dana Suskind su Čikagos universiteto mokslininkų komanda sukūrė programą, skirtą vaikų iki ketverių metų smegenims lavinti. Per neįtikėtinai trumpą laiką ji tapo pasauline iniciatyva, į savo veiklas įtraukusia tėvus iš skirtingų kontinentų. Savo įžvalgomis apie turtingos bei rūpestingos kalbinės aplinkos svarbą ankstyvuoju raidos etapu mokslininkė dalijasi knygoje ,,Trisdešimt milijonų žodžių“ (TMŽ). Šios iniciatyvos principų nuo kovo 3 d. bus galima mokytis ir Lietuvoje: praktinius mokymus ir seminarus ves TMŽ programos ambasadorė Lietuvoje, informacijos ir komunikacijos mokslų magistrė, geštalto psichoterapijos praktikė Žydrė Dargužytė-Černiauskė.

Žydre, papasakokite apie save: kas esate, ką veikiate?

Esu geštalto psichoterapijos praktikė, asmeninio augimo studijos „Dialogo principas“ įkūrėja, o šiemet tapau ir TMŽ programos, skirtos kūdikių smegenų potencialui didinti, ambasadore Lietuvoje. Be visų šių veiklų atlieku bene svarbiausią darbą – auginu šešių mėnesių dukrą Vėtrą.

Kas yra TMŽ? Kokie šios iniciatyvos tikslai?

TMŽ ̶ tai tarptautinė iniciatyva, paremta mokslo tyrimais, įgyvendinama medikų ir mokslininkų iš Čikagos universiteto bei skirta kūdikių ir vaikų iki ketverių metų smegenims lavinti. Pagrindinis jos tikslas – atskleisti prigimtinį kūdikių smegenų potencialą ir nuo pat gimimo kurti naujas jungtis smegenyse kuo daugiau bendraujant su kūdikiu. Svarbu tai, kad per kelerius metus nuo gimimo sukuriamos neįtikėtinai stiprios smegenų nervinės grandinės, turinčios įtakos viso gyvenimo pasiekimams. Mokslininkai jau seniai ištyrė, kad kai kurie vaikai iki ketvirtojo gimtadienio išgirsta net 30 milijonų žodžių mažiau nei jų bendraamžiai. Taigi, dar vienas iš tikslų – keisti šią ydingą bendravimo praktiką.

Kaip sužinojote apie TMŽ? Kas paskatino tuo domėtis?

Ieškojau geriausio būdo lavinti savo dukrai Vėtrai nuo pat gimimo. Skaičiau labai daug mokslinių tyrimų apie neuroplastiškumą. Kai mano dėmesį patraukė gyd. Danos Suskind metodika, supratau, kad tai yra būtent tai, ko ieškau ir netgi tai, ką jau darau, tik dar nesupratau, kaip tai svarbu ilgalaikėje perspektyvoje.

Papasakokite, kokį kelią teko nueiti, kol tapote TMŽ ambasadore.

Reikėjo išstudijuoti viską, ką radau viešai prieinamo, tada susidėlioti savo norus ir tikslus Lietuvoje bei pristatyti save Čikagos universiteto mokslininkams. Kadangi pati studijuoju geštalto psichoterapiją, žinojau, kad tai bus labai rimtas argumentas TMŽ kūrėjams. Be to, viename TMŽ tyrėjų komandos interviu buvau skaičiusi, kad labiausiai šios programos idėjoms skleisti tinkamas žmogus, turintis stiprias kalbos ir komunikacijos žinias bei einantis terapiniu keliu. Supratau, kad tai – aš. Juk pati baigiau filologijos bakalaurą, vėliau – informacijos ir komunikacijos mokslų magistrą, o dabar jau nuo 2014 metų studijuoju geštalto psichoterapiją, konsultuoju asmenis ir įmones, taikydama geštalto principus. Filologijos, komunikacijos ir psichoterapijos derinys mano asmenybės struktūroje, matyt, ir tapo pagrindiniu argumentu derantis dėl galimybės atstovauti programą Lietuvoje. Vis dar mokausi, naudodamasi tarptautiniais resursais, kasdien praktikuoju tai, ką sužinau su dukra. Jau nuo kovo 3 d. startuos pirmieji mano rengiami mokymai Lietuvos šeimoms.

