6 sėkmingų žmonių įpročiai, kurie padeda taupyti ir nesukti galvos dėl pinigų
5 (4)

Lovelyday12 / Premium license

Dar mokykloje esame išmokyti skaičiuoti ir įveikti sudėtingas formules. Tačiau su tikrais gyvenimiškais finansais susiduriame, kai tenka žengti koją į suaugusiųjų pasaulį ir pradėti valdyti savus pinigus. Neturint patirties ir tinkamų pagrindų, dažnai dar jauname amžiuje žmonės padaro klaidų, kurias ištaisyti gali užtrukti ilgai. Todėl kartais visai pravartu įsiklausyti į sėkmingų ir jau visą sunkiausią kelio dalį praėjusių žmonių patarimus.

Turtingiausias pasaulio žmogus, „Amazon“ įkūrėjas Jeff Bezos, kartą yra pasakęs, jog nesėkmė – neatsiejamas sėkmės komponentas. O norint kažko pasiekti – būtina rizikuoti. Žinoma, tai reikia daryti atsakingai.

Pats J. Bezos pradėjo labai mažais žingsniais, bet turėdamas aiškų planą, visada ėjo savo tikslų link. Tad vienas iš esminių dalykų – aiškiai įvardinti savo siekius ir turėti planą, be šių dalykų rizika gali baigtis itin skaudžiai.

„Credit24“ klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė teigia, jog dažniausiai žmonės susiduria su finansinėmis problemomis tuomet, kai neturi plano ir neatsideda pinigų ateičiai.

„Visada sakome, jog net ir nedidelės sumos atsidėjimas taupymui – labai praverčia. Ypač ištikus nenumatytai situacijai. Taip pat patariame kruopščiai planuoti savo kiekvieno mėnesio įplaukas ir išlaidas. Tai daro net ir patys turtingiausi. Taip mažais žingsniais pradėsite kelią į subalansuotą finansinį gyvenimą ir neteks neapgalvotai skolintis ar atsisakyti dalykų, kurie būtini“.

O kokios esminės finansinės taisyklės bei įpročiai padėjo sėkmingiausiems pasaulio verslininkams susikurti verslus ir įgyvendinti savo finansinius tikslus?

1. Atsakingai stebėkite savo kredito kortelės balansą. Verslininkė ir knygos „Girl Boss” autorė Sophia Amoruso dar jauname amžiuje susidūrė su finansinėmis problemomis, kuomet nė nesusimąstė, jog vienas neatsakingas pirkinys ir nesumokėta kredito kortelės skola gali išaugti į vieną didžiausių finansinių klaidų, kuri persekios ją visą jaunystę.

„Susigadinti savo kredito istoriją – labai lengva. Pakanka vos vieno neatsakingo sprendimo, o tam, kad ją atstatytum, gali užtrukti ne vienerius metus“, – teigia verslininkė.

2. Susikoncentruokite į žinias – ne į pinigus. Žinomas autorius ir investuotojas Tim Ferri teigia, jog norint, jog jus lydėtų sėkmė – visų pirma orientuokitės į žinias, o ne į uždarbį. Tad jaunimui jis pataria per daug negalvoti apie uždarbį, o susikoncentruoti į praktiką, kurią gali gauti darbe.

Tik įgiję reikiamas žinias ir gavę patirties, galėsite sėkmingai valdyti verslą, o pinigai bus tik šalutinis efektas, kuris ateina su įgūdžiais ir patirtimi.

3. Turėkite planą pinigams. Alexa von Tobel, finansinių knygų autorė ir verslininkė sako, jog didžiausia klaida, kurią galima padaryti – finansinio plano neturėjimas.

Turint omenyje, jog apie pinigus ir finansus mokykloje mus moko itin mažai, mokytis turime tik tuomet, kai patys susiduriame su pirmaisiais pinigais. Žinoma, vaikus nuo mažo amžiaus tėvai jau turėtų pratinti prie taupymo ir planavimo, deja, taip nutinka ne visada. Todėl geriausia, kaip galima išmokti planuoti savo finansus – pradėti nuo mažiausių dalykų ir net, atrodytų, nedidelius pinigus – kruopščiai suplanuoti.

4. Atsidėkite daugiau nei patogu“. Verslo konsultantas ir knygos „School of Greatness” autorius Lewis Howes sako, jog norint išmokti valdyti savo pinigus, pirmiausia reikėtų išmokti taupyti.

Atsidėti kiekvieną mėnesį tam tikrą sumą pinigų ir kas mėnesį vis ją didinti. Taip išmoksite gyventi su kiek mažiau, atskiroje sąskaitoje turėsite papildomų pinigų ir suvoksite pinigų vertę. O tai esminiai dalykai, kurie prisideda prie bendros finansinės sėkmės gyvenime.

5. Nevenkite mokesčių ir įsipareigojimų. Vienas svarbiausių dalykų, ko moko visi pasiturintys ir sėkmingi verslininkai bei investuotojai, tokie kaip Warren Buffett, – laiku mokami mokesčiai ir atsakomybė.

Nesvarbu, kiek uždirbtumėte ar kokių planų turėtumėte – visų pirma, laiku susimokėkite visus reikiamus mokesčius, atsakingai stebėkite savo pinigų balansą ir tik susitvarkę visus šiuos dalykus – imkitės kitų.

6. Vertinkite pinigus ir jų nešvaistykite prabangiems daiktams. Vienas turtingiausių pasaulio žmonių – Bill Gates, nors ir galėtų sau leisti kas dieną dėvėti prabangiausių prekės ženklų drabužius ir vairuoti vis naujesnį sportinį automobilį, renkasi paprastą, bet patogų gyvenimą.

Žinomas verslininkas dėvi paprastus drabužius, niekada neleidžia pinigų nereikalingoms prabangos prekėms ir koncentruojasi į verslą, o ne į įvaizdį.

Įvertinkite!
[Balsavo: 4 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.