8 psichologišai atsparių žmonių įgūdžiai
4.7 (24)

Premium license

Žmonės pasižymintis psichologiniu atsparumu išsiskiria iš kitų tuo, jog geba net sudėtingiausiose situacijose išlaikyti pozityvią nuostatą ir ieškoti ne problemų, kas kaltas, o sprendimų, nes būtent į tai tuo metu susitelkia. Jie atviri naujovėms, mąsto nestandartiškai, geba pažvelgti už įprastų šablonų, jei tai trukdo siekiant tikslo. Ką dar vertėtų žinoti apie tokių žmonių savybes?

8 psichologinį atsparumą didinantys įgūdžiai:

1. Gebėjimas prisitaikyti prie pokyčių. Emociškai stabilūs asmenys drąsiai pasitinka permainas, jų psichika lanksti, protas laisvas, atviras eksperimentavimui. Jie lengvai atsisvekina su senais ir neefektyviais elgesio šablonais bei turi įproti nuolat permąstyti savo nuostatas ar įsitikinimus apie gyvenimą, taiso juos, jei atranda klaidų, mėgsta nepramintus takus, išnaudoja visas prieinamas galimybes augimui. Jų psichika gyva, mobili, tai jiems suteikia pranašumą kovoje su konservatyviais ir stabilumą mėgstančiais žmonėmis.

2. Gebėjimas paleisti klaidas. Psichologiniu tvirtumu pasižymintys žmonės ramiai priima nesėkmes, nes žino, kad geriau yra pabandyti ir pralaimėti, nei pasiduoti baimei ir pasyviai egzistuoti. Klaidos yra neatsiejama patirties dalis, jos padeda tobulėti, ieškoti naujų kelių įvairiausiose situacijose, jos gali motyvuoti ir didinti mūsų produktyvumą. Svarbiausia yra atsispirti svetimų nuomonių triukšmui, apsaugoti savo nusiteikimą, paliekant vertinimus ir kritiką jų autoriams. Supeikti kitą ar prikaišioti visada lengviau nei kažką pačiam daryti.

3. Lengvai reiškiamos emocijos. Emociškai stabilūs žmonės puikiai valdo savo jausmus, nes jie gerai juos supranta. Džiaugsmas, gėda, skausmas, pyktis nėra slopinami ar neigiami, bet aiškiai įvardijami. Jie nebijo būti tikrais, nebijo mylėti, kentėti ar atrodyti juokingais. Nėra „gerų“ ar „blogų“ emocijų, jie geba pasisemti išminties ir įkvėpimo iš visų savo būsenų ir stengiasi išgyventi iki galo visus savo jausmus, mintis ar pojūčius.

4. Aiškus savo ribų supratimas. Tokie žmonės vertina save save ir atmeta tai, kas jiems neįdomu ar nepatinka, atsisako taikyti jei su jais elgiamasi nepagarbiai ar atsainiai. Moka pasakyti „ne“, puikiai girdi savo poreikius. Gal todėl psichiškai sveiki žmonės lengviau pakelia stresą ir depresines būsenas, vengia nedarnių santykių ar svetimos atsakomybės tempimo ant savo kupros. Tarp šios akimirkos pasitenkinimo ir investavimo į ilgalaikę naudą jie veikiausiai pasirinks antrąjį variantą.

5. Ramiai pasitinka pralaimėjimus. Turbūt retai kada įmanoma užkopti į sėkmės viršūnę nė karto neįkritus į nesėkmių duobę. Pralaimėjimas – svarbi kiekvienos pergalės dalis, kuri motyvuoja atsisakyti įprastų veikimo būdų, atlikti reviziją, sustiprinti silpnas vietas. Net pasiekę visišką dugną, kai kurie žmonės pasinaudoja tuo kaip tvirtu pagrindu atsispirti, nukreipdami nesėkmės energiją galingam šuoliui į viršų. Psichologiškai atsparūs žmonės drąsiai sutinką pralaimėjimus, nes žino, kad po kiekvieno kritimo galima vėl atsistoti ir bandyti dar kartą.

6. Palaiko gerą fizinio kūno formą. Mankšta ir sveika mityba ne tik gerina imunitetą, gražina figūrą, bet ir didina pasitikėjimą savo jėgomis. Kasdieniai gero miego, sporto ir sveikos mitybos įpročiai padeda ilgiau ir kokybiškiau dirbti siekiant savo tikslų asmeniniame ar profesiniame gyvenime, siekiant karjeros aukštumų, imantis vadovaujamojo darbo. Tokie žmonės išsiskiria geresne savidisciplina, trykšta vidine jėga ir darna, kas imponuoja ir aplinkiniams.

7. Sąmoningai valdomas dėmesys. Psichologiškai stiprūs žmonės vengia švaistyti savo jėgas veldamiesi į įvykius, kurie niekaip su jais nesusiję. Jie žino – pasaulyje vyksta daug blogų dalykų, karai, revoliucijos, badas, ekonominės krizės – bet tai nėra dingstis nuleisti rankas ar veltis į karus kuriuos laimėti yra ne jų jėgoms. Kiekvienam individui svarbu atrasti savo nišą ir imtis veiklos, kurią jis gali atlikti tinkamai ir yra jo galimybių ar kontrolės zonoje. Kokia prasmė sielotis dėl to, o ko negalima pakeisti? Prasmingiau nukreipti savo jėgas į tai kas tikra, realu, pavyzdžiui, į savo asmeninį augimą, mokantis naujos kalbos, sportuojant, skaitant, bendraujant su išmintingesniais žmonėmis ir t.t.

8. Geba toleruoti idiotus. Pasaulis pilnas nemalonių žmonių – manipuliatorių, pavyduolių, nuolat dėl visko inkščiančių ir tironų, kurie dievina kišti visiems aplinkiniams savo pasaulio vaizdą, kurti niekam nereikalingus konfliktus, parazituoti svetimos veiklos ar idėjų sąskaita. Psichologiškai atsparūs ir sveiki asmenys apeina tokias provokacijas ir išvengia užsikrėtimo, neatsako į tokias negatyvumo apraiškas. Jie geba išlaikyti blaivų protą veik bet kokioje situacijoje, sąmoningai apeidami aštrius kampus, temas bei nepriima pernelyg asmeniškai mėginimus juos užkabinti. Svetimą neapykantą ar kvailumą jie priima ramiai, gal net su atjauta ir visatai lieka už jų adekvačios savivertės ribų.

Parengė Euridikė Šarm | flytothesky.media

Įvertinkite!
[Balsavo: 24 Vidurkis: 4.7]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.