Kokias veiklas apims TMŽ programa?

Veiklų iš tiesų bus labai daug – nuo kūdikio erdvinių ir matematinių gebėjimų lavinimo, sąmoningo skaitymo kūdikiui, dekontekstualizuoto kalbėjimo iki kūrybinių „dirbtuvių“, skirtų lavinti kalbinius ir muzikinius sugebėjimus.

Kur ir kaip vyks TMŽ seminarai?

Pirmieji TMŽ seminarai vyks nuotoliniu būdu, kurių metu šeimos gaus medžiagą darbui namie visai savaitei, o kartą per savaitę vyks supervizinės sesijos, skirtos peržiūrėti, kaip sekasi, išspręsti kylančias problemas ir pasitikslinti, jei kils klausimų. Be to, aktyviai veiks kūrybinė-savipagalbos grupė, į kurią galės jungtis visi programoje dalyvaujantys tėvai.

Auginate 6 mėnesių dukrelę. Kaip ją įtraukiate į TMŽ procesą? Ar šią užduotį paliekate sau, ar programos subtilybių mokosi ir Jūsų vyras?

TMŽ programoje nuo pat Vėtros gimimo dalyvauja visa mūsų šeima. Vyras kol kas žinių semiasi iš manęs, bet nori to mokytis rimčiau, todėl taip pat dalyvaus programoje nuo kovo 3 d. Su dukra daug skaitome – nuo vaikiškų eilėraštukų iki mokslinių straipsnių, nuolat kalbamės apie viską – namuose labai mažai tylos ir pauzių. Skaičiuojame, tyrinėjame erdvę, kurioje gyvename, kartu kuriame mokymosi priemones. Vėtra, sulaukusi beveik 6 mėnesių, nuo gimimo labai stipriai patobulėjo – jos kalbinė raiška tikrai spalvinga. Be to, TMŽ principai jai padėjo išmokti aiškiai pranešti mums, tėvams, apie pagrindinius savo poreikius garsais ir veiksmais.

Su kokiais sunkumais susiduriate kurdama programą ir skleisdama šią žinią visuomenei?

Man labai įdomu, gal dėl to ir nesunku. Dukra – mano didžiausia įkvėpėja. Kai matau, kokį poveikį jai per 6 mėnesius padarė TMŽ metodika, negaliu sustoti. Tikiu, kad mes, tėvai, turime vaikams duoti tai, ką galime geriausio. TMŽ mokslininkai įsitikinę, kad dėmesingumas 24 val. per parą, reagavimas į kūdikio poreikius, jautrus buvimas čia ir dabar bei kalbėjimasis su juo apie viską, kas vyksta, yra geriausia, ką galime jam duoti ankstyvuoju raidos etapu.

Kokie Jūsų ateities planai?

Norėčiau su šia programa supažindinti kuo daugiau Lietuvos šeimų bei ikimokyklinio ugdymo specialistų. Nuolat komunikuoju apie TMŽ naudą bei tikslus socialiniame tinkle „Facebook“, puslapyje „Kalbančios šeimos ̶ TMŽ“. Stengiuosi, kad tai, ką sužinau pati ir į ką investuoju savo laiką bei pinigus, galėtų džiuginti ir nešti naudos ne tik man pačiai. Norėdama pasiekti šiuos tikslus, rengsiu mokymus, seminarus, teiksiu individualias konsultacijas bei toliau pati tobulėsiu.

Dėkojame Žydrei už interviu. Sužinoti daugiau apie iniciatyvą galite ,,Facebook“ puslapyje ,,Kalbančios šeimos – TMŽ“ adresu https://www.facebook.com/kalbanciosseimos, o registracija į mokymus vyksta čia: https://www.facebook.com/events/405484993352795/. Kilus klausimams, galite kreiptis į programos ambasadorę asmeniškai: Žydrė Dargužytė-Černiauskė (tel. +370 624 45 915, darguzyte.zydre@gmail.com).

Parengė TMŽ programos komunikacijos koordinatorė Gabija Cvilikaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Ieva parašė:

    Tai vadinasi hiperentuziazmas gimus pirmam vaikui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.