Ar pasakyti besigydančiam alkoholikui apie savo jausmus?
0 (0)

meile-pisipazinimasKlausimas:

Norėčiau paprašyti padėti pamatyti situaciją kitomis akimis ir paskatinti apsispręsti… Taigi: susižavėjau vyru, kuris šiuo metu gydosi priklausomybę nuo alkoholio (jam 26, vartojo 12 metų). Jis jau pusę metų yra blaivas, reabilitacijoje intensyviai gilinasi į save, konsultuojasi su psichologe, dirba su programa, yra stipriai motyvuotas. Suvokia, kodėl vartojo, kodėl taip gyveno ir žino, kaip nori gyventi dabar. Mane žavi jo savybės… Nesu išjungusi savo proto – mąstau, kuo jis mane traukia, suvokiu, kad žmogus gali atkristi, ateitis gali būti labai skaudi tokiu atveju. Kita vertus, mes kiekvienas nesame apsaugotas nuo to, tiesa..?
Kaip, Jūsų požiūriu, būtų protingiausia pasielgti – palaukti ir nieko nesakyti apie savo jausmus (jis man apie savuosius išsakė), pasakyti apie savo jausmus ir kartu su juo priimti sprendimą? Kokios galimos baigtys? Nesu beviltiškai įsimylėjusi, dirbu, siekiu, net neplanavau šiuo momentu sutikti vyro, nes maniau, kad man ir taip gerai. Bet štai, jis atsirado ir aš noriu jį labiau pažinti, noriu su juo bendrauti, kurti santykius. Kita vertus, programą baigs tik po pusmečio… Bet kokiu atveju, noriu, kad jis baigtų gydymosi programą.
Matote, grumiuosi pati su savimi. Lauksiu Jūsų atsakymo.

Augūnė (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Sveika, Augūne. Noriu Jus pasveikinti su užgimstančiais gražiais jausmais, kurie Jums yra svarbūs ir reikšmingi. Tokie svarbūs, kad paskatino parašyti laišką mūsų komandai ir tokie reikšmingi, kad norisi svajoti apie ateitį.

Visiškai natūralu, kad atsiradę nauji jausmai kelia vienokių ar kitokių abejonių, kurias pajutau ir Jūsų laiške. Juk nėra įprasta susižavėti priklausomybę besigydančiu žmogumi, kita vertus, Jūsų situacija yra įžanga į žmogiškosios buvimo šiame pasaulyje prasmės realizavimą, nes mes gimstame ir gyvename tam, kad mylėtume ir būtume mylimi.

Pagrindinė Jūsų laiške minima dilema – kada pasakyti draugui apie savo jausmus: nedelsiant (nes jis tai jau padarė) ar tada, kai jis baigs reabilitacijos kursą. Tai reiškia, kad jau esate priėmusi sprendimą savo jausmus išsakyti. Kada tai padaryti, galite nuspręsti tik Jūs pati. Prieš priimant sprendimą, vertėtų pasigilinti į save ir sau pačiai atsakyti: o ką gi iš tiesų Jūs jaučiate. Laiške rašote, kad susižavėjote vyru, tačiau prasminga suprasti, kas iš tikrųjų Jus žavi: jo pasiryžimas įveikti priklausomybę ir pastangos tai darant, jo įgytos žinios ir pakitęs mąstymas ar kurie nors šio vyro asmenybės bruožai. Kaip suprantu, apie juos ne viską žinote, nes rašote, kad norite jį labiau pažinti.

Pasakymas draugui apie savo jausmus, nesvarbu, kada tai padarysite, nereiškia, kad jam įsipareigojate – tiesiog tokiu būdu būsite atvira ir sąžininga jam ir pačiai sau. Tai – slenkstis, nuo kurio galėsite atsispirti kurdama vienokius ar kitokius santykius ir puoselėdama užgimstančius jausmus.

Tuo pačiu tai ir atsakomybė: pasakydama draugui apie savo jausmus, parodysite, kad jis Jums svarbus, kad jis nėra paprastas atsitiktinis praeivis Jūsų gyvenimo gatvėje. Tačiau juk taip ir yra, ar ne, Augūne?

Psichologas
Arūnas Norkus

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.