30 ledinės eketės iššūkis prasideda naktinėmis maudynėmis
0 (0)

Šiandien naktį, iš sausio 18 d. į sausio 19 d. Vilniuje, Kaune ir Radviliškyje vyks naktinės maudynės, žyminčios 30 ledinės eketės iššūkio pradžią. Vilniuje ir Kaune 30 dienų iš eilės kiekvieną rytą prie vandens telkinių rinksis žiemos maudynių entuziastai ir tie, kas įbristi į šaltą vandenį išdrįs primą kartą. Specialiai sukurtoje Facebook grupėje “30 dienų iššūkis” skelbiamos iššūkio taisyklės, kiekvieną dieną rodomi vaizdo įrašai su iššūkio dalyvių atsiliepimais.

„Mažai energijos? Blogai miegi? Dažnai sergi? O gal nori išbandyti tai, ko niekada nesi daręs gyvenime? Prisijunk prie mūsų!“ – kviečia žiemos iššūkio organizatoriai bei ragina nebijoti išeiti iš komforto zonos ir išplėsti savo galimybių ribas.

“Šio iššūkio tikslas nėra nusifotografuoti drauge su sveikuoliais šokant į eketę. Svarbiausia, turėti vidinį motyvą ir supratimą, kokių tikslų siekiame tokiu grūdinimosi būdu,“- tikina šio iššūkio sumanytojas – Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė. Mūsų kasdienio komforto išsekintai vaizduotei tiek badas, tiek šaltis gali atrodyti pernelyg sudėtingi išbandymai žmogaus organizmui. Tačiau nėra reikalo bijoti. Neskatinama lenktyniauti ar siekti rekordų. Tikslas – pažadinti kūną, jo prigimtines reakcijas.

S. Dailidė kiekvienam siūlo išmėginti šį grūdinimosi būdą. Vasario 8 d iššūkio dalyviai kviečiami į ,,ruonių“ maudynes Baltijos jūroje, Palangoje. ,,Nesuprantu, kai žmonės man rašo, kad pavydi, žavisi ir norėtų tai padaryti, bet nepadaro. Siūlau tiesiog pabandyti. Kas išdrįsta, pirmiausiai stebisi, kad visai nešalta“, – sako ledinės eketės iššūkio sumanytojas.

Iššūkis vyks Vilniuje ir Kaune

Darbo dienomis iššūkis Vilniuje vyks 9:00 val. pagrindiniame Žaliųjų ežerų paplūdimyje, savaitgaliais – 11:00 val.
Kaune iššūkio dalyvių prie Lampėdžių karjero lauks Andžej Michmel, sporto klubo Fankas vadovas, Lietuvos sveikuolių sąjungos narys-rėmėjas. Maudynės rengiamos darbo dienomis 7.30 val ryte, savaitgaliais – 10.00 val. Ledinių maudynių organizatoriai džiaugiasi, jog daugelyje kitų miestų žmonės prisijungia prie idėjos, organizuoja savo maudynes ir ragina kiekvieną padaryti tai kad ir savo kieme.

Šaltas dušas ar eketė?

Nors S. Dailidė griežtai pasisako už eketę ir teigia, kad šaltame duše išsimaudyti dar sunkiau, nes visada žinai, jog gali greitai persireguliuoti šilumą,  sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė nedrįstančius ragina pradžiai maudynes duše baigti persiliejimu šaltu vandeniu.

Ne tik grūdina, bet ir gydo

S. Kriaučiūnienės pastebėjimu, žiemą padaugėja peršalimo ligų, tačiau yra ir visos sąlygos užkirsti joms kelią ar lengvai pasveikti. Moteris sako, kad šalto vandens dėka vos per parą galima atsikratyti kankinančios slogos, temperatūros, silpnumo, kaulų laužymo.
Jos teigimu, atsiradus pirmiems peršalimo požymiams, pirmiausia ir pigiausia pagalba yra šaltas vanduo. Vaistai, vitaminai, arbatos, šilta lova niekaip negali lygintis poveikio greitumu bei stiprumu. ,,Kai žmogaus temperatūra pakyla iki 39 laipsnių ir visą kūną purto drebulys, laužo kaulus, nieko nėra baisiau už šaltą vandenį. Tačiau sugebėjęs save nugalėti ir kas tris – keturias valandas pakartodamas procedūrą, kiekvienas pajus stulbinantį rezultatą. Nereikės nei paros ir savijauta bus puiki: dings temperatūra, sumažės sloga, atsiras daugiau energijos, nušvis akys“, – savo patirtimi dalijasi ji.

Simonas Dailidė džiaugiasi kasdien vis didėjančiu kiekiu drąsių žmonių, kurie rūpinasi savo sveikata, priima iššūkius. Jis sako, jog sustoti nežada. Be to, Lietuvoje randasi vis daugiau Wim Hofo metodo pasekėjų, kurie šalčio terapiją naudoja saves grūdinimui ir stiprinimui, ,,Užsigrūdinsime, o vasario 29 d. rengsime 25 metrų plaukimo ekete varžybas Trakuose“, – pasakoja jis. 25 metrų eketės varžybos rengiamos ketvirtus metus iš eilės. Pernai dalyvavo 200 dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio šalių. Šįmet tikimasi 300 varžybų dalyvių. Registracija į renginį vyksta puslapyje www.sveikuoliai.lt.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.