Tvirtumo ugdymas: kalno meditacija
1 (1)

Nerimą gali sukelti daug išorinių aplinkybių. Mus gali išgąsdinti grėsmė sveikatai, saugumui, ekonominei gerovei, baisu gyventi su smurtaujančiais žmonėmis, dirbti slogioje aplinkoje ar bendrauti su tais, su kuriais negali būti atviras. Baimė ir nerimas gali įgyti daug įvairių pavidalų, todėl negali būti vieno visiems atvejams tinkamo metodo. Vis dėlto, jei darysite toliau pateiktą pratimą, yra tikimybė, kad tai padės jūsų psichikai bent iš dalies išsilaisvinti iš neramių minčių ir jausmų bei tapti atsparesniems kasdieniam stresui.

Šis pratimas didina gebėjimą iškęsti nerimą ar atsispirti apėmus stipriai baimei. Dažnai tokiose situacijose mes labai giliai panyrame į savo mintis ir tarsi visą savo dėmesį nukreipiame į debesis nepastebėdami paties dangaus buvimo.

Čia aprašytas metodas padeda nukreipti dėmesį nuo konkretaus psichikos turinio į suvokimo patirtį apskritai kaip tokią. Tai darbas su vaizdiniais. Pirmiausia visa tai išmėginkite, kai jausitės gana ramūs, kad pasiruoštumėte naudingą įrankį, kai užgrius sunkesni laikai. Pratimui užtenka skirti 10-15 min.

Anglišką meditacijos garso įrašą rasite čia >>


Kalno meditacija

Įsivaizduokite, kad esate kalnas keičiantis metų laikams. Perskaitykite apie vieną metų laiką ir kelioms minutėms atsidėkite vaizdinių kūrimui. Kai pajusite kad nurimote ir ištyrinėjote vieną metų laiką, trumpam atsimerkite ir perskaitykite kitą skyrelį, tada vėl užsimerkite ir tyrinėkite vaizdus.

Pavasaris

Įsivaizduokite, kad esate kalnas. Labai didelis ir tvirtas, nuo senų senovės stovintis toje pačioje vietoje. Žinoma, jūs keičiatės, kaip ir visa kita, bet labai lėtai, geologiniu laiku. Dabar pavasaris. Visur pilna gyvybės. Sprogsta medžių lapai, žydi gėlės, skraido vabzdžiai. Žvėrys rūpinasi jaunikliais, iš pietų grįžta paukščiai.

Kiekviena diena vis kitokia: kartais debesuota, vėsu, lyja, kartais saulėta ir šilta. Diena virsta naktimi, naktis diena, o jūs vis stovite, stebėdami aplink knibždančią gyvybę. Dienos pamažu ilgėja, naktys trumpėja. Kiekviena para kitokia. Jūs stovite tvirti ir ramūs, jausdami ant jūsų ir aplink jus vykstančius pokyčius.

(Dabar kelioms minutėms užsimerkite ir patirkite, koks jausmas būti kalnu pavasarį. Stebėkite veiklą ant jūsų ir aplink jus.)

 Vasara

Dienos eina vis ilgyn, šviesu iki vėlumos. Kartais taip karšta, kad gyvūnai ieško pavėsio. Visur skraido ir ropinėja vabalėliai. Jaunikliai jau išeina pasivaikščioti vieni. Kartais oras tykus, skaisčiai šviečia saulė. Kartais siautėja audra, griaudžia ir žaibuoja, pila kaip iš kibiro.

Kartais upeliai kliokia ir srovena jums per šonus, kartais jie beveik išdžiūsta. Vykstant visiems šiems dalykams, jūs tvirtai stovite ir juos stebite. Slenkant dienoms pastebite, kad jos jau trumpėja, nors vis dar šilta. Jūs, galingi ir pastovūs, viską suvokiate.

(Kelioms minutėms užsimerkite ir pajuskite vasarą.) 

Ruduo

Saulė jau leidžiasi gerokai anksčiau, naktys darosi vėsios. Matote, kad lapai pradeda keisti spalvą, gyvūnai ruošiasi žiemai. Išskrenda paukščiai. Kiekviena diena vis kitokia: viena saulėta ir šilta, kita žvarbi. Slenkant dienoms, lapai ir toliau keičiasi, kai kurie tampa itin spalvingi. Kartais švelniai nulynoja, kartais prasiaučia vėtra, kartais, kartais būna tyku ir ramu.

Dienos trumpėja, temsta vis anksčiau, naktimis kaip reikiant atvėsta. Matote, kad jau daug medžių numetė lapus, žolė iš žalios virto ruda. Viskam ant jūsų ir aplink jus keičiantis, jūs stovite ramus ir nekintantis.

(Užsimerkite ir pabūkite rudeniu.)

Žiema

Pirmąkart pasnigo. Viskas persikeitė. Upeliai užšalo, visur tapo balta. Gyvūnai pasirodo retai – dažniausiai pamatote tik jų pėdas. Paukščių mažai, vabzdžiai irgi prapuolė. Vienos dienos saulėtos ir šiltesnės, kitos labai šaltos. Kartais užeina pūga, ledinis vėjas nešioja sniegą. Visa tai matydamas jūs sugebate išlikti tvirti ir bebaimiai.

Ilgainiui pastebite, kad dienos vėl ėmė ilgėti. Kartais atšyla tiek, kad sniegas ima tirpti ir upeliai tekėti, bet kitą dieną jie vėl užšąla. Šiltų dienų vis daugėja,pasirodo plika žemė. Išvystate pirmuosius daigelius ir suprantate, kad tuoj ateis pavasaris.

(Vėl užsimerkite ir pasimėgaukite šia patirtimi)


Pagal Ronald D. Siegel „Sąmoningumo ugdymas. Mindfulness“ (2017, 163-167 p.)
Iliustracija: Ezra Jeffrey

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.