Jaunuolis susidėjo su blogos reputacijos draugais: ką daryti?
0 (0)

Norėjau paprašyti psichologo patarimo. Turime šeimoje problemą su sesės sūnumi. Jam yra 19 metų, greit baigs mokyklą. Dabar jis susidėjo su tokiais draugais, kurie yra blogos reputacijos visame miestelyje, nes rūko žolę ir taip toliau. Kiek bekalbėtume – niekaip negalime perkalbėti ir išaiškinti, kad tai netik žlugdo šeimos vardą, bet ir kenkia jo pačio sveikatai. O dar tai, kad tokie draugai gali mūsų namus apiplėšt… Mėginom uždrausti išeit su draugais, bet po mėnesio tokio laikymo niekas nepasiteisino. Ir vėl viskas kartojasi, vėl kyla konfliktai, vėl mėginam išaiškint, bet jis šaltu kvailelio veidu linkčioja, kad gerai gerai, o kai išeina – vėl prasideda tas pats. Kaip jam parodyti, kad reikia gyvenime siekti mokslo ar bent jau įgyti specialybę? Kaip reikėtų elgtis tokioje situacijoje? Ar drausti? Bet jau pilnametis ir tai nesuveikia. O kaip kalbėti tada, kaip parodyti, kad jis mums rūpi, o ne šiaip sau nervuojamės?

Ačiū už pagalbą
Monika

Atsakymas: 

Labas, Monika,
Tavo sesers sūnui yra 19 metų, o būnant tokio amžiaus labai svarbu būti priimtam į grupę, turėti draugų. Jeigu draugai jam siūlo rūkyti žolę, tai, kad galbūt jis ir nenori jos rūkyti, bet rūko, nes bijo prarasti statusą grupėje. Galbūt aplink yra kitų jo bendraamžių, kurie yra geresnės reputacijos ir jis galėtų su jais užmegzti kontaktą?

Dažnai jaunuoliai griebiasi vartoti narkotikus ar alkoholį, jei nesutaria su tėvais, jiems narkotikų vartojimas yra pabėgimas nuo nemalonios situacijos, o toje grupėje, kurioje vartoja narkotikus jaučiasi saugiai, juk draugai „nepamokslauja”, kad kažką darai blogai.

Gal sesers sūnus nenori konfliktų namuose, todėl linkčioja galva ir sako „gerai”. Tokiam jaunuoliui svarbu parodyti jausmus, išklausyti jo nuomonę. Jam jau 19 metų, todėl pats gali priimti atsakomybę už savo veiksmus, svarbu, kad jis žinotų, kad jis atsakingas už savo gyvenimą. Siūlau pasakyti, kaip jūs dėl to jaučiatės, kad jis jums rūpi. Pasikalbėkite su juo, kaip lygus su lygiu.

Sėkmės,
Psichologė Aistė Jankauskaitė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.